Fluoksetin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, punten tong waka diédit atawa dirobah eusina.
Fluoksetin
Fluoxetine.svg
R-and-S-fluoxetine-enantiomers-based-on-HCl-xtal-Mercury-3D-balls.png
Fluoxetine (top),
(R)-fluoxetine (left), (S)-fluoxetine (right)
Data klinis
Pelafalan/fluˈɒksətn/
Nama dagangProzac, Sarafem, Adofen, other
AHFS/Drugs.comCitakan:Drugs.com
MedlinePlusa689006
License data
Kategori
kehamilan
  • AU: C
  • US: C (Bisa jadi boga résiko)
Potensi
kecanduan
None[1]
Jalur
pemberian
Ngaliwatan baham
Kelas ubarSelective serotonin reuptake inhibitor (SSRI)
Kode ATC
Legal status
Legal status
Pharmacokinetic data
Bioavailabilitas60–80%
Ikatan protein94–95%
MétabolismeuLiver (mostly CYP2D6-mediated)
Metabolitnorfluoxetine, desmethylfluoxetine
Eliminasi waktu-paruh1–3 poé (acute)
4–6 poe(chronic)
EksresiUrin (80%), fésés (15%)
Identifiers
Nomor CAS
PubChem CID
IUPHAR/BPS
DrugBank
ChemSpider
UNII
KEGG
ChEBI
ChEMBL
ECHA InfoCard100.125.370 Edit this at Wikidata
Chemical and physical data
RumusC17H18F3NO
Massa molar309.33 g·mol−1 g·mol−1
3D model (JSmol)
ChiralityRacemic mixture
Titik lebur179 to 182 °C (354 to 360 °F)
Titik didih395 °C (743 °F)
Kelarutan dalam air14 mg/mL (20 °C)
  (verify)

Fluoksetin nyaéta antidepresan nu kaasup kana kelas Selective Serotonin Re-uptake Inhibitor (SSRI), ubar ieu biasa dipaké pikeun ngubaran gangguan déprési mayor, bulimia nervosa (ganguan dahar), gangguan obsesif-kompulsif, gangguann panik, sarta gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD).[2][3][4][5]

Kagunaan[édit | édit sumber]

Fluoksetin nyaéta ubar antidepsresan nu sadia dina bentuk tablét, kapsul, sarta cairan. Flueksotin kaasup kana kelas Selective Serotonin Re-uptake Inhibitor (SSRI), miboga fungsi pikeun ngubaran déprési mayor, bulimia nervosa (gangguan makan), gangguan obsesif-kompulsif (OCD), gangguan panik, dan gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD). Salian ti éta ubar ieu ogé biasa dipaké pikeun ningkatkeun kaayaan haté, napsu dahar, jeung énergi, bisa nurunkeun rasa sieun, kahariwang, nurunkeun paripolah pipilih dahareun ka pasén bulimia, sarta serangan panik.[2][5][6] [7][8][9]

Cara gawé[édit | édit sumber]

Ubar ieu gawé kucara ningkatkeun aktifitas jeung sirkulasi hiji zat kimia dina otak nu biasa disebut serotonin nu bisa mantuan ngajaga kasaimbangan mental. Ku ngaronjatna kadar serotonin, kukituna kasaimbangan kimia dina jero otak barobah jeung bisa ngungkulan gejala katilu gangguan psikologi éta. [6][10] Fluoksetin ogé kadang dipaké jeung ubar lianna babarengan, ubar lianna disebut olanzapine (Zyprexa) pikeun ngubaran déprési manik atawa nu ilahar disebut gangguan bipolar. Kombinasi ieu ogé bisa dipaké pikeun ngubaran déprési sanggeus sahenteuna 2 ubar lianna geus dicobaan tanpa gejala nu hasil. Lamun anjeun ogé nginum ubar olanzapine (Zyprexa), baca aturan pangobatan Zyprexa jeung sakabéh hal nu kudu diperhatikeun sarta intruksi lianna. [7][11]

Cara maké[édit | édit sumber]

Turutkeun anjuran dokter sarta baca aturan paké saacan nginum ubar ieu. Fluoksetin bisa diinum saacan, sanggeus, atawa keur dahar, inum maké cai hérang. Biasana hasilna karék karasa sanggeus 1-2 minggu pangobatan lumangsung. Ngan biasana butuh waktu 4-5 minggu pikeun ngarasakeun hasil nu maksimal. Ulah nambahan atawa ngurangan dosis nu geus diresépkeun ku dokter, pastikeun nginum ubar ieu sacara rutin supaya ngahasilkeun nu maksimal, sok sanajan gejalana ngurangan, pangobatan ieu kudu dituluykeun saluyu jeung arahan dokter.[7][11]

Ngaran lian jeung ngaran dagang[édit | édit sumber]

Ngaran lian[édit | édit sumber]

Ieu dihandap sababaraha ngaran lian tina fluoksetin:[5]

  • Fluoxetin
  • Fluoxetina
  • Fluoxétine
  • Fluoxetine
  • Fluoxetinum

Ngaran dagang[édit | édit sumber]

Ieu dihandap sababaraha ngaran dagang pikeun fluoksetin:[2][5]

  • Nopres,
  • Deprezac,
  • Noxetine,
  • Elizac 20,
  • Prestin,
  • Andep,[12]
  • Ansi 20,
  • Courage,
  • Antiprestin,
  • Kalxetin,
  • Zac,
  • Foransi,
  • Fluoxetine HCL,
  • Oxipres,
  • Prozac

Interaksi Fluoksetin[édit | édit sumber]

Ieu dihandap interaksinu bisa karasa mun fluksetin diinum jeung ubar lianna:[8][11][13]

  • Miboga résiko nyababkeun sindrom serotonin nu bisa ngakibatkeun leuwih parna, mun diinum jeung ubar serotonin lianna, kayaning sumatriptan, fentanyl, tramadol, lithium, buspirone, sarta antidepresan trisiklik (misalna amitriptilin jeung doxapin). Mun nginum fluoksetin jeung amitriptilin babarengan bisa nyababkeun sedasi, biwir garing, titinggalian teu jelas, konstipasi jeung réténsi urin.[14]
  • Bisa ningkatkeun résiko perdarahan, mun diinum jeung aspirin, ubar antiinflamasi nonsteroid (misalna diklofenak), atawa warfarin.
  • Pamakéan bupropion jeung fluoksetin bisa ningkatkeun résiko kejang nu jarang kajadian mun ngan salah sahhiji ubar nu diinum. Salian ti éta, bupropion bisa nyababkeun ningkatna kadar fluoksetin dina getih nu bisa nyababkeun ningkatna éfék samping lianna.[15]
  • Pamakéan buspirone jeung fluoksetin bisa ningkatkeun résiko kaayaan nu langka sarta parna nu disebut sindrom serotonin, nu gejalana kayaning linglung, halusinasi, kejang, parobahan ékstrim tekanan darah, ningkatna ratug jantung, panas awak, késangan nu leuwih loba tibatan biasana, panasa tiris atawa ngadégdég, diaré, kejang otot, trémor, sarta dina kasus nu leuwih parna bisa nyababkeun koma.[16]

Éfék samping[édit | édit sumber]

Éfék samping mangrupakeun hiji éfék nu teu dipiharep tina ubar. Éfék samping ieu bisa mangrupa-rupa di sababaraha jalma gumantung kana kaayaan panyakit, umur, beurat awak, jinis kelamin, étnis, jeung sababaraha kaayaan kaséhatan lianna. Ieu dihandap sababaraha éfék samping nu bisa karasa sanggeus nginum fluoksetin:[6][7][10][11][12]

  • gejala flu kayaning irung mangpet, bersin, nyeri tikoro
  • Tunduh, lieur, ngarasa geumpeur
  • Sebel, nyeri beuteung,
  • Ningkatna napsu dahar, parobahan beurat awak
  • Hésé saré (insomnia)
  • Turunna kahayang seks, impoténsi, atawa hésé ngarasakeun orgasmé atawa
  • Biwir garing.

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Hubbard JR, Martin PR (2001). Substance Abuse in the Mentally and Physically Disabled. CRC Press. p. 26. ISBN 9780824744977. 
  2. a b c "Fluoxetine: Drug Uses, Dosage & Side Effects". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  3. "Fluoxetine for depression, obsessive compulsive disorder and bulimia nervosa | Medicines for Children". www.medicinesforchildren.org.uk. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  4. "fluoxetine, Prozac, Sarafem: Facts about Side Effects". MedicineNet. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  5. a b c d "Fluoxetine". www.drugbank.ca. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  6. a b c "Fluoxetine: MedlinePlus Drug Information". medlineplus.gov. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  7. a b c d "Fluoxetine | Kandungan, Indikasi, Efek Samping, Dosis, Obat Apa | Sistem Saraf Pusat". Farmasi-id.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2020-06-07. 
  8. a b "Fluoxetine : Fungsi, Dosis, Efek Samping, Cara Pakai". Hello Sehat (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-07. 
  9. Unknown. "Fluoksetin". Pharmacy Care. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  10. a b "Fluoxetine | Kandungan, Indikasi, Efek Samping, Dosis, Obat Apa | Sistem Saraf Pusat". Farmasi-id.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2020-06-07. 
  11. a b c d "Fluoxetine". Alodokter. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  12. a b "Fluoxetine Side Effects: Common, Severe, Long Term". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  13. "Fluoxetine Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  14. "Amitriptyline and fluoxetine Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-09. 
  15. "Bupropion and fluoxetine Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-09. 
  16. "Buspirone and fluoxetine Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-09.