Macan Asia Wétan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Macan Asia Wétan

East Asian Tigers.png

Peta anu menampakkan Opat Macan Asia Wétan
Bandéra Hong Kong Hong KongCitakan:TWNBandéra Singapura SingapuraBandéra Koréa Kidul Koréa Kidul
Nama Tionghoa
Hanzi tradisional: 亞洲四小龍
Hanzi basajan: 亚洲四小龙
Harti literal: Opat Naga Leutik Asia
Ngaran Koréa
Hangul: 아시아의 네 마리 호랑이

Macan Asia Wétan, ogé dipikawanoh kalawan Opat Naga Leutik Asia (Hanzi basajan: 亚洲四小龙, Hanzi tradisional: 亞洲四小龍) nunjuk ka ékonomi Hong Kong, Singapura, Koréa Kidul, sarta Taiwan. Wewengkon-wewengkon sarta nagara kasebut ngajaga pertumbuhan ékonomi anu luhur sarta industrialisasi anu gancang antara mimiti 1960-an sarta 1990-an.

Kasang tukang[édit | édit sumber]

Sawatara nagara ieu mibanda kakayaan anu satingkat kalawan nagara-nagara Afrika dina 1960-an di mana nagara-nagara Afrika relatif henteu ngalaman kamajuan saprak waktu éta, konci béda kaasup usaha mimiti ti atikan sarta aksés fisik ka pasar dunya (dina infrastruktur transportasi).

Saluyu kalawan wayah isitilah macan geus jadi sinonim kalawan nagara-nagara anu ngahontal pertumbuhan luhur kalawan ngayakeun strategi perdagangan anu disurungkeun-ékspor. ka dieunakeun, nagara-nagara Asia Tenggara kawas Indonésia, Malaysia, Filipina, sarta Thailand mindeng kali geus dianggap minangka Macan. Istilah ieu ogé henteu kawates ka nagara-nagara di Asia; Di Éropa Republik Irlandia geus disebut macan Keltik alatan pertumbuhannya anu gancang dina 1990-an, sedengkeun Estonia dipikawanoh minangka macan Baltik alatan pertumbuhannya anu gancang, sedengkeun Chili geus dianggap minangka macan Amérika Latin alatan kawijakan ékonomina anu solid sarta pertumbuhan éksporna anu gancang saprak 1980-an.

Karakteristik ékonomi para Macan[édit | édit sumber]

Macan Asia Wétan ngudag pengembangan ékonomi disurungkeun-ékspor; wewengkon-wewengkon sarta nagara-nagara ieu memfokuskan pengembangan barang pikeun ékspor ka nagara industri-maju. Konsumsi domestik diwatesan ngaliwatan kawijakan pamaréntah kawas harga luhur.

Macan Asia Wétan mementingkan atikan minangka cara ngaronjatkeun produktivitas; nagara-nagara ieu memusatkan dina kanaékan sistem atikan di sakumna tingkatan; mastikeun sakumna barudak ngaluuhan atikan dasar sarta sakola tengahan umum. Duit ogé dipaké pikeun ngaronjatkeun sistem kolese sarta universitas.

Alatan Macan Asia Wétan ieu relatif miskin dina 1960-an, nagara-nagara ieu memliki tanaga gawé anu loba sarta murah. Ditambah kalawan reformasi atikan, maranéhanana sanggup nyiptakeun tanaga gawé anu murah sarta deui produktif.

Macan Asia Wétan ngalakonan egalitarianisme dina wangun land reform, pikeun nyorong hak milik sarta mastikeun pagawé sektor tatanén henteu protes. Ogé, kawijakan subsidi tatanén sarta harga produk agrikultural ogé dilarapkeun.

Karakteristik umum ti Macan Asia Wétan nyaéta:

  • Memusatkan dina ékspor ka nagara industri anu leuwih beunghar
  • Surplus perdaganan kalawan nagara-nagara kasebut
  • Ngabéla pertumbuhan digit-ganda pikeun sawatara dékadeu
  • Sistem pulitik anu henteu demokratis sarta relatif otoriter dina mangsa mimiti
  • Béa luhur pikeun impor
  • Panon duit handap harga
  • Pemegangan "bond" harta A.S anu luhur
  • Suku kembang simpanan anu luhur

Artikel-artikel patali[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]