Hélem

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
hélem motor anu nutupan beungeut

Hélem téh nyaéta kalengkepan keur numpak sapédah motor anu wajib dipaké keur kaamanan pribadi jeung katartiban patali marga.[1] Undang Undang No 22 taun 2009 ngeunaan Lalu Lintas jeung Angkutan Jalan (LLAJ), hususna pasal 57 ayat 2 negeskeun yén unggal nu naék motor wajib maké hélem anu luyu jeung standar nasional Indonesia.[1] Anu ngarempak kana éta aturan bakal meunang sangsi panjara maksimal sabulan atawa didengda maksimal Rp 250.000,00.[1] Ieu aturan miboga tujuan sangkan ngajaga nu naék motor tina kacilakaan.[1] Jaman ayeuna hélem téh bagian tina téknologi perang nyaéta pikeun ngalengkepan baju harnas atawa baju beusi.[2] Peran pentingna keur nutupan sirah sangkan jauh tina sanjata-sanjata musuh.[2] Ari jaman baheula mah hélem téh sabangsa eurih nu dipaké di nagri Walanda anu dihaja dipelak di basisir pikeun nyingkahan rurudna basisir ka laut.[3]

Sajarah[édit | édit sumber]

Sajarah hélém dimimitian ti jaman Romawi kuno.[4] Baheula hélem anu dipaké ku prajurit Romawi téh keur nutupan sirah tina senjata musuh saperti pedang.[4] Lumangsungna kamekaran hélem nepi ka jaman Romawi klasik, abad patengahan nepi ka akhir abad ka 17 ti Eropa nepi ka Jepang.[4] Dina taun 1670, nu ména hélem mimiti nurun, ku sabab dianggap teu éféktip.[4] Ieu anggapan téh patali jeung geus lobana nu maraké sanjata saperti péstol lantaran hélem geus teu dianggap bisa nutupan sirah nu kualitas bahanna teu luyu jeung sanjata perangna.[4] Nepi ka ahirna dina abad ka-18, para infantri euwueh deui anu maké hélem.[4] Dina jaman Napoleon, helém mimiti dipaké deui ku para prajurit kavaleri.[4] Pungsi hélem keur nutupan sirah téh katempo deui waktu perang dunia kahiji.[4] Korban jadi ngurangan alatan bom, ku sabab bahan jeung kualitas hélem geus béda ti jaman Romawi.[4] Hélem kabuktian bisa nguranagan korban jiwa. Jadi ti mimiti perang dunia kadua nepi ka ayeuna hélem mangrupa pakakas anu wajib keur nutupan sirah para prajurit.[4] Sajalan jeung kamekaran waktu jeung téknologi, hélem téh terus mekar nepi ka wangunna rupa-rupa.[4] Ditilik tina sisi aktipitasna hélem lain dibutuhkeun keur perang tapi dipaké ngalaksanakeun aktipitas-aktipitas sipil saperti olahraga, pertambangan, naék motor atawa kagiatan anu ngandung résiko lainna.[4] Ari ditilik tina bahan, wangun, téknologi jeung modélna, hélem ogé terus barobah.[4] Ayeuna mah hélem téh dijieun tina bahan anu loba pariasina salain beusi nyaéta metal, aya deui bahan anu teuas saperti kevlar, serat resin, nepi ka plastik anu kuat.[4]

Mangpaat[édit | édit sumber]

  1. Ngajaga sirah bisi pareng kacilakaan.[5]
  2. Ngajaga panon tina kebul atawa kokotor.[5]
  3. Bisa mantuan museurkeun panitén dina ngajalankeun motor.[5]

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d MANFAAT HELM (Dicutat tanggal 6 Oktober 2011)
  2. a b Sejarah Hlem (Dicutat tanggal 5 November 2011)
  3. Danadibrata,R.A.(2006).Kamus Basa Sunda.Bandung: Kiblat Buku Utama.
  4. a b c d e f g h i j k l m n Sejarah Helm (Dicutat tanggal 18 November 2011)
  5. a b c Manfaat Lain Helm Standar (SNI) (Dicutat tanggal 6 Oktober 2011)