Ki rambetuk

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ki rambetuk
Dalbe latif 081228-4907 H ipb.jpg
Ki rambetuk, Dalbergia latifolia
Darmaga, Bogor
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Subfamili:
Génus:
Spésiés:
D. latifolia
Ngaran binomial
Dalbergia latifolia
Roxb. (1799)[1]
Species

275; see text.

Sinonim
  • Acouba Aubl.
  • Amerimnon P.Browne
  • Coroya Pierre
  • Ecastaphyllum P.Browne
  • Miscolobium Vogel
  • Triptolemea Mart.



Cucuk D. armata
Kembang D. lanceolaria
Siki D. lanceolaria
Anak catur tina D. latifolia rosewood
Kai tina Dalbergia sp. - MHNT

Ki rambetuk sonokeling; Dalbergia nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga fabaceae.[2] Tangkalna kagolong keun tangkal sumedeng, henteu pati gedé. [3][4][5] Ieu tutuwuhan loba kapanggih hirup di wewengkon tropis, Amérika Tengah , Amérika Kidul , Madagaskar , jeung Asia Tenggara.

Catetan Fossil[édit | édit sumber]

Ki rambetuk bisa disebut tangkal buhun anu masih kénéh hirup, buktina di sababaraha daérah kungsi kapanggih fossilna. Dalbergia phleboptera binihna kungsi kapanggih dina hiji wadah, di kotamadya Aix-en-Provence Perancis.[6] Fossil Dalbergia nostratum ogé geus kapanggih di rhyodacite sanajan umurna masih kénéh ngora Miosen di Kidul Slowakia caket kota Lučenec.[7] Fossil sikina Dalbergia mecsekense ogé kapanggih di Sarmatian, Hungaria.[8] Fosil Dalbergia lucida oge kapanggih di Kabupaten Kaiyuan, Provinsi Yunnan, China.[9]

Guna jeung mangpaat[édit | édit sumber]

Loba spésiés Dalbergia salaku tangkal kai anu penting, mibanda harga saneng niléy ékonomi anu luhur. Kaina anu mibanda kelir coklat kolot loba dimangpaatkeun pikeun hiasan, diarah minyakna salaku minyak seungit/ aromatik. Anu kawéntar diantarana nyaéta rosewoods, mibanda seungit anu kuat.

Aya deui tina spésiés Dalbergia nigra dipiwanohna salaku : Rio, Bahia, Brazilian rosewood, palisander de Rio Grande, atawa jacaranda jeung Dalbergia latifolia sok disebut ogé Rosewood Indian (kidul) atawa Sonokeling geus loba dimangpaatkeun pikeun nyieun parabot rumahtangga, alatan kelir kaina anu éndah. Sababaraha spésiés di Asia Wétan mangrupikeun bahan anu penting dina karajinan furniture traditional di nagara China. Tulipwood (Brasil) ( D. decipularis ) kelirna krem aya guguratan beureum atawa kayas. ieu remen dimangpaatkeun pikeun veneer jeung nu séjéna; ampir patukeur jeung "tulipwood" tina tangkal tulip Amerika Liriodendron tulipifera , anu dimangpaatkeun pikeun lomari murah.

Aya anu sarupa ogé sok dipaké (kelirna bungur sarta guguratan leuwih kolot), ogé ti Brazil, kingwood dihasilkeun tina D. cearensis . Duanana tangkalna henteu pati gedé, jangkung 10 m. Kai anu penting séjéna cocobolo, utamana tina D. retusa , kai Amérika Tengah mibanda kelir beureum layung jadi dékoratif anu spektakulér katempo dina mangsa anyar dipotong anu engkéna gancang laas ku waha jadi corak anu leuwih iuh.


Konservasi[édit | édit sumber]

Sakabéh spésiés kai ki rambetuk; sonokeling; Dalbergia henteu sagawayah bisa di jual belikeun, alatan aya dina panangtayungan Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) .[10]Kajaba Dalbergia nigra aya dina cutatan tambahan II, ogé D. nigra aya dina tambahan cutatan I. (listed in Appendix)

Spésiés[édit | édit sumber]

Dalbergia aya sababaraha spésiés :[11][12]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Roxburgh, W. 1799. Pl. Corom. 2: 7, t. 113.
  2. Karl Hasskarl, Justus (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java aan eenige planten van dat eiland toegeschreven. Universitas Oxford: J. Müller. p. 80.  Disungsi8 April 2021
  3. Lavin M; Pennington RT; Klitgaard BB; Sprent JI; de Lima HC; Gasson PE (2001). "The dalbergioid legumes (Fabaceae): delimitation of a pantropical monophyletic clade". Am J Bot 88 (3): 503–33. doi:10.2307/2657116. JSTOR 2657116. PMID 11250829. http://www.amjbot.org/content/88/3/503.abstract. 
  4. Vatanparast M; Klitgård BB; FACB Adema; Pennington RT; Yahara T; Kajita T (2013). "First molecular phylogeny of the pantropical genus Dalbergia: implications for infrageneric circumscription and biogeography". S Afr J Bot 89: 143–149. doi:10.1016/j.sajb.2013.07.001. 
  5. Cardoso D; Pennington RT; de Queiroz LP; Boatwright JS; Van Wyk B-E; Wojciechowskie MF; Lavin M (2013). "Reconstructing the deep-branching relationships of the papilionoid legumes". S Afr J Bot 89: 58–75. doi:10.1016/j.sajb.2013.05.001. 
  6. https://science.mnhn.fr/institution/mnhn/collection/f/item/14084.?lang=en_US
  7. Miočenna flóra z lokalit Kalonda a Mučin, Jana Kučerová, ACTA GEOLOGICA SLOVACA, ročnic 1, 1, 2009, str. 65-70.
  8. Distribution of Legumes in the Tertiary of Hungary by L. Hably, Advances in Legume Systematics: Part 4, The Fossil Record, Ed. P.S. Herendeen & Dilcher, 1992, The Royal Botanic Gardens, Kew, Citakan:Catalog lookup linkGalat skrip: tidak ada modul tersebut "check isxn".
  9. The Megafossil Legumes from China by Gao Shuang-Xing & Zhou Zhe-Kun, Advances in Legume Systematics: Part 4, The Fossil Record, Ed. P.S. Herendeen & Dilcher, 1992, The Royal Botanic Gardens, Kew, Citakan:Catalog lookup linkGalat skrip: tidak ada modul tersebut "check isxn".
  10. "Appendices I, II and III". Convention on Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna. 2010-10-14. Diakses tanggal 2019-12-20. 
  11. "ILDIS LegumeWeb entry for Dalbergia". International Legume Database & Information Service. Cardiff School of Computer Science & Informatics. Diakses tanggal 6 February 2014. 
  12. USDA; ARS; National Genetic Resources Program. "GRIN species records of Dalbergia". Germplasm Resources Information Network—(GRIN) [Online Database]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. Diakses tanggal 6 February 2014. 
  13. Dalbergia altissima Pittier is accepted on a provisional basis, but will have to be renamed because Dalbergia altissima Baker f. has priority.
  14. Some sources consider Dalbergia assamica to be a synonym of Dalbergia lanceolaria.
  15. Some sources consider Dalbergia cubilquitzensis to be a synonym of Dalbergia tucurensis.
  16. Some sources consider Dalbergia funera to be a synonym of Dalbergia calderonii.
  17. POWO: Dalbergia nigrescens Kurz (retrieved 29 November 2020)

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]