Jarami

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jarami paré

Jarami nyaéta tangkal paré anu geus dipisahkeun tina paréna. Jarami ogé nunjul kana sésa tina olahan sisikian tatanén mangrupa tangkal-tangkal séréalia anu geus garing, sarta sikina/buahna geus dipipitan atawa dipisahkeun. Beuratna jarami kurang leuwih sarua jeung beuratna sisikian anu dipanén, jarami mibanda rupa-rupa kagunaan: suluh, parab ingon-ingon, Rarapénn kandang, hateup, bungkus endog, jeung réa-réa deui. Jarami remen dikumpulkeun dina wangun gulungan, dibeungkeut, aya ogé anu di press, aya ogé anu maké mesin jadi jarami bisa dijieun buleud atawa pasagi.

Paribasa[édit | édit sumber]

Néangan jarum dina tumpukan jarami.

Mangpaat jeung kagunaan[édit | édit sumber]

Kamonésantina jarami
Mamanukan jarami ti Belarusia

Jarami kungsi, jeung masih dimangpaatkeunpikeun:

Sendal Koréa, Jipsin, dijieun tina jarami.
Jarami mangrupa pangan pikeun ingon-ingon. Jarami garing mibanda nutrisi énergi leuwih saeutik tibatan jarami héjo. Ngan waé ku ayana baktéri simbiotik anu mencerna serat di jero beuteung sato ingon-ingon, panas anu dihasilkan jeung bisa dipaké pikeun ngatur suhu awak ingon-ingon.
Jarami anu dihijikeun dibeungkeut pageuh sering dianggo salaku udagan jeung sasaran panahan sareng pedang.
Jarami parantos dianggo salaku bahan bungkus sareng anggel atanapi bantalan wadah. Endog anu dikirimkeun dina peti kai sok nganggo jarami salaku bantal supados endogna henteu peupeus. Ogé dina peti kai anu dieusi botol anggur ogé nganggo jarami salaku bantalna, sanaos kiwari tos jarang dianggo. Jerami mangrupikeun salah sahiji bahan bungkusan anu ramah lingkungan sabab tiasa bobo tur ancur sacara alami (biodegradable).[8] Parusahaan pabrik Laptop, Dell, ogé nganggo jarami kanggo mungkus hasil produksi maranehna.[9]


Dicutat tina[édit | édit sumber]