Kedelé

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kedelé
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Filum: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Fabales
Kulawarga: Fabaceae
Subfamily: Faboideae
Génus: Glycine
(L.) Merr.
Spesies

Glycine max
Glycine soja

Kedelé nyaéta salah sahiji komoditi pangan utama sanggeus paré sarta jagong. Kedelé mangrupa bahan pangan asal protéin nabati utama pikeun masarakat.[1]

Sajarah singget[édit | édit sumber]

Kedelai mangrupa pepelakan pangan anu mangrupa semak anu tumuwuh ajeg. Kedelé jenis liar Glycine ururiencis, mangrupa kedelai anu nurunkeun sagala rupa kedelé anu urang wawuh ayeuna (Glycine max (L) Merril). Asalna ti wewengkon Manshukuo (Cina Kalér). Di Indonésia, anu dibudidayakan mimitian abad ke-17 minangka pepelakan kadaharan sarta bérak héjo. Sumebarna pepelakan kedelé ka Indonésia asalna ti wewengkon Manshukuo menyebar ka wewengkon Mansyuria: Jepang (Asia Wétan) sarta ka nagara-nagara séjén di Amérika sarta Afrika.[2]

Mangpaat Pepelakan[édit | édit sumber]

Kacang kedelai anu dikokolakeun jadi tipung kedelai sacara gurat badag bisa dibagi jadi 2 jumplukan mangpaat utama, nyaéta: olahan dina wangun protéin kedelé sarta minyak kedelai. Dina wangun protéin kedelai bisa dipaké minangka bahan industri kadaharan anu dikokolakeun jadi: susu, vetsin, kuéh, permén sarta daging nabati sarta minangka bahan industri nu lianna kawas kadaharan: kertas, cét éncér, tinta citak sarta tékstil.[3] Sedengkeun olahan dina wangun minyak kedelé dipaké minangka bahan industri kadaharan sarta non kadaharan. Industri kadaharan ti minyak kedelai anu dipaké minangka bahan industri kadaharan ngawangun gliserida minangka bahan pikeun nyieun minyak goréng, margarin sarta bahan lemak séjénna. Sedengkeun dina wangun lecithin dijieun antara séjén: margarin, kuéh, tinta, kosmétika, insectisida sarta farmasi.[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. [1](diakses tanggal 21 oktober 2011)
  2. [2](diakses tanggal 21 oktober 2011)
  3. [3](diakses tanggal 21 oktober 2011)
  4. [4](diakses tanggal 21 oktober 2011)