Naruto (manga)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Naruto (ナルト) nyaéta manga sarta anime karya Masashi Kishimoto. Nyaritakeun saputer kahirupan inohong utamana, Naruto Uzumaki, saurang ninja rumaja anu berisik, hiperaktif, sarta ambisius; sarta petualangannya dina ngawujudkeun kahayang pikeun meunangkeun gelar Hokage, ninja pangkuatna di désana.

Manga Naruto mimiti dipedar di Jepang ku Shueisha dina warsih 1999 dina édisi ka 43 majalah Shonen Jump). Di Indonésia, manga ieu dipedar ku Elex Média Komputindo. Popularitas sarta panjang séri Naruto sorangan (utamana di Jepang) menyaingi Dragon Ball karya Akira Toriyama, sedengkeun serial anime Naruto, diproduksi ku Studio Pierrot sarta Aniplex, disiarkan sacara perdana di Jepang ku raramat TV Tokyo sarta ogé ku raramat télévisi satelit husus anime, Animax, dina 3 Oktober 2002 nepi ka ayeuna. Séri kahiji diwangun luhur 9 usum. Usum kahiji ti séri kadua mimiti ditayangkan dina tanggal 15 Pebruari 2007. Di Indonésia, anime Naruto ditayangkan ku Global TV saban poé Senén nepi ka Jum'at dina jam 18.30. Dua épisodeu runtuy ditayangkan sakaligus, ku kituna durasi penayangan jadi hiji jam. Trans TV ogé kungsi menayangkan anime Naruto sarta sempet diulang nepi ka sawatara kali.

Sinopsis[édit | sunting sumber]

  • Prolog

Tilu belas warsih saméméh carita ieu dimimitian, sabuntut monster rubah buntut salapan ngaranna Kyuubi narajang Konoha, hiji désa shinobi anu perenahna di nagara Seuneu. Bancang pakéwuh lumangsung di désa Konoha sarta korban réa berjatuhan. Ahirna aya hiji jalma anu junun menyegel kyubi éta ka awak naruto,seseorang anu junun menyegel siluman rubah buntut éta dipikawanoh minangka Hokage generasi ka 4. Tilu belas warsih saterusna, tersebutlah saurang rumaja ngaranna Naruto Uzumaki anu mindeng nyieun onar di désa Konoha. Naruto ngalakonan hal éta alatan hayangeun perhatian ti nu nyicingan désa anu menjauhinya alatan rubah di awakna. Naruto saterusna di tipu ku saurang pengkhianat pikeun maok gulungan rusiah ti hokage 3, Naruto anu polos ngalakonan hal kasebut sarta junun maok sarta mempelajari jurus sarébu bayangan. Sanggeus nyaho yén manéhna dimangpaatkeun Naruto nampik mikeun gulungan kasebut. Naruto saterusna ditolong ku guru Iruka anu mangrupa guru favorit Naruto. Manéhna jelema anu mimiti megakui ayana Naruto.

  • Haku sarta Zabuza

Naruto saterusna lulus jadi genin, sarta hiji team jeung Sasuke sarta Sakura. Team maranéhanana disebut Team 7 anu dipupuhuan ku Kakashi. Waktu ngajalankeun tes jeung Kakashi, Naruto, Sasuke sarta Sakura ampir henteu lulus, alatan nempo kekompakan team antara Naruto sarta Sasuke mangka Kakashipun meluluskan maranéhanana. Misi Naruto sarta anu séjén dimimitian, nyaéta mengawal saurang nu nyicingan nagari Cai. Naruto, Sakura, Sasuke sarta Kakashi pahareup-hareup jeung dua ninja kuat buronan ti nagari pepedut nyaéta Haku sarta Zabuza anu dikirim ku saurang gangster beunghar raya pikeun ngeureunkeun pangwangunan jembatan ku nu nyicingan nagari cai anu miskin. Pertarungan sengit lumangsung, Haku rék narajang Naruto tetpi kalahka kakeunaan Sasuke anu nangtayungan Naruto. Mikir Sasuke tiwas Naruto Ambek sarta chakra kyubi ogé leupas nyieun Haku kawalahan. Kakashi anu rék menghabisi Zabuza kalawan jurus raikiri ngeunaan Haku anu nangtayungan Zabuza. Alatan terharu luhur pengorbanan Haku sarta ngarasa dikhianati ku pihak gangster anu kalahka mecakan maéhanana, Zabuza ogé ngamuk sarta maéhan pupuhu gangster kalawan kunai leutik di sungutna. Ahir pertarungan Zabuza tiwas disamping Haku. Nu nyicingan nagari cai ogé menamai jembatan anyar éta kalawan ngaran jembatan Naruto minangka tanda hatur nuhun sarta pangajén ka Naruto anu geus membangkitkan sumanget nu nyicingan nagari cai.

  • Pembukaan Ujian Chunin

Hokage 3 ngagero para Jonin Konoha untk mendiskusikan ngeunaan ujian chunin antara Konoha sarta Sunakogure. Para Jonin sapuk pikeun ngayakeun ujian sarta ngirim ninja - ninja pilihan maranéhanana. Waktu pendaftaran ujian Naruto, Sasuke sarta Sakura papanggih kalawan réa saingan anyar anu kuat antara séjén, Garaa, Kankorou, Temari, Rock Lee, Neji Hyuga sarta séjén - séjén. Ujian mimiti dimimitian kalawan tes ditulis, berkat Naruto kalolobaan peserta bisa lulus. Ujian kadua mangrupa panéangan gulungan di leuweung. Diluar dugaan, Naruto, Sasuke sarta Sakura diserang ku salah sahiji sannin legendaris Orochimaru anu nyamur jadi peserta. Orochimaru menandai Sasuke minangka calon pamiluna. Naruto sarta anu lainya junun leupas berkat Kabuto anu réa mikeun petunjuk dina Naruto, Sasuke sarta Sakura. Samentara éta, Kiba, Hinata sarta Shino nyaksian kehebatan Garaa anu mengerikan, babak katilu dimimitian! Babak katilu dimimitian, Kabuto anjog - anjog mundurkeun diri nyieun Naruto keheranan. Pertarungan sengit dimimitian antara Sakura versus Ino, Neji versus Hinata, Naruto versus Kiba, Garaa versus Rock Lee sarta séjén - séjén. Pertarungan demi pertarungan lekasan kalawan matak kagagas, Naruto anu nempo kakejeman Neji waktu ngalawan Hinata jangji pikeun ngéléhkeun Neji. Pertarungan Lee ngalawan Garaa nyaéta anu pang sengit di mana Lee kapaksa ngagunakeun serangan pamungkasnya ula renge, nyieun Garaa terdesak sarta ampir gelap panon maéhan Lee lamun guru Guy henteu datang pas waktu pikeun ngeureunkeunana. Samentara éta Kakashi mikeun pangwates segel anu dibikeun Orochimaru dina Sasuke. Kakashi ampir bertarung jeung Orochimaru anu anjog - anjog mecenghul. Disini ogé kaungkab yén Kabuto nyaéta panon - panon Orochimaru. Babak katilu réngsé.

  • Jiraiya, Sang Sannin Katak

Hokage 3 mikeun mangsa reureuh sarta latihan pikeun para peserta salila 3 bulan saméméh babak ke-4 dimimitian. Naruto ogé dilatih ku guru pribadi Konohamaru pikeun latihan leumpang di luhur cai. Sedengkeun Kakashi ngalatih Sasuke. Naruto anu ngajalanan latihan jeung guru anyarna ieu papanggih jeung saurang pertapa ahéng anu ngaku ngaranna Jiraiya sang sannin katak. Jiraiya tuluy muka segel ti Orochimaru waktu babak kadua. Naruto tuluy memaksa Jiraiya pikeun ngawurukanana jurus anyar alatan nganggap Jiraiya geus menggangu latihanana. Jiraiya menganjarkan jurus pemanggilan. Mimitina Naruto ngan bisa ngagero sabuntut buruy beureum leutik, sanggeus Jiraiya melemparkannya ka gawir, Naruto junun ngagero Gamabunta. Jiraiya kabetot dina sipat Naruto anu pinuh tekad sarta pantang nyerah menjinakkan Gamabunta.

  • Penghancuran Konoha

Garaa anu tatu dibawa lumpat ku Kankorou sarta Temari ka leuweung, samentara Sasuke ngudag maranéhanana. Para panongton tertidur alatan kakeunaan serangan ilusi ti Kabuto anu nyamur minangka anggota ANBU. Ngan sawatara ninja anu henteu terpengaruh, antara séjén Kakashi, Guy, Sakura sarta Shino. Naruto anu kakeunaan dibangunkan ku Sakura, samentara Shikamaru pura - pura kapidara ogé dibangunkan. Shikamaru, Sakura sarta Naruto ngudag Sasuke dibantuan ku pakkun. Kazekage tétéla nyaéta Orochimaru anu nyamur, Hokage 3 ogé mitembeyan pertarungan sengitnya jeung Orochimaru anu ngagero Hokage 1 sarta Hokage 2 kalawan jurus terlarang pikeun maéhan Hokage 3. Kankorou bertarung jeung Shino anu mecenghul anjog - anjog, duanana draw. Sasuke ngéléhkeun Temari tuluy ngudag Garaa. Sasuke ampir terbunuh ku Garaa. Untungna, Naruto sarta Sakura anjog. Shikamaru ngalawan para ninja sada tapi kehabisan cakra. Manéhna ditolong ku Asuma disaat kritis. Garaa narajang Sakura, nyieun Naruto anu mimitina sieun dina Garaa jadi ambek. Sasuke anu geus lemah henteu bisa nulungan Naruto. Garaa robah jadi Shukaku. Naruto rék ngagero kamabunta, tapi kalahka kamagichi anu kaluar. Katak leutik putra kamabunta. Naruto junun ngagero kamabunta kalawan cakra rubah buntut salapanana. Pertarungan sengit lumangsung, Naruto sarta kamabunta meunang ngalawan Garaa. Samentara di Konoha, Hokage 3 ngagunakeun jurus mematikan anu ngudukeun pamakéna ngorbankeun nyawa pikeun ngenyot nyawa Orochimaru. Malangna, Orochimaru leupas sarta ngan roh kadua leungeunnya anu terhisap. Perang lekasan jeung mundurna satru sarta pati Hokage 3.

  • Datangna Teu Terduga

Saréngsé pemakaman Hokage 3, dua sosok nyaksian Konoha anu geus porak - poranda ti kejauhan. Maranéhanana nyaéta anggota Akatsuki. Kakashi meunangkeun informasi ngeunaan organisasi akatsuki ti Jiraiya. Sasuke diondang ku Kakashi pikeun inum di hiji kedai, di mana di kedai kasebut dua anggota akatsuki tadi keur reureuh. Kurenai sarta Asuma anjog, maranéhanana miluan dua anggota akatsuki tadi. Kurenai sarta Asuma reuwas waktu nyaho yén salah sahiji ti maranéhanana nyaéta Itachi Uchiha. Saurang clan Uchiha anu membantai sakumna anggota clannya sarta mangrupa lanceuk kandung Sasuke anu hayang Sasuke bunuh. Itachi dibaturan ku saurang pengkhianat ti nagari pepedut, Kisame Hoshigaki. Ogé senior ti Zabuza. Asuma sarta Kurenai ampir éléh nepi ka Kakashi anjog. Pertarungan Kakashi sarta itachi dimeunangkeun Itachi. Kakashi tatu mental alatan jurus ilusi Itachi. Guy anjog sarta nyieun Itachi sarta Kisame kabur.

  • Sasuke sarta Itachi

Para penasehat Konoha manggihan Jiraiya sarta méntana pikeun jadi Hokage ke-5. Jiraiya nampik jeung alesan masih aya hiji sannin deui anu leuwih alus batan dirina sarta Orochimaru sarta ahli dina widang médis. jiraiya ngajak Naruto néangan sannin katilu kasebut. Kakashi anu tatu alatan serangan Itachi dirawat di imah gering. Sasuke anu datang menjeguk tanpa ngahaja ngadéngé percakapan para jonin ngeunaan Itachi anu datang ka Konoha néangan Naruto. sasuke jeung amarah néangan Itachi. Naruto papanggih jeung Itachi sarta Kisame di hotél waktu Jiraiya keur indit babarengan gadis anu geus dihipnotis ku Itachi. Sasuke anjog pas waktu, tapi Itachi kuat teuing pikeun Sasuke. Itachi menghajar Sasuke nepi ka babak belur. Naruto anu mecakan nulungan cakranya diserep pedang milik Kisame. Naruto ampir ditebas, untungna Jiraiya anjog pas waktu. Itachi sarta Kisame mawa lumpat diri alatan ngarasa henteu bisa menandingi Jiraiya. Guy anjog sajongjonan saterusna sarta slah nalapung Jiraiya. Sasuke anu tatu parna dibawa balik ka Konoha ku Guy, samentara Naruto sarta Jiraiya neruskeun néangan sannin katilu.

  • Pasamoan jeung Tsunade

Jiraiya ngécéskeun dina Naruto ngeunaan bahayanya Akatsuki tuluy ngajarkeun Naruto jurus anyar anu baheulana mangrupa salah sahiji jurus handalan hokage 4 nyaéta "Rasengan". Naruto kalawan hésé payah mempelajarinya. Naruto ngagunakeun "kagebushin" bogana pikeun ngaluarkeun rasengan. Lalampahan nerus. Jiraiya sarta Naruto anjog di hiji désa. Naruto sarta Jiraiya ahirna papanggih kalawan shizune sarta Tsunade. Naruto anu nyaho Tsunade nyaéta calon Hokage 5, Naruto ambek sarta nangtang Tsunade bertarung. Kalawan gampang Tsunade mematahkan serangan "rasengan" Naruto. Nempo keteguhan Naruto, Tsunade nangtang Naruto pikeun ngawasa jurus éta dina waktu hiji minggu. Naruto mimitina nampik tapi sanggeus diiming - imingi kongkorong hokage 1 anu hargana mahal, Naruto daék. Di luar dugaan, Kabuto sarta Orochimaru manggihan Tsunade sarta bernegosiasi yén lamun Tsunade menyembuhkan Orocimaru mangka manéhna baris ngahirupkeun Adi sarta Kabogoh Tsunade anu lila maot. Tsunade ménta waktu pikeun berfikir. Jiraiya mengjaak Tsunade minumkemudian ngancem Tsunade lamun mantuan Orochimaru mangka manéhna baris maéhan Tsunade. Samentara éta, Shizune nyaritakeun dina Naruto ngeunaan mangsa tuluy sarta penderitaan Tsunade saprak kaleungitan jelema anu di sayanginya. Naruto anu ngadéngé carita éta terpacu pikeun ngaréngsékeun jurusnya. Tsunade nyaksian latihan Naruto, saterusna mencampurkan ubar diminuman Jiraiya. Saterusna manéhna indit manggihan Orochimaru sarta Kabuto. Orochimaru ampir dibunuh Tsunade tapi Kabuto menghalanginya. Tsunade megatkeun pikeun henteu nulungan Orochimaru. Perang snegit antar sannin dimimitian waktu Jiraiya anjog. Naruto menghantam Kabuto jeung Rasengan. Pertarunagn beuki memuncak waktu katilu sannin ngagero mangaa séwang - séwang. Kamabunta sarta manda kalibet pertarungan sengit. Di mana penclutna, manda kabur. Orochimaru sarta Kabuto ogé mawa lumpat diri. Naruto sarta Tsunade diadu argumen deui di restoran ngabalukarkeun duanana duel deui. Ayeuna Tsunade henteu nakol naruto melainkan mikeun kado mangrupa kongkorong sarta kecupan di tarang.

Inohong[édit | sunting sumber]

  • Naruto Uzumaki

Naruto Uzumaki nyaéta inohong utama carita ieu. Manéhna nyaéta saurang ninja ti désa Konoha, Salah sahiji désa militer pangkuatna di dunya ninja. Naruto dikarakteristikkan minangka saurang ninja anu pinuh kejutan, bersemangat, marahmay, hiperaktif, kikuk, lugu, sarta pohara ambisius dina ngahontal cita-citanya pikeun jadi Hokage, ninja pangkuatna di Konoha. Dina awak Naruto, tersegel sabuntut monster rubah buntut salapan anu kungsi narajang sarta ampir ngancurkeun désa Konoha. Alatan monster anu aya dina awakna éta pisan, manéhna dijauhi ku nu nyicingan désa di mangsa leutikna nepi ka manéhna bertekat membuktikan ka balaréa di Konoha yén manéhna baris jadi Hokage ambéh manéhna bisa diaku di désa éta, sakaligus jadi incaran ninja-ninja anu hayangeun kakuatan Kyuubi, si rubah buntut salapan. Manéhna sanggat mikaresep Sakura Haruno, tapi asihna bertepuk palebah leungeun alatan Sakura leuwih mikaresep Sasuke batan Naruto. Naruto nyaéta putra ti Hokage ke-4 anu ngaranna Minato Namikaze.

Sakura Haruno
  • Sakura Haruno

Sakura nyaéta salah sahiji batur hiji tim sakaligus wanoja idaman Naruto, tapi manéhna leuwih mikaresep Sasuke batan Naruto. Manéhna nyaéta saurang ninja berbakat anu sok meunang peunteun sampurna di saban ujian anu dituturkeunana. Sakura ngabogaan kepribadian anu unik sarta remen ogé manéhna bertindak di luar nurani pikeun ngajaga wangwanganana minangka saurang wanoja anu alus sarta anggun anu mindeng disebut kalawan "nurani Sakura".

  • Sasuke Uchiha

Sasuke nyaéta réncang hiji tim Naruto sajaba Sakura. Manéhna nyaéta saurang ninja berbakat anu sok menyendiri sarta arang bergaul. Dangongna anu tiis sarta pangabisa bertarung anu luhur nyieunana digilai réa wanoja utamana Sakura. Manéhna ngabogaan mangsa tuluy anu kelam sarta —sama kawas Naruto— hirup sorangan; tanpa réncang sarta kulawarga. Cita-citanya nyaéta pikeun jadi ninja anu kuat sarta maéhan Itachi Uchiha, lanceuk kandungnya, anu tanggung jawab luhur pati sakumna kulawargana.