Lompat ke isi

Kawista

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Kawista
Tangkal kawista di Sri Langka
Klasifikasi ilmiah edit
Karajaan: Plantae
Klad: Angiospermae
Klad: Eudicotidae
Klad: Rosids
Ordo: Sapindales
Kulawarga: Rutaceae
Subfamili: Aurantioideae
Génus: Limonia
L.
Spésiés:
L. acidissima
Ngaran binomial
Limonia acidissima
L.
Sinonim

Genus:[1]

 Citakan:Genus list

Species:[2]

  • Schinus limonia L.
  • Crateva balangas K.D.Koenig
  • Crateva vallanga J.Koenig ex Wight & Arn.
  • Anisifolium curvispina (Miq.) Kuntze
  • Anisifolium limonia Kuntze
  • Anisifolium spectabile (Miq.) Kuntze
  • Feronia balanghas (K.D.Koenig) Steud.
  • Feronia elephantum Corrêa
  • Feronia limonia (L.) Swingle
  • Hesperethusa acidissima (L.) M.Roem.
  • Hesperethusa ambigua M.Roem.
  • Limonia ambigua DC.
  • Limonia curvispina Miq.
  • Limonia dulcis J.F.Gmel.
  • Limonia elephantum (Corrêa) Panigrahi
  • Limonia engleriana Perkins
  • Limonia pinnatifolia Houtt.
  • Limonia spectabilis Miq.
  • Murraya odorata Blanco

Kawista[3] (Limonia acidissima) nyaéta hiji-hijina spésiés dina genus monotipik Limonia, kaasup tangkal badag anu jangkungna bisa nepi ka 9 m. Daunna nyirip 5-7 lambar, lamun diwejek seungit sitrus. Kembangna bodas lima lambar, gedé buahna 5–9 cm, bisa pait atawa haseum. Buahna sarupa jeung maja, ngandung di antarana protéin, karbohidrat, beusi, lemak, kalsium, Vitamin B, jeung C.

Buah kawista
Jero buah kawista
Jus kawista

Sebaran[édit | édit sumber]

Kawista téh pituin India (kaasup Kapuloan Andaman), Bangladés, jeung Sri Langka.[4][5] Ieu spésies diwanohkeun ogé di Indochina jeung Malesia.[5][4]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Citakan:Refimprove section Buah kawista bisa dijieun jus atawa salé. Nu geus asak bisa dijieun acar (dicampur jeung céngék héjo, gula, jeung uyah).[6]

Di Myanmar, kaina dijieun krim raray tanaka.[7]

Giji[édit | édit sumber]

Kawista, atah (Ajén Sapopoé)
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy518.816 kJ (124.000 kcal)
18.1 g
Sugars0 g
Dietary fiber5 g
3.7 g
7.1 g
VitaminsQuantity
%DV
Thiamine (B1)
3%
0.04 mg
Riboflavin (B2)
1417%
17 mg
Niacin (B3)
53%
8 mg
Vitamin C
4%
3 mg
MineralsQuantity
%DV
Calcium
13%
130 mg
Iron
46%
6 mg
Manganese
857%
18 mg
Zinc
105%
10 mg
Other constituentsQuantity
Water64.2 g

in Fruit Wood Apple values are for edible portion
Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults.
Source: 1

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Limonia L.". Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens, Kew. Diakses tanggal 2021-09-14. 
  2. "Limonia acidissima L.". Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens, Kew. Diakses tanggal 2021-09-14. 
  3. Heyne, K. (1917). De nuttige planten van Nederlandsch-Indië. Batavia. p. 13. 
  4. a b "Limonia acidissima L.". Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens, Kew. Diakses tanggal 2018-03-25. 
  5. a b Smith, Albert C. (1985). Flora Vitiensis nova : a new Flora of Fiji (spermatophytes only) 3. Lawaii, Hawaii: Pacific Tropical Botanical Garden. pp. 526–527. Diakses tanggal 2018-03-25 – via Biodiversity Heritage Library, digitized by Smithsonian Libraries. 
  6. Jaya Surya Kumari Manthena and K. Mythili (2004). "Development of wood apple pickle". Int. J. Food Safety, Nutrition and Public Health, Vol. 5, No. 1, 2014. Diakses tanggal 2019-06-09. 
  7. Köllner, Helmut; Bruns, Axel (1998). Myanmar (Burma). Hunter Publishing. p. 18. ISBN 9783886184156. Diakses tanggal 2021-05-08. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]