Kapibara

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kapibara
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Kelas: Mammalia
Order: Rodentia
Suborder: Hystricomorpha
Kulawarga: Caviidae
Subfamily: Hydrochoerinae
Génus: Hydrochoerus
Spésiés: H. hydrochaeris
Ngaran binomial
Hydrochoerus hydrochaeris
(Linnaeus, 1766)
Daérah tempat hirup kapibara

Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris) nyaéta hiji sato nu kaasup kana mamalia tina kumpulan beurit jeung marmot (rodensia) nu panggedéna.[2] Awakna pendék tur lintuh, beuratna bisa nepi ka 65 kg, panjang awakna kurang leuwih 1,3 méter sarta biasana hirup di cai.[3] Kahakanannana jukut jeung bungbuahan (herbivora).[3] Kecap kapibara sorangan asalna tina basa lokal Guarani (Kapiÿva) anu hartina raja jukut.[4] Hal ieu ku lantaran kapibara mah remen katempo hirup di daérah anu mibanda loba jukut pikeun kahakanannana.[4]

Tempat hirup jeung habitat[édit | édit sumber]

Kapibara mikaresep hirup di cai (susukan, situ, balong, jeung sajabana), ngadon ngojay, teuleum, nyiar hakaneun, ogé nyumput mangsa aya bahaya .[3] Kaasup sato nokturnal mimiti liar nyiar hakaneun mangsa poé maju ka burit nepikeun ka peuting.[3]Sanajan katempo cicingeun kapibara téh pinter ngojay tur teuleum lila kajero cai malahan kapibara bisa ngahaja héés di cai dina waktu nyinghareupan pibahayaeun anu aya diluar atawa di darat.[3] Loba kapanggih hirup liar di Venezuela, Kolombia, jeung Ekuador.[5]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

  1. Sapopoé méakeun waktu ku ngeueum di jero cai, hanjat ka darat dimana geus soré atawa iuh.[3]
  2. Mibanda dua huntu (gigi seri) anu terus manjangan salila hirupna, pikeun ngasah huntuna sangkan seukeut kapibara ngagorogotan naon baé anu aya.[3]
  3. Kulitna heuras, buluna kulimis alatan mibanda lapisan minyak.[3]
  4. Mangsa ngobrol (komunikasi) jeung pada baturna disada kawas ngahuit sakapeung kadéngé kawas ngagogog. [3]
  5. Awakna ngaluarkeun bau pikeun méré tanda daérah kakawasaana[3]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Queirolo, D.; Vieira, E.; Reid, F. (2008). "Hydrochoerus hydrochaeris". IUCN Red List of Threatened Species (IUCN) 2008: e.T10300A3191404. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T10300A3191404.en. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T10300A3191404.en. Diakses pada 29 November 2015. 
  2. Johnson Jinny (2010). "The evolution of the rhinoceros". Di M. Topan Nixon. 100 Perkara Kamu Patut Tahu Tentang Mamalia. Kuala lumpur: Institur terjemahan Negara Malaysia. p. 41. ISBN 9789830684949. 
  3. a b c d e f g h i j Tim Sunrise Picture (2011). "The evolution of the rhinoceros". Di M. Topan Nixon. Ensiklopedia Binatang Pemecah Rekor. Jakarta: AgroMedia. p. 41. ISBN 9786028526524. 
  4. a b Republik eusosialitis (2010-07-18). "Racing to Know the Rarest of Rhinos, Before It’s Too Late". Republik eusosialitis tawon. http://www.re-tawon.com/2010/07/kapibara-babi-pengerat-dari-amazon.html. Diakses pada 2017-07-16 
  5. Tim Women Script & Co (2013). "Story pedia". Di Umi Andriani, Fita Riyadi. Storypedia: Binatang Paling. Tangerang: Buah Hati. p. 103. ISBN 9786027652392. 
Nulis.jpg



Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap