Jarak kosta

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jarak kosta
Jatropha curcas1 henning.jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
J. curcas
Ngaran binomial
Jatropha curcas

Jarak kosta; jarak kusta; Jarak pagar;Jatropha curcas nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Euphorbiaceae. Jarak kosta tumuwuh di dataran landeuh nepi ka tonggoh kurang leuwih 500 m dpl. Hujan dina sataun 625 mm. Sanajan kitu, biasa waé hirup di daérah anu hujanna 300–2.380 mm/tahun.[1] Suhu anu merenah 20–26° C. Di daérah anu suhuna leuwih luhur (di atas 35º C) atawa sabalikna terlalu handap teuing. Baring ngaganggu dina kasuburanna. [1]

Ngaran daérah[édit | édit sumber]

Jarak kosta bisa kapanggih hirup di sagala rupa wewengkon di Indonésia. Kituna ieu katingali ku rupa-rupa ngaran sebutan pikeun jarak kosta, saperti : nawaih nawas (Acéh ); jirak (Sumatera Kulon); jarak kosta; jarak gundul, jarak cina, jarak iri, jarak pager .(Jawa); kalekhe paghar (Madura ); jarak pager (Bali); lulu nau, lulu ai fula, paku luba, paku lunat, dan jarak pageh (Nusa Tenggara); paku kase (Timor); kuman nema (Alor ¡); lulunan (Roti); jarak kosta, jarak wolanda, tondoutomene, dan bindalo (Sulawesi); bintalo (Gorontalo); balacai (Manado); peleng kaliki (Bugis); tangang tangang kali atawa tangang tangang kanjoli (Makasar). [2]

Kandungan kimia[édit | édit sumber]

Jarak kosta miboga rasa pait tur tiis, tapi sikina matak weureu. Sababaraha bahan kimia dina tngkl jarak kosta, diantarana :--amirin, kampesterol, stigmasterol, B-sitosterol, 7-keto-sitosterol, jeung HCN. [3]

Mangpaat ubar[édit | édit sumber]

Lian ti éta, éfék farmakologis anu dipibanda tina ieu tutuwuhan, utamana tina daun anu masih kénéh seger. Kayaning ngalancarkeun sirkulasi getih (stagnant blood dispelling), nyageurkeun bareuh, ngeureunkeun ngaluarkeun getih (getihsn) . Jeung ngaleungitkeun ararateul (anti-pruritic).[3]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Erliza, Hambali (2006). Erliza. Indonesia: Niaga swadaya. p. 13. ISBN 9789794899823.  Disungsi8 Januari 2022
  2. Ganeca, Andrew Exact (2009). Ganeca. Indonesia: Ganeca Exact. p. 16. ISBN 9789791213134.  Disungsi8 Januari 2022
  3. a b Drs. H., Arief Hariana (2013). Drs. H. Indonesia: Penebar swadaya. p. 135. ISBN 9789790026131.  Disungsi8 Januari 2022
Nulis.jpg