Lebahan wétan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Lebahan wétan marcapada, warnana konéng.
Lebahan wétan

Lebahan wétan[1][2] mangrupa sebutan geografis pikeun bagian marcapada anu ngampar di lebah wétaneun méridian utama (anu ngaaliwatan Greenwich, Britania Raya) sarta kuloneun longitud 180°.[3] Ogé sok dipaké dina hal géografi pikeun nojo ka Éropa, Asia, Afrika, jeung Australia, sedengkeun lebahan kulon mah pikeun Buana Amérika. Lian ti kitu, ogé ilahar dipaké dina hal budaya atawa géopulitik minangka sinonim pikeun 'Dunya Heubeul'. Kurang leuwih 85% populasi dunya téh dumuk di lebahan wétan.[rujukan?]

Émbaran[édit | édit sumber]

Garis anu ngawates lebahan wétan jeung kulon téh nyaéta konvénsi arbitrasi, teu siga ékuator (garis imajinasi anu meulah bagian tengah marcapada), (jauh ti kutub Bumi) anu meulah meulah lebahan kalér jeung kidul.[rujukan?] Méridian utama di longitud 0° sedengkeun Garis Waktu Internasional di longitud 180° nyaéta wates anu geus distandarisasi.[rujukan?] Pamakéan standar ieu anu garis demarkasina ngadedetkeun Éropa Kulon, Afrika, jeung Russia Wétan ka lebahan kulon, ngahapus pamahaman ngeunaan kartografi sarta pikeun masalah géopulitik ti saprak sakabéh Eurasia jeung Afrika diasupkeun ka lebahan wétan.[rujukan?] Méridian Longitud 20° jeung Longitud 160° remen dipaké,[4][5] anu ngawengku sakabéh daratan ropa dan Afrika sarta sawaréh ti kalér wétan Greenland (dianggap minangka bagian ti Amérika Kalér) sarta teu kaasup Russia Wétan jeung Oséania.[rujukan?] Dua wewengkon kutub dingaranan luyu jeung posisina anu ngagunduk sewang-sewangan di lebahan kidul jeung kalér.[rujukan?]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Oxford Dictionary of English, 2nd ed., rev. 2006. London, UK: Oxford University Press, p. 548.
  2. Merriam Webster's Online Dictionary (based on Collegiate vol., 11th ed.) 2006. Springfield, MA: Merriam-Webster, Inc.
  3. Latitude and Longitude dina britannica.com, diaksés 12 Juli 2015.
  4. Olson, Judy M. "Projecting the hemisphere", ch. 4 ti Matching the map projection to the need; Robinson, Arthur H. & Snyder, John P., eds. 1997. Bethesda, MD: Cartography and Geographic Information Society, American Congress on Surveying and Mapping.
  5. "Eastern Hemisphere". Merriam-Webster's Geographical Dictionary, 3rd ed. 2001. Springfield, MA: Merriam-Webster, Inc., p. 340.
Gnome-globe.svg