Kesultanan Demak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kerajaan Demak
Kesultanan Demak

1475–1554

Bandéra

Ibu kota Bintara, Demak

Prawata, Pati
Jipang Cepu

Basa Jawa Kuno (selanjutnya berkembang menjadi bahasa Jawa modern seperti sekarang)
Agama Islam
Pamaréntahan Kesultanan
Sultan
 - 1475 -1518 ¹ Raden Fatah
 - 1518-1521 Pati Unus
 - 1521-1546 Trenggana
 - 1546-1547 Sunan Prawata (Rd. Mukmin)
 - 1547-1554 Arya Penangsang
Sajarah
 - Berdirinya kota pelabuhan Demak 1475
 - Demak menjadi vazal Pajang 1554
¹ (1475-1478 sebagai bawahan Majapahit)
Warning: Value specified for "continent" does not comply

'Kasultanan Demak' atawa Karajaan Demak anu Karajaan Islam munggaran tur panggedena di basisir kalér Jawa ( " waterside "). Numutkeun tradisi Jawa, Demak méméh Kadipaten ti Karajaan Majapahit , teras mecenghul salaku kakuatan anyar inherits nu legitimasi tina hebat pisan Majapahit. [1]

karajaan ieu nyatet jadi cikal nyebarkeun Islam di Java sarta Indonésia sacara umum, Sanajan teu lila-cicing na pas ngalaman setback hiji alatan perjuangan kakuatan antara kulawarga karajaan. Dina 1560 , Demak kakuatan switch ka Karajaan Pajang ngadegkeun ku Jaka joko tingkir / Hadiwijaya. Hiji nyaeta warisan sajarah Demak Masjid Demak Great , anu nurutkeun tradisi diadegkeun ku wali songo .

Demak lokasi karaton, anu dina waktu anu di tepi laut, ayana di Désa NCO (dibaca "Bintoro" dina Jawa ), kiwari geus jadi bagian tina kota Demak di Jawa Tengah . designation Royal dina periode lamun ibukota anu dipikawanoh lokal saperti Officer Demak. Salila raja 4 (Sunan Prawoto), karaton kasebut dibikeun ka Prawata (dibaca "Prawoto") jeung mangsa ieu disebutna Karajaan Demak Prawata. Saatos pupusna Sunan Prawoto, Arya Penangsang aturan kakawasaan geus ngaruksak ti Jipang-Panolan (ayeuna deukeut Cepu). Demak Kotaraja dibikeun ka Jipang jeung mangsa ieu dipikawanoh minangka Demak Jipang .

Hadiwijaya ti Pajang ngawaris keun wilayah Demak sésana sanggeus anjeunna bareng jeung Ki Gede Pamanahan jeung Ki Penjawi , nalukkeun Arya Penangsang. Demak janten vassals of Pajang.

Waktu mimiti[édit | édit sumber]

Nuju ahir abad ka-15, bareng jeung warga kamunduranMajapahit , dina prakna sababaraha wewengkon mimitian misahkeun. Malah wewengkon nu sumebar dina serangan Kadipaten-Kadipaten saling, unggal meunangkeun janten pewaris kana tahta Majapahit.

Bari Demak ayana di basisir kalér Jawa mecenghul salaku hiji wewengkon bebas. Dina Jawa tradisi gambar nu Demak mangrupakeun diganti langsung Majapahit, bari Raja Demak (Raden Patah) dianggap salaku putra panungtungan Majapahit. Demak Raya diadegkeun ku kamungkinan gede a Cina Muslim ngaranna Cek Ko-po . [2] Paling dipikaresep putrana nyaeta hiji anu ku Tomé Pires di Suma Oriental anjeunna dubbed " Pate Rodim ", meureun dimaksud "Badar" atawa "Kamaruddin" na maot di sabudeureun 1504 . putra Rodim atawa lanceukna ngora, ngaranna Trenggana lawasniya ti taun 1505 dugi 1518 , lajeng ti taun 1521 dugi 1546 . Dina antara période ieu téh yén lawasniya beuteung, Raja Yunus ( Jatiwangi Unus ) ti Jepara . Bari salila Trenggana circa 1527 ékspansi militér hasil lowered Majapahit Karajaan Demak.

Palabuhan[édit | édit sumber]

  • Harbour dagang = sabudeureun Bonang ( Demak )
  • Palabuhan militer = sabudeureun Teluk Wetan ( Jepara )

Kajayaan[édit | édit sumber]

Kahareup Peta Karajaan Demak

Dina awal abad ka-16, Karajaan Demak boga hiji karajaan anu kuat di Java, taya nu karajaan séjén di Jawa nu bisa tangtangan usaha karajaan urang rék dilegakeun kakuatan na ku subduing sababaraha palabuhan jeung wewengkon darat di Nusantara.

Dina Jatiwangi Unus[édit | édit sumber]

Demak dina Jatiwangi Unus anu topics Demak Nusantara . visi kasebut sangkan gedena Demak salaku kakaisaran maritim raya. Dina ulayat Na, Demak ngarasa kaancam ku dijajah Portugis di Malaka . Lajeng sababaraha kali manehna ngirimkeun armada narajang Portugis di Malaka. [3]

Di handap Trenggana[édit | édit sumber]

Trenggana éta jawab sumebarna agama Islam di Jawa Timur jeung Jawa Tengah. Underneath, Demak mimiti ngadominasi wewengkon Java kayaning snatch Sunda Kelapa of Pajajaran jeung drove prajurit Portugis baris darat aya (1527), ogé ngawasa ampir kabéh Pasundan / Jawa Barat (1528-1540) ogé wewengkon urut Majapahit Java wétan sakumaha Jatiwangi (1527), Madura (1528), Madiun (1529), Surabaya jeung Pasuruan (1527-1529), Kediri (1529), Ciamis (1529-1545), sarta Blambangan , Hindu karajaan panungtungan on ujung wétan pulo Jawa (1529-1546). Trenggana maot dina 1546 dina perang pikeun nalukkeun Pasuruan , lajeng diganti ku Sunan Prawoto . Hiji panglima perang Demak waktu éta Fatahillah , saurang nonoman ti Pasai ( Sumatra ), anu oge putra-raja Trenggana . Bari Maulana Hasanudin bin Sunan Gunung Jati [4] maréntah ku Trenggana mun subdue Banten Girang. Lajeng katurunan Maulana Hasanudin ngajadikeun Banten salaku hiji karajaan mandiri. Bari Sunan Kudus mangrupa imam di Masjid Demak oge pamingpin utama dina Nalukkeun Majapahit méméh pindah kana ka Suci . [1]

Kamunduran[édit | édit sumber]

Suksesi Raja Demak 3 henteu bade lancar, aya kompetisi panas antara P. Surowiyoto (Prince Sekar) jeung Trenggana nu dituluykeun di P. maéhan anjeunna Surowiyoto ku Sunan Prawoto (kids Trenggono), acara ieu lumangsung dina bank walungan lamun Surowiyoto imah ti masjid sanggeus solat Jumaah. Saprak harita Surowiyoto (Sekar) katelah Sedo Lepen hartina Sekar Sekar ragrag di walungan. Trenggono maot dina 1546 sarta kakuatan dicekel ku Sunan Prawoto, anak Trenggono, salaku Raja Demak ka 4, tapi 1549 Sunan Prawoto sarta pamajikanana ditelasan ku pengikut P. Arya Penangsang, putra Pangeran Surowiyoto (Sekar). P. Arya Penangsang saterusna jadi tahta pangawasa urang salaku Raja Demak Demak ka 5. Pengikut ogé maéhan Pangeran Arya Penangsang Ngadatangan, Adipati ti Jepara, ieu ngarah ka Patih-Patih handapeun mumusuhan Demak Penangsang P. Arya, salah sahiji saha éta Adipati Pajang Joko joko tingkir (Hadiwijoyo).

Dina 1554 aya pemberontakan dilumangsungkeun ku Adipati Pajang Joko joko tingkir (Hadiwijoyo) pikeun nangkep kakuatan ti Arya Penangsang. Dina acara ieu Arya Penangsang ditelasan ku Sutawijaya, Joko joko tingkir anak ngukut. Jeung pembunuhan of Arya Penangsang salaku Raja Demak ka 5, teras réngsé jaman Karajaan Demak. Joko joko tingkir (Hadiwijoyo) move ka Pamaréntah Pusat sarta showcase showcase Kapangéranan.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Ricklefs, M., (2002), A Sajarah modern Indonésia Kusabab c. 1200, Stanford Universitas Pencét, ISBN 978-0-8047-4480-5 .
  2. MC Ricklefs , A Sajarah modern Indonésia saprak c. 1200, kaca 38
  3. Cortesão, Armando, (1944), The Suma Oriental tina Tome Pires, London: Hakluyt Society, 2 vols
  4. Uka Tjandrasasmita, (2009), Islam Arkeologi Nusantara, Popular Perpustakaan Gramedia, ISBN 979-9102-12-X .

Tumbu éksternal[édit | édit sumber]

  • M. Faliqul Isbah, Revisiting Sajarah Hindu-Jawa , reviewer runtuhna karajaan Hindu-Jawa jeung mecenghulna Nagara Islam di Nusantara, hiji Bouquet of Slamet Muljana.