Kapibara

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kapibara
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Kelas: Mammalia
Order: Rodentia
Suborder: Hystricomorpha
Kulawarga: Caviidae
Subfamily: Hydrochoerinae
Génus: Hydrochoerus
Spésiés: H. hydrochaeris
Ngaran binomial
Hydrochoerus hydrochaeris
(Linnaeus, 1766)
Daérah tempat hirup kapibara

Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris) nyaéta hiji sato nu kaasup kana mamalia tina kumpulan beurit jeung marmot (rodensia) nu panggedéna.[2] Awakna pendék tur lintuh, beuratna bisa nepi ka 65 kg, panjang awakna kurang leuwih 1,3 méter sarta biasana hirup di cai.[3] Kahakanannana jukut jeung bungbuahan (herbivora).[3] Kecap kapibara sorangan asalna tina basa lokal Guarani (Kapiÿva) anu hartina raja jukut.[4] Hal ieu ku lantaran kapibara mah remen katempo hirup di daérah anu mibanda loba jukut pikeun kahakanannana.[4]

Tempat hirup jeung habitat[édit | édit sumber]

Kapibara mikaresep hirup di cai (susukan, situ, balong, jeung sajabana), ngadon ngojay, teuleum, nyiar hakaneun, ogé nyumput mangsa aya bahaya .[3] Kaasup sato nokturnal mimiti liar nyiar hakaneun mangsa poé maju ka burit nepikeun ka peuting.[3]Sanajan katempo cicingeun kapibara téh pinter ngojay tur teuleum lila kajero cai malahan kapibara bisa ngahaja héés di cai dina waktu nyinghareupan pibahayaeun anu aya diluar atawa di darat.[3] Loba kapanggih hirup liar di Venezuela, Kolombia, jeung Ekuador.[5]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

  1. Sapopoé méakeun waktu ku ngeueum di jero cai, hanjat ka darat dimana geus soré atawa iuh.[3]
  2. Mibanda dua huntu (gigi seri) anu terus manjangan salila hirupna, pikeun ngasah huntuna sangkan seukeut kapibara ngagorogotan naon baé anu aya.[3]
  3. Kulitna heuras, buluna kulimis alatan mibanda lapisan minyak.[3]
  4. Mangsa ngobrol (komunikasi) jeung pada baturna disada kawas ngahuit sakapeung kadéngé kawas ngagogog. [3]
  5. Awakna ngaluarkeun bau pikeun méré tanda daérah kakawasaana[3]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. (2008). "Hydrochoerus hydrochaeris". IUCN Red List of Threatened Species 2008.
  2. Johnson Jinny (2010). "The evolution of the rhinoceros". In M. Topan Nixon. 100 Perkara Kamu Patut Tahu Tentang Mamalia. Kuala lumpur: Institur terjemahan Negara Malaysia. p. 41. ISBN 9789830684949. 
  3. a b c d e f g h i j Tim Sunrise Picture (2011). "The evolution of the rhinoceros". In M. Topan Nixon. Ensiklopedia Binatang Pemecah Rekor. Jakarta: AgroMedia. p. 41. ISBN 9786028526524. 
  4. a b Republik eusosialitis. "Racing to Know the Rarest of Rhinos, Before It’s Too Late", Republik eusosialitis tawon, 2010-07-18. Disalin 2017-07-16.
  5. Tim Women Script & Co (2013). "Story pedia". In Umi Andriani, Fita Riyadi. Storypedia: Binatang Paling. Tangerang: Buah Hati. p. 103. ISBN 9786027652392. 
Nulis.jpg



Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap