Emha Ainun Nadjib

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Emha Ainun Nadjib
Emha Ainun Nadjib, 2015-08-22 05.jpg
Nadjib speaking in 2015
BabarMuhammad Ainun Nadjib
27 Méi 1953 (1953-05-27) (yuswa 66)
Jombang Regency, East Java
KawarganagaraanIndonesia
PagawéanPoet, essayist
PasanganNovia Kolopaking
Anak4
Ramatlokawww.caknun.com

Muhammad Ainun Nadjib (dilahirkeun 27 Méi 1953), pangalusna katelah Emha Ainun Nadjib atawa Cak Nun, mangrupa pujangga Indonesia, essayist, sarta budayawan. Dilahirkeun di Jombang , Jawa Timur , Nadjib mimiti nulis sajak pas cicing di Yogyakarta , medarkeun kempelan kahijina dina 1976. Manéhna jadi salah sahiji penyair utama di kota urang ku telat 1980, sarta ku lajeng ogé sempet mimiti nulis éséi. Anjeunna mingpin grup Kiai Kanjeng nu hambalan drama sarta pintonan musik dina téma agama.

Mimiti sajak ku Nadjib gaduh elemen kritik sosial. Sanajan kitu, leuwih nonjol nyaéta nilai Islam, rupa didadarkeun salaku santri atawa sufi . Islam ogé tunduk umum pikeun karangan-Na. Tulisan na geus nyokot rupa-rupa bentuk, kaasup sajak, karangan, novel, jeung carita pondok.

Nadjib lahir Muhammad Ainun Nadjib di Jombang , Jawa Timur , tanggal 27 Mei 1953. Nu kaopat lima belas barudak, manéhna mimitian pangajaran na di Pondok Modern Darussalam Gontor , hiji pasantren (Pondok Pasantrén Islam) dina Ponorogo . Dina taun katilu na, Nadjib diusir keur ngarah demonstrasi ngalawan kaamanan sakola. [1] [2] Anjeunna engké dipindahkeun ka Yogyakarta , dimana anjeunna kuliah di Muhammadiyah I SMUN. Anjeunna dihadiran program ékonomi di Universitas Gadjah Mada tapi teu lulus, ninggalkeun sanggeus hiji semester. [2] [3]

Nadjib cicing di Yogyakarta pikeun sababaraha taun, porsi salaku redaktur majalah Masa Kini antara 1973 jeung 1976. [4] Dina taun 1976 anjeunna diterbitkeun kempelan pantun kahijina, "M" Frustrasi dan Sajak Sajak Cinta. [2] kempelan 1978 sajak-Na Sajak-Sajak Sepanjang Jalan meunangkeun kompetisi sajak-tulisan Majalah Tifa Sastra urang. [3] Anjeunna fokus utamana dina puisi na mangsa ieu, diajar ti Sufist pujangga Umbu Landu Paranggi, sanajan anjeunna ogé ngadegkeun Teater Dinasti téater troupe. [2] Nepi ka telat 1980-an, Nadjib bareng jeung Hanura Budhi Santosa , ieu dianggap salah sahiji penyair paling senior di Yogyakarta. [5] Salaku buku, kaasup karangan-Na, sakapeung satirized Suharto rezim otoriter 's, anjeunna pamustunganana diperlukeun hiji rombongan kaamanan. [2]

Pikeun dua taun, ti 1984 nepi ka 1986, Nadjib cicing di Amsterdam jeung Den Haag , Walanda, dimana anjeunna méakkeun dua taun nulungan workshop ngenaan kaagamaan, budaya jeung pangwangunan. Anjeunna engké digambarkeun pangalaman salaku juncture kritis dina hirupna. [2] Nadjib balik ka Indonésia, sarta 1988 drama-na, Lautan Jilbab (Laut Headscarves), ngéléhkeun rékor Indonésia pikeun ukuran panongton; Aprinus Salam ti Universitas Gadjah Mada nyerat nu kieu bisa attribut ka ngaronjat minat populasi umum di bahan ibadah. [6] Dina taun 1991, Nadjib disababkeun aduk nalika anjeunna ninggalkeun Association Indonesian sahiji kaum intelektual muslim , béda dina visi jeung organisasi jeung kahayang jadi "intelektual bebas". [6] Dina taun 1998 Nadjib éta salah sahiji kaum intelektual muslim anu nyarita jeung Soeharto saméméh pengunduran diri na . [2]

Nadjib ngabalukarkeun grup Kiai Kanjeng nu hambalan dramas sarta pintonan musik dina téma ngeunaan pluralisme agama . [7] Ieu Dina 2001 grup, teras katelah Kiai Kanjeng Sepuh, ngarilis rekaman musik jeung chants Islam judulna Bermusik kepada Allah, untuk Indonesia, Maiyah, Tanah Air. Grup geus toured sakuliah Indonésia, [8] sarta sacara internasional ka nagara kayaning Finlandia, Italia jeung Jérman taun 2006, tur ka Walanda dina 2008. Nadjib dianggap group peacebuilder a, sakumaha tur internasional na dituturkeun 2005 <i id="mwKw">Jyllands-Posten</i> Muhammad kartun kontrovérsi jeung kontrovérsi leuwih Geert Wilders 's pilem 2008 Fitna visinil. [9]

Nadjib diomongkeun di 2015

Dina taun 2005 Nadjib narima The Muslim News Award ' kaunggulan Islam. [2] Dina taun 2006 Seputar Indonésia méré pamgajén Person of the year in field of culture. [10] Dina 2010 Departemen Indonesian Kabudayaan sarta Pariwisata mré pangajén Satyalencana Kebudayaan. [11]

Nadjib, anu ilahar dipikawanoh ku panggilan Cak Nun, hirup di Kadipiro of Yogyakarta. [12] Manéhna nikah ka aktris Novia Kolopaking. [8] Anjeunna boga opat putra: Sabrang, Hayya, Jembar, sarta Rampak. [12] Sabrang, dipikawanoh ku ngaran panggung Noe, nya éta vokalis kanggo band Indonesian Letto . [2]

Salaku kalawan panulis basis Yogyakarta sasama kayaning Kuntowijoyo sarta Mustofa W. Hasyim, sajak Nadjib anu beurat dipangaruhan ku Islam. [13] pangaruh Islam Na geus ilahar geus didadarkeun salaku santri atawa ortodoks, [14] sanajan Salam nunjukkeun yen aya Sufistic pangaruh ogé. [15] Nadjib geus ditétélakeun pantun sorangan salaku "deeply agama tur filosofis tapi esthetic". [2]

Ku 2004 Nadjib kungsi diterbitkeun 25 kumpulan puisi. [15] daftar pustaka dipilih ieu dumasar kana nu leuwih disusun ku Rampan (2000 jeung Nadjib (2012

  • "M" Frustrasi dan Sajak Sajak Cinta (1976)
  • Tak Mati-Mati (1978)
  • Sajak-Sajak Sepanjang Jalan (1978)
  • 99 untuk Tuhan (1980)
  • Nyanyian Gelandangan (1982)
  • Suluk Pesisiran (1988)
  • Syair Lautan Jilbab (1989)
  • Seribu Masjid Satu Jumlahnya (1990)
  • Sesobek Buku Harian Indonesia (1993)
  • Tidur Yang Panjang (undated)
  • Indonesia Bagian Sangat Penting dari Desa Saya (1980)
  • Sastra yang Membebaskan (1984)
  • Dari Pojok Sejarah: Renungan Perjalanan (1985)
  • Slilit Sang Kiai (1991)
  • Secangkir Kopi Pahit (1991)
  • Markesot Bertutur (1992)
  • Secangkir Kopi Jon Parkir (1992)
  • Anggukan Ritmis Kaki Pak Kiai (1994)
  • "Nasionalisme Muhammad": Islam Menyongsong Masa Depan (1995)
  • Surat Kepada Kanjeng Nabi (1996)
  • Tuhan pun "Berpuasa" (1997)
  • Kafir Liberal (2005)
  • Istriku Seribu: Polimonogami Monopoligami (2007)
  • Orang Maiyah (2007)
  • Kiai Bejo, Kiai Untung, Kiai Hoki (2007)
  • Yang Terhormat Nama Saya (short story collection; 1992)
  • Arus Bawah (novel; 1995)
  • BH (short story collection; 2005)
  1. Widiyanto 2013, p. 162.
  2. a b c d e f g h i j Amirrachman 2008.
  3. a b Rampan 2000, p. 146.
  4. Eneste 1981, p. 30.
  5. Salam 2004, p. 64.
  6. a b Salam 2004, p. 69.
  7. Widiyanto 2013, p. 161.
  8. a b Hartono 2001.
  9. Wahyuni 2008.
  10. Antara, 2008.
  11. Adityawarman 2011.
  12. a b Nadjib 2012, p. 236.
  13. Salam 2004, p. 19.
  14. Salam 2004, p. 48.
  15. a b Salam 2004, p. 76.

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]