Masker N95

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Masker n95

Masker N95 mangrupa alat keur nyalindungan baham jeung irung anu aya saringan partikel luyu jeung standar N95 ti National Institute for Health Occupational Safety and Health (NIOSH) filtrasi hawa Amérika Serikat. Masker N95 bisa nyaring 95 persén partikel anu ngapung dina hawa, tapi teu tahan ku minyak saperti P95. Masker N95 jadi alat pelindung anu umum keur nyaring partikel. [1] Masker N95 ngajaga napas tina partikel anu ngabahayakeun, tapi ku gas jeung uap mah angger bisa tembus. [2]

Masker N95 miboga mangpaat anu sarua jeung masker FFP2 ti Uni Éropa jeung masker KN95 ti Cina. Ngan, aya sababaraha bédana dina kriteria keur mastikeun kamampuh (efisiensi filter, agén tés, tingkat aliran hawa jeunh bédana tekenan hawa). [3] [4]

Masker N95 mikabutuh serat tina polimér sintétik anu dipikawanoh salaku nonwoven polipropilén, [5] anu dihasilkeun tina melt blowing keur ngabentuk saringan bagian jero keur nyaring partikel anu ngabahayakeun. [6] Ieu masker bentukna satengah buleud disaluyukeun jeung lekuk irung jeung baham jalma anu geus sawawa. Pamakéan ieu masker kudu bener-bener ketat sangkan euweuh lolongkrang keur asupna hawa. Ieu kaayaan bisa nyababkeun nu maké ieu masker eungap, hareudang jeung teu genah lamun dipaké lila-lila teuing. [7] Salain ti dipaké pikeun pencegahan Covid-19, ieu masker gunana keur nyegah polusi hawa asup ngaliwatan baham atawa irung. [8]

Rupa-rupa panalungtikan ékspérimén geus ngalaporkeun yén masker N95 ngajaga tina sababaraha inféksi atawa kamungkinan nyebarkeun inféksi. Ieu hasil katempo konsisten, nepi ka bisa dipaké ku tanaga médis keur nyalindungan diri tina inféksi pernapasan. Masker bisa ngajagaan diri tina droplét anu leuwih kasar jeung pangiriman aerosol anu leuwih lemes, réspirator N95 leuwih épéktip ngalawan aerosol anu leuwih lemes, panginten langkung saé pikeun nyegah panularan titiran ogé. Analisis-meta studi dina panyadia kasihatan séhat nunjukkeun kakuatan nilai pelindung ngalawan inféksi viral klinis sareng pernapasan pikeun réspirator N95. [9]

Cara maké[édit | édit sumber]

Cara ngagunakeun masker N95 anu bener.

  • Pastikeun yén leungeun anjeun steril atawa dikumbah heula nepi ka beresih.
  • Pasangkeun nose klip dina palebah irung nepi ka ngarasa pageuh jeung euweuh lolongkrang anu bakal asup hawa.
  • Cekel dua tali tuluy pasangkan kana ceuli katuhu jeung kénca. Aya ogé masker N95 anu ngagunakeun tali dikurilingkeun kana sirah.
  • Pariksa sareng tutup masker supaya rapet kan gado .
  • Pastikeun masker N95 pageuh kana kulit jeung euweuh lolongkrang anu kabuka.
  • Masker ulah kahalangan ku janggot. Kusabab lamun keuna bisa nyababkeun masker bocor jeung muka saluran hawa anu kotor. [10]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Masker N95 miboga fungsi jeung kagunaan khusus. Ieu sababaraha kauntungan masker N95 lamun dipakéna bener. [11]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "NIOSH-Approved N95 Particulate Filtering Facepiece Respirators - A Suppliers List". U.S. National Institute for Occupational Safety and Health (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-03-27. 
  2. "Respirator Trusted-Source: Selection FAQs". U.S. National Institute for Occupational Safety and Health (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-03-28. 
  3. "Comparison of FFP2, KN95, and N95 and Other Filtering Facepiece Respirator Classes" (PDF). 3M Technical Data Bulletin. Diakses tanggal 2020-03-28. 
  4. Strategies for Optimizing the Supply of N95 Respirators: COVID-19 | CDC
  5. World Depends on China for Face Masks But Can Country Deliver? | Voice of America - English
  6. Feng, Emily (Citakan:ISO date/en). "COVID-19 Has Caused A Shortage Of Face Masks. But They're Surprisingly Hard To Make". NPR. https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/03/16/814929294/covid-19-has-caused-a-shortage-of-face-masks-but-theyre-surprisingly-hard-to-mak 
  7. Nafiah, Annisau (2020). DI BALIK WABAH COVID - 19 SUMBANGAN PEMIKIRAN DAN PERSPEKTIF AKADEMISI (dalam Indonesian). Tanah Laut: Politala Press (anggota Appti). p. 77. ISBN 978-623-94095-3-1. 
  8. Ernanto, Henry dan Juwono Agus (2020). 88 Manifestasi Civitas Akademika di Masa Pandemi (dalam Indonesian). Semarang: SCU Knowledge Media. p. 87. ISBN 978-623-7635-29-1. 
  9. Atmojo, Joko Tri; Iswahyuni, Sri; Rejo, Rejo; Setyorini, Catur; Puspitasary, Kiki; Ernawati, Heni; Syujak, Ahmad Rois; Nugroho, Purwanto et al. (2020). "PENGGUNAAN MASKER DALAM PENCEGAHAN DAN PENANGANAN COVID-19: RASIONALITAS, EFEKTIVITAS, DAN ISU TERKINI" (dalam bahasa en-US). Avicenna : Journal of Health Research 3 (2): 86. doi:10.36419/avicenna.v3i2.420. ISSN 2615-6466. https://jurnal.stikesmus.ac.id/index.php/avicenna/article/view/420. 
  10. Azizah, Kurnia. "Masyarakat Banyak Salah Sangka karena Takut Corona, Ini Manfaat Sebenarnya Masker N95 Semua Halaman". merdeka.com. Diakses tanggal 2021-03-18. 
  11. "Masker N95: Keunggulan, Fungsi, dan Cara Menggunakan". DokterSehat (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-01.