Honda RC212V

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Honda RC212V
HONDA RC212V 2007.jpg
Pabrik Honda Racing Corporation
Produksi 2006-2011
Nu miheulaan Honda RC211V
Gantina Honda RC213V
Mesin 800 cc (49 cu in) 4-tak V4
Pakait jeung Honda CBR600RR
Honda CBR1000RR

Honda RC212V nyaéta motor balap nu dimekarkeun pikeun balap di MotoGP 800 cc (49 cu in).[1] Sacara resmi diwanohkeun tanggal 30 Oktober 2006 minangka gaganti RC211V di MotoGP, dimekarkeun ku Honda Racing Corporation (HRC) taun 2006 sarta sacara remi mimiti dipaké balap dina usum 2007.[1]

Ngaran modél dumasar kana :[2]

  • RC= Awalan balap tradisional Honda pikeun motor 4-tak [2]
  • 212= Motor karya mimiti dina abad ka-21 [2]
  • V= Mesin V [2]

Taun 2007, tetekon kelas MotoGP dirobah pikeun ngurangan tanaga motor nu kaleuleuwihi: kapasitas maksimum mesin 4-tak dikurangan ti 990cc jadi 800cc.[3] Honda medalkeun RC212V minangka gaganti RC211V pikeun nyumponan tetekon kalayan ngaganti mesin V-5 ku mesin V-4.[3]

2007[édit | édit sumber]

Dani Pedrosa mecakan RC212V.

Dani Pedrosa jeung Nicky Hayden mangrupa tim balap pabrikan nu dirojong sagemblengna ku pabrik, sedengkeun Marco Melandri, Toni Elías, Carlos Checa, sarta Shinya Nakano mangrupa tim satelit.[1] Saacan balapan usum 2007 dimimitian, Melandri cumarita, "Dina sababaraha tés panungtungan kuring nempo pamekaran nu ngaronjat dina motor Pedrosa, tapi urang mah can kabagéan suku cadang anyar ti Honda."[4]

Sanggeus sababraha rintakan, purah balap Honda teu bisa nyumponan nu dipikaharep, pupuhu HRC Satoru Horiike rumasa yén geus nyieun kasalahan dina pamekaran motor.[5] Melandri mutuskeun pikeun pindah ka tim Ducati taun 2008[6], cenah mah cukang lantaran ningalkeun Honda pedah timburu kana motor Pedrosa.[7] Panungtungan taun 2007, aya tanda-tanda pikeun ngaronjat, kalayan tim Repsol Honda ngahontal posisi pole kalima dina usum ieu sarta Pedrosa meunang dina rintakan panungtung di Valencia.[8]

2008[édit | édit sumber]

Nicky Hayden mecakan RC212V.

Pikeun taun 2008, HRC ngarancanakeun pikeun migunakeun pneumatic valve springs sarta sasis anyar.[9] Pamuseuran beurat dina model taun 2007 dianggap jauh teuing, minagka gantina modél 2008, ngurangan panas sarta ngaronjatkeun kasaimbangan.[10] Tim pabrikan nyaéta Pedrosa (nepi ka taun 2009[11]) sarta Hayden (nepi ka taun 2008[12]). Purah balap tim satelit nyaéta Nakano,[13] Andrea Dovizioso,[14] Randy de Puniet[15] and Alex de Angelis.[16]

Nicky Hayden mecakan RC212V.

Pedrosa jeung Hayden mecakan motor mesin taun 2007 sasis taun 2008, sarta masih can nyumponan nu dipikaharep, tim Repsol Honda migunakeun mesin vérsi taun 2007 dina rintakan latihan mimiti pikeun tujuan babanding.[17] Pikeun balapan, Pedrosa milih sasis taun 2008 nu dirévisi sedengkeun Hayden milih taun 2007.[18] Mesin pneumatik mimiti dipaké balap ku Hayden di Donington, sarta manéhna didakwa ngamekarkeun mesin anyar pikeun sésa usum ieu (Pedrosa mutuskeun pikeun neruskeun maké mesin kelép konvénsional).[19] Masalah elektronik di rintakan Assen nu ngabalukarkeun Hayden béakeun bahan beuleum saacan gurat finish, nu ngalantarankeun Colin Edwards nyiap sarta ngahontal posisi sésa podium.[20]

Dina rintakan ka 13 Pedrosa ngabéwarakeun ngagantii gilinding ku Bridgestone pikeun sésa usum,[21] sarta manéhna ogé ngarancanakeun mimiti balap maké mesin kelép pneumatic dina rintakan ka in the 14 di Indianapolis.[22]

Béda ti tim Honda lianna, Tim LCR de Puniet maké suspénsi Öhlins tibatan suspénsi Showa.[23]

2009[édit | édit sumber]

Nicky Hayden mecakan RC212V.

Pikeun taun 2009, purah balam tim pabrikan nyaéta Pedrosa jeung Dovizioso, sarta purah balap tim satelit nyaéta Elías, De Angelis, de Puniet sarta Yuki Takahashi; Elías dibéré spésifikasi mesin pabrikan .[24] Modél taun 2009 sebagéan badag sarua jeung taun 2008.[25][26] Kabéh RC212V (6 siki) maké mesin kelép pneumatik.[27]

Wakil persidén HRC, Shuhei Nakamoto, cumarita "Mun Dani teu meunang juara dunya éta téh tanggung jawab Honda, lain tanggung jawab Dani,"[28] Sedengkeun Pedrosa cumarita "Kuring geus cumarita ka (Nakamoto) ogé geus cumarita ka unggal jalma, tapi sigana éta tilu taun carita nu sarua. Nu dipikahayang geus katempo datang, lain ukur dédéngéan, cumarita, atawa gempungan. Kuring nyatakeun hébat, hatur nuhun, ieu hadé."[29]

Kokpit RC212V.

Saacan rintakan ka 6 di Katalunya, Dovizioso ngarasa hanjelu yén Pedrosa baris dibéré prioritas tés sanggeus balapan, kaayaan kondisi fisik urang Spanyol nu butut moal ngahontal évaluasi nu produktif.[30] Dina balapan, Dovizioso anggeus di posisi ka 4 sarta Pedrosa di posisi ka 6, sarta Pedrosa ngabéwarakeun manéhna moal ngalakukeun tés.[31] Migunakeun sasis anyar, Dovizioso mangrupa purah balap nu pinunjul dina tés éta.[32]

Mangsa latihan rintakan ka 7 di Assen Pedrosa nyebutkeun yén sasis anyar ngaronjatkeun dina pangeréman jeung stabilitas, tapi boh Pedrosa atawa Dovizioso labuh dina balapan dina péngkolan nu sarua.[33] Dina rintakan saterusna di Laguna Seca, Pedrosa meunang balapan, sedengkeun Dovizioso labuh.[34]

Mangsa tés sanggeus balapan di Brno, tim Repsol mecakan komponén suspénsi Öhlins, nu nepikeun ka kiwari keur maké Showa.[35] For the San Marino round, Dovizioso will use Öhlins and Pedrosa will use Showa suspension.[36]

Usum taun 2009 lekasan kalayan 3 kali kameunangan pikeun tim Repsol Honda —2 kali pikeun Pedrosa sarta sakali pikeun Dovizioso—sarta juara ka 2 konstruktor pikeun Honda.[37] Pedrosa jeung Dovizioso ngahontal waktu panggancangna ka 3 jeung ka 6 dina mangsa 3 poé tés.[38][39]

2010[édit | édit sumber]

Pikeun usum balap 2010, purah balap tim pabrikan nyaéta Pedrosa jeung Dovizioso, sarta purah balap tim satelit nyaéta Hiroshi Aoyama, de Puniet, Melandri sarta Marco Simoncelli.[40] Sistim éléktronik dironjatkeun, sarta motor leuwih pondok kalayan puseur gravitasi leuwih luhur.[41] Ogé, Honda ngarékrut Andre Zugna jeung Cristian Battaglia, baheulana insinyur balap tim Yamaha , sarta Carlo Luzzi, baheulana teknisi télémétri Jorge Lorenzo di Yamaha.[42]

Dumasar hiji panalungtikan tés saacan usum balap di Sepang jeung Qatar, Dovizioso rata-rata ngalakukeun tés di posisi katilu, sedengkeun Pedrosa di posisi kasalapan.[43] Pedrosa humadeuar masalah suspénsi jeung sasis,[44] sarta di usum balapan mimiti di Qatar, Dovizioso anggeus di posisi katilu, sedengkeun Pedrosa anggeus di posisi katujuh.[45] Pedrosa ngarasa motorna oyag-oyagan di bagéan hareup nalika lempeng, sarta Honda nétélakeun yén maranéhna geus nyieun kasalahan dina ngadesain sasis.[46]

Kalayan rintakan saterusna di Jerez, Pedrosa maké motor sasis anyar[47] sarta anggeus balapan di posisi kadua sarta Dovizioso anggeus di posisi kagenep; dina mangsa tés sanggeus balapan, Pedrosa anggeus leuwih gancang sarta Dovizioso di posisi kalima, Pedrosa migunakeun motor kalayan leungeun ayun (swingarm) anyar jeung sasis anyar.[48][49] Pedrosa cumarita sarta Honda negeskeun yén masalah sénsor bahan beuleum nu ngabalukarkeun RC212V ngalaunan di lap panungtung.[50]

Di rintakan katilu di Le Mans, Dovizioso anggeus balapan di posisi katilu sarta Pedrosa di posisi kalima kasiap di lap panungtung ku Dovizioso jeung Hayden, tuluy Pedrosa ngalaporkeun lantaran aya masalah dina rém tukang.[51] Melandri balik deui maké suspénsi Showa sarta anggeus balapan di posisi kagenep.[52] Di rintakan ka genep di Mugello, Pedrosa meunang balapan, Dovizioso anggeus di posisi katilu sarta Melandri anggeus di posisi kalima. [53] Pedrosa migunakeun suspénsi tukang taun 2009.[54] Dina mangsa latihan mimiti di rintakan ka 14 di Motegi, kabel gas macét sarta ngabalukarkeun Pedrosa kacilakaan nu ngabalukarkeun tulang salangkana potong, antukna manéhna teu milu balapan.[55] Di rintakan ka 16 di Australia, Dovizioso motorna aya masalah antukna teu anggues balapan.[56] Usum balapan réngsé kalawan Honda ngahontal juara kadua konstruktor MotoGP kalawan peunteun 342, kacék 62 di tukangeun Yamaha juara kahiji sarta 56 dihareupeun Ducati juara katilu.[57]

2011[édit | édit sumber]

Pikeun taun 2011 tim pabrikan dirojong ku Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa, Casey Stoner, sarta Marco Simoncelli sedengkeun purah balam tim satelit nyaéta Hiroshi Aoyama and Toni Elías. Purah balap Honda pinunjul dina mangsa tés saacan usum balapan.[58] Frame geometry and rigidity are the same as the previous year, making the 2011 bike an evolution of the 2010 version. Salah sahiji pamekaran mesin 2011 nyaéta "transmisi tanpa wates".[59] Stoner jeung Dovizioso milih maké sasis taun 2011, sedengkeun Pedrosa milih angger migunakeun vérsi taun 2010 nu leuwih fléksibel .[60][61]

Sanggeus rintakan katilu di Estoril, Dovizioso mimiti migunakeun desain kupling anyar pikeun ngurangan motor ajol-ajolan nalika ngerém.[62]

Honda ngahontal juara konstruktor kalayan 13 kali kameunangan nyaéta Stoner sapuluh kali meunang sarta Pedrosa tilu kali meunang.[63]

Spésifikasi[édit | édit sumber]

2007[64] 2008[65] 2009[66] 2010[67] 2011[68]
Panjang 2,050 mm (80.7 in) 2,060 mm (81.1 in) 2,052 mm (80.8 in)
Rubak 645 mm (25.4 in)
Jangkung 1,125 mm (44.3 in) 1,110 mm (43.7 in)
Jarak gilinding 1,440 mm (56.7 in) 1,450 mm (57.1 in) 1,435 mm (56.5 in)
Jarak jalan 125 mm (4.9 in) 115 mm (4.5 in)
Beurat over 148 kg (326 lb) over 150 kg (331 lb)
Tipeu mesin Liquid-cooled, Four-stroke, DOHC 4 Valve, V-4
Kapasitas 800 cc (49 cu in)
Tanaga Maksimal Over 210 PS (154 kW; 207 hp) Over 155 kW (208 hp)
Tipeu Sasis Aluminum Twin-tube
Ukuran Gilinding
Hareup 16 in (41 cm) 16.5 in (42 cm)
Mérek Michelin Michelin, Bridgestone Bridgestone
Tukang 16.5 in (42 cm)
Suspénsi
Hareup Telescopic fork
Suspénsi Showa SPL Showa SPL, Öhlins Öhlins
Tukang New Unit Pro-link Pro-link
Kapasitas Bahan Beuleum 21 L (4.6 imp gal; 5.5 US gal)

Kasimpulan hasil MotoGP[édit | édit sumber]

Meunang Gelar
Purah balap: 2011 (Casey Stoner) [63]
Konstruktor: 2011 [63]

Meunang Balapan
Total: 24
2011: Stoner 10, Pedrosa 3 [63]
2010: Pedrosa 4 [57]
2009: Pedrosa 2, Dovizioso 1 [69]
2008: Pedrosa 2 [70]
2007: Pedrosa 2 [71]
2006: Pedrosa 2 [72]

Pole
Total: 11
2011: Stoner 12, Pedrosa 3 [73]
2010: Pedrosa 4, Dovizioso 1 [74]
2009: Pedrosa 2 [75]
2008: Pedrosa 2 [76]
2007: Pedrosa 5, Hayden 1 [77]

Hasil MotoGP lengkep[édit | édit sumber]

(katerangan) (hasil nu tulisan kandel nandakeun posisi pole; hasil nu tulisan in idéngdék nandakeun lap panggancangna) (tim nu ditulis kandel nandakeun tim pabrikan; purah balap nu ditulis kandel nandakeun tim satelit maké motor pabrikan)

Taun Gilinding Tim No. Purah balap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Peunteun Juara
2007 QAT ESP TUR CHN FRA ITA CAT GBR NED GER USA CZE RSM POR JPN AUS MAL VAL
M Repsol Honda Team 1 Nicky Hayden 8 7 7 12 Ret 10 11 17 3 3 Ret 3 13 4 9 Ret 9 8 127 Ka 8
26 Dani Pedrosa 3 2 Ret 4 4 2 3 8 4 1 5 4 Ret 2 Ret 4 3 1 242 Ka 2
Honda LCR 7 Carlos Checa Ret 6 12 10 Ret Ret 17 Ret 11 14 14 10 6 7 18 11 14 12 65 Ka 14
B Honda Gresini 24 Toni Elías 14 4 2 Ret Ret 6 Ret 12 11 7 8 3 15 6 10 104 Ka 12
33 Marco Melandri 5 8 5 5 2 9 9 10 10 6 3 WD 4 5 5 10 2 4 187 Ka 5
17 Miguel Duhamel Ret 0 NC
84 Michel Fabrizio 10 6 Ka 21
M Konica Minolta Honda 56 Shinya Nakano 10 10 13 Ret Ret 13 15 14 12 Ret 12 14 10 11 16 13 16 14 47 Ka 17
2008 QAT ESP POR CHN FRA ITA CAT GBR NED GER USA CZE RSM IND JPN AUS MAL VAL
M B[N 1] Repsol Honda Team 2 Dani Pedrosa 3 1 2 2 4 3 1 3 2 Ret 15 4 8 3 Ret 2 2 249 Ka 3
M 69 Nicky Hayden 10 4 Ret 6 8 13 8 7 4 13 5 DNS 2 5 3 4 5 155 Ka 6
8 Tadayuki Okada 14 2 Ka 21
JiR Team Scot MotoGP 4 Andrea Dovizioso 4 8 Ret 11 6 8 4 5 5 5 4 9 8 5 9 7 3 4 174 Ka 5
LCR Honda MotoGP 14 Randy de Puniet 9 Ret 15 13 9 Ret Ret 12 Ret 8 6 16 Ret 13 12 9 10 15 61 Ka 15
B San Carlo Honda Gresini 15 Alex de Angelis Ret 14 11 16 12 4 Ret 15 Ret 4 13 8 Ret 10 17 Ret 14 10 63 Ka 14
56 Shinya Nakano 13 9 10 10 10 9 9 9 8 9 10 4 12 17 8 5 5 7 126 Ka 9
2009 B QAT JPN ESP FRA ITA CAT NED USA GER GBR CZE IND RSM POR AUS MAL VAL
Repsol Honda Team 3 Dani Pedrosa 11 3 2 3 Ret 6 Ret 1 3 9 2 10 3 3 3 2 1 234 Ka 3
4 Andrea Dovizioso 5 5 8 4 4 4 Ret Ret Ret 1 4 4 4 7 6 Ret 8 160 Ka 6
LCR Honda MotoGP 14 Randy de Puniet 10 11 4 14 8 8 7 9 Ret 3 10 12 12 11 8 Ret 11 106 Ka 11
San Carlo Honda Gresini 15 Alex de Angelis 6 13 14 11 15 12 10 11 5 4 8 2 Ret Ret 4 12 10 111 Ka 9
24 Toni Elías 9 15 9 10 14 Ret 12 6 6 Ret 3 9 6 6 10 7 6 115 Ka 7
Scot Racing Team 72 Yuki Takahashi 15 Ret 12 13 Ret Ret 15 9 Ka 21
41 Gábor Talmácsi 17 16 Ret 15 12 13 14 14 14 13 14 16 19 Ka 17
2010 B QAT ESP FRA ITA GBR NED CAT GER USA CZE IND RSM ARA JPN MAL AUS POR VAL
Repsol Honda Team 4 Andrea Dovizioso 3 6 3 3 2 5 14 5 4 Ret 5 4 Ret 2 2 Ret 3 5 206 Ka 5
26 Dani Pedrosa 7 2 5 1 8 2 2 1 Ret 2 1 1 2 DNS DNS 8 7 245 Ka 2
Interwetten Honda MotoGP 7 Hiroshi Aoyama 10 14 11 11 DNS 12 12 13 10 7 13 12 14 53 Ka 15
64 Kousuke Akiyoshi[N 2] 15 13 4 Ka 20
15 Alex de Angelis 12 12 13 11 Ka 18
LCR Honda MotoGP 14 Randy de Puniet 6 9 7 6 6 6 4 Ret 10 13 13 Ret 9 10 10 6 10 116 Ka 9
95 Roger Lee Hayden 11 5 Ka 19
San Carlo Honda Gresini 33 Marco Melandri 13 8 6 5 Ret DNS 9 10 8 8 Ret 10 9 11 9 9 9 13 103 Ka 10
58 Marco Simoncelli 11 11 10 9 7 9 Ret 6 Ret 11 7 14 7 6 8 6 4 6 125 Ka 8
2011 B QAT ESP POR FRA CAT GBR NED ITA GER USA CZE IND RSM ARA JPN AUS MAL VAL
Repsol Honda Team 4 Andrea Dovizioso 4 12 4 2 4 2 3 2 4 5 2 5 5 Ret 5 3 C 3 228 Ka 3
26 Dani Pedrosa 3 2 1 Ret 8 1 3 Ret 2 2 2 1 4 C 5 219 Ka 4
27 Casey Stoner 1 Ret 3 1 1 1 2 3 3 1 1 1 3 1 3 1 C 1 350 Ka 1
7 Hiroshi Aoyama[N 3] 8 8 (98) Ka 10
Honda Racing Team 72 Shinichi Ito[N 4] 13 3 Ka 22
San Carlo Honda Gresini 58 Marco Simoncelli 5 Ret Ret 5 6 Ret 9 5 6 Ret 3 12 4 4 4 2 C[N 5] 139 Ka 6
7 Hiroshi Aoyama 10 4 7 8 Ret 9 11 15 10 9 9 11 11 9 Ret C 12 90 (98) Ka 10
64 Kousuke Akiyoshi[N 6] 13 3 (7) Ka 20
LCR Honda MotoGP 24 Toni Elías Ret 9 11 11 13 8 10 15 16 13 11 13 15 Ret Ret 8 C 10 61 Ka 15
23 Ben Bostrom Ret 0 NC
64 Kousuke Akiyoshi[N 7] 12 4 (7) Ka 20
  1. Sanggeus anggeus di Misano, Dani Pedrosa ganti gilinding kana Bridgestone pikeun sésa balapan.
  2. Kousuke Akiyoshi ngaganti pikeun Hiroshi Aoyama tim Interwetten Honda .
  3. Aoyama ngaganti Dani Pedrosa maké motor pabrikan Repsol Honda pikeun Dutch TT di Assen, sanggeus Pedrosa tatu di Grand Prix perancis
  4. Di GP Motegi di Jepang taun 2011, Ito jeung Kousuke Akiyoshi dibéré wildcard pikeun "Boga wawanén sarta nunjukkeun pangrojong pikeun wewengkon Jepang Wétan", nu geus kacida susah sanggeus kajadian 2011 Tōhoku earthquake and tsunami. Ito baris balap pikeun HRC Honda - maké motor Honda RC212V spésifikasi pabrikan.
  5. Marco Simoncelli tatu parna mangsa Grand Prix Malaysia sarta balapan dieureunkeun.
  6. Akiyoshi ngaganti sakali deui Aoyama tim Gresini Racing pikeun Dutch TT 2011, henteu lantaran tatu, sakumaha Aoyama ngaganti Dani Pedrosa di Repsol Honda.
  7. Akiyoshi ogé balapan di Grand Prix Jepang minangka wildcard kalayan LCR Honda – bareng jeung Shinichi Ito, balapan pikeun HRC Honda – sabagé isyarat dukungan pikeun maranéhna nu keuna ku gempa bumi Tōhoku jeung tsunami bulan Maret 2011.

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c "Honda RC212V". honda-wiki.org. 2007-02-28. http://www.honda-wiki.org/wiki/Honda_RC212V. Diakses pada 18 Juni 2017 
  2. a b c d "We Ride Honda's RC211V GP bike". motorcyclistonline.com. 2007-02-28. http://www.motorcyclistonline.com/exclusive-we-ride-hondas-rc211v-gp-bike. Diakses pada 18 Juni 2017 
  3. a b "Honda RC212V". world.honda.com. http://world.honda.com/MotoGP/700wins/machine/RC212V//exclusive-we-ride-hondas-rc211v-gp-bike. Diakses pada 18 Juni 2017 
  4. "Melandri Still Waiting on Equal Machinery". MotoGP.com. http://www.motogp.com/en/news/2007/Melandri+still+waiting+on+equal+machinery. Diakses pada 18 Juni 2017 
  5. Chércoles, Mela (2007-05-08). "Honda admite que se ha equivocado" (dalam bahasa Spanish). As.com. http://www.as.com/motor/articulo/honda-admite-ha-equivocado/dasmot/20070508dasdaimot_4/Tes. Diakses pada 18 Juni 2017 
  6. "Melandri to ride for Ducati in 2008". Autosport.com. 2007-07-22. http://www.autosport.com/news/report.php/id/61083. Diakses pada 18 Juni 2017 
  7. Noyes, Dennis (2007-08-22). "Pedrosa in Talks with Honda, (Possibly) Kawasaki". SpeedTV.com. http://www.speedtv.com/articles/moto/motogp/39654/. Diakses pada 18 Juni 2017 
  8. "Honda wins final MotoGP of 2007". iol.co.za. http://www.iol.co.za/motoring/bikes-quads-karts/honda-wins-final-motogp-of-2007-853670. Diakses pada 17 Juni 2007 
  9. "2008 RC212V Unveiled by Repsol Honda". MotoGP.com. 2007-11-06. http://www.motogp.com/en/news/2007/2008+RC212V+unveiled+by+Repsol+Honda. Diakses pada 18 Juni 2017 
  10. Adams, Dean (2007-11-27). "Nick Hayden Interview: Epilog". SuperbikePlanet.com. http://www.superbikeplanet.com/2007/Nov/071127-69-4.htm. Diakses pada 18 Juni 2017 
  11. Moody, Toby (2007-09-21). "Pedrosa confirmed until 2009". Autosport.com. http://www.autosport.com/news/report.php/id/62588. Diakses pada 18 Juni 2017 
  12. "Hayden re-signs for Honda". Crash.net. 2007-09-02. http://www.crash.net/news_View~t~Hayden-re-signs-for-Honda-~cid~6~id~137706.htm. Diakses pada 18 Juni 2017 
  13. "Nakano Signs Gresini Honda Deal". MotoGP.com. 2007-10-25. http://www.motogp.com/en/news/2007/Nakano+signs+Gresini+Honda+deal. Diakses pada 18 Juni 2017 
  14. "Dovizioso confirms MotoGP move". Crash.net. 2007-09-15. http://www.crash.net/news_view~cid~6~id~154512.htm. Diakses pada 18 Juni 2017 
  15. Moody, Toby (2007-08-24). "De Puniet signs two-year deal with LCR". Autosport.com. http://www.autosport.com/news/report.php/id/61712. Diakses pada 18 Juni 2017 
  16. Birt, Matthew (2007-09-15). "Estoril MotoGP: Alex de Angelis to join Gresini Honda". MotorCycleNews.com. http://www.motorcyclenews.com/MCN/sport/sportresults/mcn/2007/september/sep10-16/sep1507estorilmotogpalexdeangelistojoingresinihonda/?&R=EPI-94636. Diakses pada 18 Juni 2017 
  17. Moody, Toby (2008-03-06). "Honda to run last year's bike in practice". Autosport.com. http://www.autosport.com/news/report.php/id/65502. Diakses pada 18 Juni 2017 
  18. Young, Colin (2008-03-09). "MOTOGP: Stoner Victorious Under the Lights". SPEEDTV.com. http://moto-racing.speedtv.com/article/spoiler-warning-motogp-results-round-1//P2/. Diakses pada 18 Juni 2017 
  19. Strang, Simon; Lostia, Michele (2008-06-25). "Hayden to continue with pneumatic engine". Autosport. http://www.autosport.com/news/report.php/id/68619. Diakses pada 18 Juni 2017 
  20. "Hayden assured of electronic issue resolution". MotoGP.com. 2008-07-07. http://www.motogp.com/en/news/2008/Hayden+assured+of+electronic+issue+resolution. Diakses pada 18 Juni 2017 
  21. "Pedrosa switches to Bridgestone with immediate effect". MotoGP.com. 2008-08-31. http://www.motogp.com/en/news/2008/Pedrosa+switches+to+Bridgestone+with+immediate+effect. Diakses pada 18 Juni 2017 
  22. "Pedrosa to race pneumatic at Indy". Crash.net. 2008-09-05. http://www.crash.net/motorsport/motogp/news/168566-0/pedrosa_to_race_pneumatic_at_indy.html. Diakses pada 18 Juni 2017 
  23. "Cecchinello outlines LCR Honda strategies". MotoGP.com. 2008-03-17. http://www.motogp.com/en/news/2008/Cecchinello+outlines+LCR+Honda+strategies. Diakses pada 18 Juni 2017 
  24. "TEAM SAN CARLO HONDA GRESINI - DEFINED SPORTS PROGRAMME FOR 2009". Gresini Racing. 2008-10-02. http://www.gresiniracing.com/index.php?IDC=2&ID=643. Diakses pada 18 Juni 2017 
  25. McLaren, Peter (2009-02-08). "Pedrosa: Why I didn’t want a 'new' Honda". Crash.net. http://www.crash.net/MotoGP/News/142744/1/pedrosa_why_i_didnt_want_a_new_honda.html. Diakses pada 18 Juni 2017 
  26. McLaren, Peter (2009-02-10). "Dovizioso goes with 'old' chassis". Crash.net. http://www.crash.net/MotoGP/News/142816/1/dovizioso_goes_with_old_chassis.html. Diakses pada 18 Juni 2017 
  27. "MotoGP, la Honda satellite 2009 avrà le valvole pneumatiche" (dalam bahasa Italian). GPone.com. 2008-11-26. http://www.gpone.com/news/News.asp?NNews=3108. Diakses pada 18 Juni 2017 [tumbu nonaktif]
  28. Young, Colin (2009-04-30). "Nakamoto: Blame Honda if Dani Doesn’t Win". SpeedTV.com. http://moto-racing.speedtv.com/article/motogp-nakamoto-blame-honda-if-dani-doesnt-win/. Diakses pada 18 Juni 2017 
  29. Young, Colin (2009-05-15). "Pedrosa Admits Frustration With Honda". SpeedTV.com. http://moto-racing.speedtv.com/article/motogp-pedrosa-admits-frustration-with-honda/. Diakses pada 18 Juni 2017 
  30. Lostia, Michele; Beer, Matt (2009-06-13). "Dovizioso wants to test Honda upgrades". Autosport.com. http://www.autosport.com/news/report.php/id/76141. Diakses pada 18 Juni 2017 
  31. "No Barcelona regrets for Pedrosa". MotoGP.com. 2009-06-14. http://www.motogp.com/en/news/2009/Pedrosa+Barcelona+review. Diakses pada 18 Juni 2017 
  32. "Testing top man Dovizioso ‘not strong enough, but close’". MotoGP.com. 2009-06-16. http://www.motogp.com/en/news/2009/Dovizioso+tests+new+chassis+in+Barcelona. Diakses pada 18 Juni 2017 
  33. Beer, Matt (2009-06-25). "Pedrosa feeling in better shape". Autosport.com. http://www.autosport.com/news/report.php/id/76528. Diakses pada 18 Juni 2017 
  34. "Race results - Laguna Seca MotoGP". crash.net. Citakan:ISO date/en. http://www.crash.net/motogp/results/149377/1/laguna-seca-motogp-race-results.html. Diakses pada 18 Juni 2017 
  35. "Dovizioso To Run Ohlins For Rest Of Season". motomatters.com. 2009-09-03. https://motomatters.com/news/2009/09/03/dovizioso_to_run_ohlins_for_rest_of_seas.html. Diakses pada 18 Juni 2017 
  36. "Dovizioso to use Öhlins suspension at Misano". MotoGP.com. 2009-09-03. http://www.motogp.com/en/news/2009/Dovizioso+to+use+hlins+suspension+at+Misano. Diakses pada 18 Juni 2017 
  37. "MotoGP World Standing 2009". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2009/VAL/MotoGP/RAC/worldstanding.pdf?v1_96143780. Diakses pada 18 Juni 2017 
  38. "Honda Strikes Back?". SuperbikePlanet.com. 2009-11-09. http://superbikeplanet.com/2009/Nov/091009iaz8s.htm. Diakses pada 18 Juni 2017 
  39. "Pedrosa, Dovizioso make 2010 RCV debut". Crash.net. 2009-11-09. http://www.crash.net/motogp/news/154539/1/pedrosa_dovizioso_make_2010_rcv_debut.html. Diakses pada 18 Juni 2017 
  40. "2010 MotoGP Teams". gpupdate.net. 2010-04-23. http://www.gpupdate.net/en/line-up/111/2010-motogp-teams/. Diakses pada 18 Juni 2017 
  41. "A technical view of the RC212V from Lucio Cecchinello". MotoGP.com. 2010-02-09. http://www.motogp.com/en/news/2010/Cecchinello+talks+about+new+RC212V. Diakses pada 18 Juni 2017 
  42. Garcia Casanova, Germán (2009-11-01). "La ‘fuga de cerebros’ de Yamaha nutrirá a Honda HRC" (dalam bahasa Spanish). Motocuatro.com. http://www.motocuatro.com/index.php?option=com_content&view=article&id=585&catid=1:general&Itemid=18. Diakses pada 18 Juni 2017 
  43. Noyes, Dennis (2010-03-23). "Countdown To Qatar, Pt. I". SpeedTV.com. http://moto-racing.speedtv.com/article/motogp-countdown-to-qatar-pt-i/P2. Diakses pada 18 Juni 2017 
  44. "Pedrosa: "We’ve advanced with the electronics, but the chassis needs to be adjusted a bit more"". MotoGP.com. 2010-03-01. http://www.motogp.com/en/news/2010/Pedrosa+after+Sepang. Diakses pada 18 Juni 2017 
  45. "2010 MotoGP Qatar Results". motorcycle-usa.com. 2010-05-24. http://www.motorcycle-usa.com/2010/04/article/2010-motogp-qatar-results/. Diakses pada 20 Juni 2017 
  46. Young, Colin (2010-04-23). "Big Problems For Little Pedrosa". SpeedTV.com. http://moto-racing.speedtv.com/article/motogp-big-problems-for-little-pedrosa/. Diakses pada 20 Juni 2017 
  47. "Chassis changes help Pedrosa". Eurosport.Yahoo.com. 2010-04-30. Diarsipkan dari yang asli on 2010-05-05. https://web.archive.org/web/20100505140200/http://uk.eurosport.yahoo.com/30042010/23/chassis-changes-help-pedrosa.html. Diakses pada 20 Juni 2017 
  48. "Pedrosa wraps up Jerez Test with top time". MotoGP.com. 2010-05-03. http://www.motogp.com/en/news/2010/final+report+test+jerez+pedrosa. Diakses pada 20 Juni 2017 
  49. "Jerez Test reviewed: The riders’ reaction". MotoGP.com. 2010-05-04. http://www.motogp.com/en/news/2010/test+jerez+review+motogp. Diakses pada 20 Juni 2017 
  50. Young, Colin (2010-05-20). "Honda RC212V Faster Than It Looks". SpeedTV.com. http://moto-racing.speedtv.com/article/motogp-honda-faster-than-it-looks/. Diakses pada 20 Juni 2017 
  51. "Pedrosa dissatisfied with fifth". MotoGP.com. 2010-05-24. http://www.motogp.com/en/news/2010/pedrosa+disappointed+after+le+mans. Diakses pada 20 Juni 2017 
  52. "Melandri: "This year is the last chance"". MotoGP.com. 2010-05-24. http://www.motogp.com/en/news/2010/melandri+sixth+at+le+mans+grand+prix. Diakses pada 20 Juni 2017 
  53. "2010 MotoGP Mgello Results". motorcycle-usa.com. Citakan:ISO date/en. http://www.motorcycle-usa.com/2010/06/article/2010-motogp-mugello-results/. Diakses pada 20 Juni 2017 
  54. "Pedrosa wins on old Ohlins". GPOne.com. 2010-06-07. http://www.gpone.com/index.php/en/news/braking-news/904-pedrosa-vince-con-i-vecchi-ohlins.html. Diakses pada 20 Juni 2017 
  55. "'Throttle problem' caused Pedrosa crash". Crash.net. 2010-10-01. http://www.crash.net/motogp/news/163807/1/throttle_problem_caused_pedrosa_crash.html. Diakses pada 20 Juni 2017 
  56. "Technical hitch ends Dovizioso podium run". MotoGP.com. 2010-10-18. http://www.motogp.com/en/news/2010/dovizioso+out+at+phillip+island+race. Diakses pada 20 Juni 2017 
  57. a b "MotoGP World Standing 2010". MotoGP.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2010/VAL/MotoGP/RAC/worldstanding.pdf?v1_3099bcec. Diakses pada 20 Juni 2017 
  58. Noyes, Dennis (2011-02-11). "Noyes’ Notebook - Honda Goes For Broke". SpeedTV.com. http://moto-racing.speedtv.com/article/motogp-noyes-notebook-honda-goes-for-broke. Diakses pada 20 Juni 2017 
  59. "MotoGP 2011 HRC Team Principal Shuhei Nakamoto Track Report, v.1". Honda.com. 2011-03-23. http://world.honda.com/MotoGPreport/vol1/. Diakses pada 20 Juni 2017 
  60. McLaren, Peter (2011-02-28). "The Repsol Honda MotoGP chassis options". Crash.net. http://www.crash.net/motogp/news/167044/1/the_repsol_honda_motogp_chassis_options.html. Diakses pada 20 Juni 2017 
  61. Garcia Casanova, Germán (2011-03-19). "Pedrosa: "Voy a correr con el chasis de 2010 porque lo conozco mejor"" (dalam bahasa Spanish). Motocuatro.com. http://www.motocuatro.com/index.php/news/grandes-premios/2606-pedrosa-voy-a-correr-con-el-chasis-de-2010-porque-lo-conozco-mejor. Diakses pada 20 Juni 2017 
  62. "Dovizioso targeting podium with new clutch". Crash.net. 2011-05-12. http://www.crash.net/motogp/news/169161/1/dovizioso_targeting_podium_with_new_clutch.html. Diakses pada 20 Juni 2017 
  63. a b c d "MotoGP World Standing 2011". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2011/VAL/MotoGP/RAC/worldstanding.pdf?v1_36bd2f9a. Diakses pada 20 Juni 2017 
  64. "Honda Worldwide - Motor Sports - MotoGP – Spec". Honda Racing. Diakses tanggal 20 Juni 2017. 
  65. "Honda Worldwide - Motor Sports - MotoGP – Spec". Honda Racing. Diakses tanggal 20 Juni 2017. 
  66. "Honda Worldwide - Motor Sports - MotoGP – Spec". Honda Racing. Diakses tanggal 20 Juni 2017. 
  67. "Honda Worldwide - Motor Sports - MotoGP – Spec". Honda Racing. Diakses tanggal 20 Juni 2017. 
  68. "Honda Worldwide - Motor Sports - MotoGP – Spec". Honda Racing. Diakses tanggal 20 Juni 2017. 
  69. "MotoGP World Standing 2009". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2009/VAL/MotoGP/RAC/worldstanding.pdf?v1_96143780. Diakses pada 20 Juni 2017 
  70. "MotoGP World Standing 2008". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2008/MotoGP/VAL/world+standing.pdf?v1_96143780. Diakses pada 20 Juni 2017 
  71. "MotoGP World Standing 2007". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2007/MotoGP/VAL/world+standing.pdf?v1_96143780. Diakses pada 20 Juni 2017 
  72. "MotoGP World Standing 2006". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2006/MotoGP/VAL/world+standing.pdf?v1_96143780. Diakses pada 20 Juni 2017 
  73. "Pole Positions Statistics 2011". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2011/INP/PolePositions.pdf?v1_7806f68d. Diakses pada 20 Juni 2017 
  74. "Pole Positions Statistics 2010". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2010/INP/PolePositions.pdf?v3_b2033bfc. Diakses pada 20 Juni 2017 
  75. "Pole Positions Statistics 2009". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2009/CZE/PolePositions.pdf?v1_96143780. Diakses pada 20 Juni 2017 
  76. "Pole Positions Statistics 2008". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2008/VAL/pole+positions+statistics.pdf?v1_96143780. Diakses pada 20 Juni 2017 
  77. "Pole Positions Statistics 2007". resources.motogp.com. Citakan:ISO date/fr2. http://resources.motogp.com/files/results/2007/VAL/pole+positions+statistics.pdf?v1_96143780. Diakses pada 20 Juni 2017 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]