Oyong

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Oyong
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Cucurbitales
Kulawarga: Cucurbitaceae
Génus: Luffa
Spésiés: L. acutangula
Ngaran binomial
Luffa acutangula
(L.) Roxb.

Oyong atawa émés (Luffa acutangula) (basa Indonésia: gambas) nyaéta sayuran buah nu deukeut jeung bonténg, samangka sarta mélon kaasup famili Cucurbitaceae.[1] Buah oyong wangunna siga buah bestru (belustru) nu sok dipaké seratna minangka tapas pikeun ngumbah piring.[rujukan?] Bédana, kulit buah oyong rada kasar sedengkeun bestru halus.[1]

Déskripsi[édit | édit sumber]

Oyong mangrupa sayuran tropis has Asia.[1] Di sababaraha nagara, oyong leuwih populér ti batan bestru.[1] Dina basa asing, oyong disebut si gua (Cina), patola (Tagalog), hecchima (Jepang), susemi (Koréa), ghonsavala, dadaka atawa turai (India).[1] Oyong biasana ditumis atawa dijieun sop.[1] Daging buah oyong halus pisan, rasana rada amis lamun masih ngora.[1] Tapi, sanggeus kolot jadi hambar jeung boga serat.[1] Aya loba jenis oyong ngan nu teu pait wungkul nu biasana dijadikeun olahan.[1]

Gizi jeung Mangpaat Oyong[édit | édit sumber]

Rendah Kalori[édit | édit sumber]

Oyong kaasup sayuran nu rendah kalori.[1] Ti 100 gram oyong ngan boga kalori 18 kcal.[1] Komponén panglobana dina oyong nyaéta cai nu lobana 94.5g/100g.[1]

Sumber Mineral Fosfor[édit | édit sumber]

Mineral nu panglobana dina oyong nyaéta fosfor kalawan 33 mg/100g.[1] Sanajan jumlahna saeutik, fosfor dina oyong bakal ngarojong kana kabutuhan fosfor dina awak[1]. Fosfor kaasup mineral makro nu diperlukeun awak dina jumlah nu loba.[1] Fosfor dipaké pikeun produksi énergi nu asalna ti kadaharan.[1] Énergi éta dipaké pikeun prosés métabolisme jeung fisiologi awak.[1]

Kagunaan Séjén[2][édit | édit sumber]

  1. Hadé pikeun pencernaan
  2. Kagunaan laksatif
  3. Ngeureunkeun pendarahan
  4. Nurunkeun reuhak tina saluran napas.

Jumlah Nutrisi dina 100 gram Oyong[1][édit | édit sumber]

Komponén Gizi Jumlah
Énergi 18 kcal
Protéin 0.8g
Lemak 0.2g
Karbohidrat 4.1g
Kalsium 19 mg
Fosfor 33 mg
Zat Beusi 0.9 mg
Vitamin A 380 mg
Vitamin B1 0,03 mg
Vitamin C 8 mg
Cai 94,5 g
BDD 85%

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Lingga, Lanny. 2010. Cerdas Memilih Sayur. Jakarta: AgroMedia Pustaka
  2. Budiman, Doddy. Kristina Sutedjo. 2010. Mencegah dan Mengobati WASIR Segala sesuatu yang harus Anda ketahui tentang Wasir. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama