Alergi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Alergi
Klasifikasi jeung sumber luar
Hives2010.JPG
Urtikaria adalah ciri umum dari alergi.
ICD-9 995.3
DBPanyakit 33481
MedlinePlus 000812
eMedicine med/1101 
MeSH D006967

Alergi nyaéta balukar anu kaleuleuwihi sistem kakuatan awak waktu zat ahéng atawa alergén asup kana awak. Ieu kaayaan dibalukarkeun ku zat anu teu ngabahayakeun sacara médis saperti kadaharan, serbuk sari, obat, kebul anu kotor jeung hawa tiis. Ieu gangguan kaséhatan teu narajang kabéh sistem imun manusa. Ngan keur sababaraha urang mah kana hal-hal anu tangtu téh bisa ngondang réaksi anu kaleuleuwihi tina sistem imun kana zat anu asup.[1]

Gejala[édit | édit sumber]

  • Ruam (barentus beureum dina kulit anu karasa gateul).
  • Kulit boléksék atawa nyeri.
  • Irung gateul, mepeg jeung léhoan.
  • Panon beureum, bareuh, jeung ngaluarkeun cacai.
  • Beresin-beresin.
  • Nyeri beuteung.

Gejala bakal leuwih parna lamun geus loba kakeunaan alergén, contona saperti kieu.

  • Kram beuteung.
  • Rasa nyeri atau sesek dina dada.
  • Kakeunaan diaré.
  • Hésé atawa nyeri ngeleg.
  • Karasa lieur nepi ka kapiuhan (vertigo).
  • Loba kasieun jeung hariwang.
  • Beungeut beureum bakat ku ningkatna suhu awak.
  • Sebel atawa utah.
  • Jatung ngeleper.
  • Bareuhna raray, panon, biwir, atawa létah.
  • Awak leuleus.
  • Batuk mengi.
  • Kasorang asma.
  • Hésé napas.
  • Leungit kasadaran.[1]

Faktor[édit | édit sumber]

Obat[édit | édit sumber]

  • Obat, obat alergi bisa ngurangan gejala alergi nu hampang. Conto obatna nyaéta antihistamin, kortikosteroid, jeung dekongestan. Ieu obat bisa dimeunangkeun sacara bébas atawa resep dokter.
  • Suntikan epinefrin, lamun ngalaman anafilaksis, dokter atawa petugas médis lamun langsung méré suntikan epinefrin keur ngurangan gejalana sangkan teu nyaliara leuwih parna.
  • Imunoterafi, jenis terapi anu bisa dilakukeun ku dokter. Imunoterapi dilakukeun ku cara méré suntikan salila sababaraha taun keur mantuan awak anu kakeunaan alergi sangkan biasa ku alergen nu tangtu. Ku kituna, réaksi alergi bisa dikurangi atawa dicageurkeun.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Lestari, Diah Ayu. "Alergi: Definisi, Gejala, Penyebab, Obat, Mencegah, dll.". Hello Sehat (dalam id-ID). 27-08-2020. Diakses tanggal 2021-05-19. 
  2. a b Sari, Joni Indah. "Alergi | Tanda dan Gejala, Penyebab, Cara Mengobati, Cara Mencegah". SehatQ (dalam Indonesian). 11 Nov 2019. Diakses tanggal 2021-05-24.