Kélor

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Moringa oleifera
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Brassicales
Kulawarga: Moringaceae
Génus: Moringa
Spésiés: M. oleifera
Ngaran binomial
Moringa oleifera

Kélor, atawa Moringa oleifera nyaéta varietas tina genus moringa anu paling loba dipelak. Ieu tutuwuhan mangrupa kulawarga moringaceae. Tutuwuhan ieu mangrupa tangkal sayur nu loba ngandung gizi nu loba mangfaatna.

Déskripsi[édit | édit sumber]

Kélor (Moringa oleivera) tumuwuh dina wangun tangkal, umur panjang (perenia) nu jangkungna 7–12 m.[1] Batang kai [2] (lignosus), tegak, warna bodas kotor, kulit ipis, luarna kasar.[1] Cabangna simpodial, arah cabangna lempeng atawa nyéngkong, osok tumuwuh lempeng atawa manjang.[1] Daun majemuk, tangkaina panjang, nyusun bubukuan (alternate), anak daunna gasal (imparipinnatus), daun keur ngora warnana héjo ngora - sanggeus kolot jadi héjo kolot, wangu daunna oval, panjang 1–2 cm,lébar 1–2 cm, ipis leuleus, tungtung jeung sisina mintul (obtusus), sisi luar luhur jeung handapna lemes.[1] Kembang kaluar dina kélék daun (axillaris), tangkaina panjang, kalopak warna bodas rada krem, ngaluarkeun ambeu anu has.[1] Buah kélor bentukna panjang segi tiga, panjangna 20–60 cm, buah ngora warnana héjo, sanggeus kolot jadi coklat, wangun sikina buleud warna coklat kahideungan, buahan sanggeus umurna 12-18 bulan.[1] Akar tunggang, warna bodas, ngagedéan kawas lobak.[1] Ngalobakeuna bisa sacara generatif (siki) atawa vegetatif (sték batang).[1] Tumuwuh boh di dataran handap atawa luhur nepi ka luhur kurang leuwih 1000 m dpl, loba dipelak salaku tapel wates atawa pager di buruan imah atawa kebon.[1]

Mangfaat[édit | édit sumber]

Organisasi kaséhatan dunya (WHO) nyarankeun pikeun barudak jeung orok anu masih dina mangsa tumuwuh piekun ngonsumsi ieu karana alusna mangfaat daun kélor, ku sabab geuning ngandung:[3]

  1. Daun kélor dipikaweruh ngandung Potasium tilu kali ti batan cau.[3]
  2. Ngandung Kalsium ogé anu lobana opat kali leuwih loba ti batan jeruk.[3]
  3. Ngandung Vitamin C tujuh kali ti batan jeruk.[3]
  4. Ngandung Vitamin A opat kali leuwih loba ti batan wortel.[3]
  5. Ngandung protéin ogé dua kali ti batan susu.

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i (id)Kelor diakses 2 Agustus 2015
  2. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  3. a b c d e (id)Wikipedia Bahasa Indonesia diakses 2 Agustus 2015


Nulis.jpg