Klasifikasi biologi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Klasifikasi biologi

Klasifikasi biologi mangrupa salah sahiji tarékah sakumpulan élmuwan dina milah-milah organisme hirup, ieu organisme digolongkeun dumasar kana sawatara kamiripan. Ngajujutna ditangtukeun tina sipat pisik éta organisme. Klasifikasi biologi modérn mah geus maké rupa-rupa cara pikeun misah-misahkeun ieu organisme hirup kaasup dijerona analisis génétik.[1][2]

Aya yutaan spésiés di marcapada. Spésiés anu mibanda loba kamiripan utamana dina fitur atawa sipat utamana. Bisa diasupkeun ka jéro golonganana, najan spésies éta béda salah sahiji jeung anu lianna, tah ieu pisan anu katélah klasifikasi téh.

Sistem binomial[édit | édit sumber]

Sistem binomial kacida pentingna pikeun para élmuwan mah ku lantaran bisa saklék pisan maluruh spésiés individu . Contona, robin Eropa Erithacus rubecula. Hal ieu jauh leuwih leutik ti batan robin Amérika, Turdus migratorius, anu kaasup genus anu béda. Sistem binomial spésiés méré ngaran ngagunakeun basa Latin. Ungal ngaran miboga dua bagéan, genus katut spésiés.Umpamana, manusa asup kajero genus Homo, ogé spésiés urang nyaéta Homo - anu satuluyna ngaran ilmiah kasébutna Homo sapiens. Numutkeun kana cara ngagolongkeun atawa sistem klasifikasi Golongan mahluk hirup anu kahiji dumasar kana sel organisme anu engkena baris digolongkeun deui kana salah sahiji tina lima karajaan. Lima karajaan anu dimaksud nyaéta:[3]

  1. Hewan atawa sasatoan, sakabéh sato multisel
  2. Pepelakan (Sakabéh pepelakan hejo)
  3. Jamur, atawa supa , ragi
  4. Prokariota, bakteri, ganggang biru-hejo
  5. Protoctists, Amoeba, Chlorella katut Plasmodium

Bagéan satuluyna Mahluk anu hirup ieu satuluyna dipisahkeun deui dumasar kana :

  1. Phylum / divisi
  2. Class / kelas
  3. Order/pesanan
  4. Family/ kulawarga
  5. Genus/marga
  6. Species/ jenis

Sistem klasifikasi anu séjén[édit | édit sumber]

Cladistics nyaéta cara séjén pikeun maluruh organisme. ku jalan ngagunakeun bukti-bukti DNA atawa RNA, lain waé sipat pisikna . Tapi leuwih jero kana hubungan evolusi antara spésiés anu béda.[4]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Biological classification
  2. Physical Geography
  3. Clasification
  4. Cladistics