Pandémi koronavirus 2019 di Tiongkok

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pandémi koronavirus di Républik Rahayat Tiongkok
COVID-19 Outbreak Cases in Mainland China.svg
Kasus COVID-19 di Tiongkok daratan dumasar propinsi[1]
COVID-19 cases in mainland China by Prefectures.png
Kasus COVID-19 di Tiongkok daratan dumasar préféktur
PanyakitPanyakit koronavirus 2019 (COVID-19)
Galur VirusSARS-CoV-2
LokasiRépublik Rahayat Tiongkok
Kasus munggaran1 Désémber 2019
AsalWuhan, Hubei, Tiongkok[2]
Kasus kakonfirmasi89.326
Kasus pulih82.870
Tilar dunya
4.636
Grafik kamekaran kasus koronavirus di Tiongkok

Pandémi koronavirus 2019 di Tiongkok mimiti kapaggih di tanggal 31 Désémber 2019 nalika babaraha kasu pneumonia kapanggih di Kota Wuhan, puseur dayeuh Propinsi Hubei.[3][4]

Per tanggal 27 Januari 2021, kacatet geus aya 89.326 kasus positip, 4.636 kasus anu tiwas, sarta 82.870 uarng anu cageur.[5]

Gurat mangsa mimiti[édit | édit sumber]

31 Désémber 2019[édit | édit sumber]

Kasus pneumonia kapanggih di Wuhan, Tiongkok dilaporkeun ka WHO. Salila période ieu, virus acan dipikanyaho. Kasus-kasus éta kajadian di tanggal 12-29 Désémber 2019.[6][7][8][9]

1 Januari 2020[édit | édit sumber]

Otoritas Kaséhatan Tiongkok menutup Pasar Grosir Kadaharan Laut Huanan saenggeus manggihan babaraha sato liar yang dijual di dinya anu mungkin jadi sumber virus.[6][10]

5 Januari 2020[édit | édit sumber]

Tiongkok ngumumkeun yén kasus pneumonia anu kapanggih di Wuhan téh lain SARS atawa MERS. Komisi Kaséhatan Kota Wuhan nyebutkeun yén panyalidikan rétrospéktif ngeunaan ieu sasalad geus dimimitian.[6][9]

7 Januari 2020[édit | édit sumber]

Tiongkok ngonfirmasi yén manéhna geus ngidéntifikasi virus éta minangka virus korona anyar, anu ku WHO mimitina dingaranan 2019-nCOV.[6]

11 Januari 2020[édit | édit sumber]

Komisi Kaséhatan Kota Wuhan ngumumkeun kasus tilar dunya munggaran ku sabab ieu virus, nyaéta lalaki 61 taun anu tilar dunya di tanggal 9 Januari 2020 ku sabab pneumonia beurat.[6]

17 Januari 2020[édit | édit sumber]

Kasus kadua dikonfirmasi ku Pajabat kaséhatan Tiongkok.[6]

20 Januari 2020[édit | édit sumber]

Tiongkok ngalaporkeun 139 kasus anyar sarta kasus tilar dunya katilu. National Institutes of Health ngumumkeun yén manéhna eukeur nyieun vaksin virus korona.[6]

22 Januari 2020[édit | édit sumber]

Pamaréntah Kota Wuhan saheulaanan nutup bandara jeung stasion karéta api saenggeus jumlah korban anu tiwas ningkat jadi 17 urang. tuluy, kasus positip anu kakonfirmasi geu nepi ka 547 kasus.[6]

30 Januari 2020[édit | édit sumber]

Organisasi Kaséhatan Dunya (WHO) ngumumkeun darurat kaséhatan masarakat anu jaid perhatian internasional.[6][11]

Sumebarna virus[édit | édit sumber]

Ieu virus geus sumebar di sakabéh propinsi di Tiongkok, kalawan Propinsi Hubei anu jadi episéntrumna, anu jumlah kasusna nepi ka 68.135.[12]

Data kasus virus korona dumasar propinsi per tanggal 26 Méi 2020[12]
Propinsi Kasus kakonfirmasi Kasus tiwas Kasus cageur Propinsi Kasus kakonfirmasi Kasus tiwas Kasus cageur
Hong Kong 1.065 4 1.030 Hainan 169 6 162
Mongolia Jero 232 1 204 Henan 1.276 22 1.254
Jilin 155 2 128 Zhejiang 1.268 1 1.267
Shanghai 669 7 652 Hunan 1.019 4 1.015
Hubei 68.135 4.512 63.617 Anhui 991 6 985
Guangdong 1.592 8 1.581 Heilongjiang 945 13 932
Beijing 593 9 581 Jiangxi 937 1 936
Sichuan 564 3 558 Jiangsu 653 0 653
Shandong 788 7 780 Chongqing 579 6 573
Fujian 357 1 355 Hebei 328 6 322
Tianjin 192 3 188 Taiwan[Catetan 1] 441 7 415
Shaanxi 308 3 305 Yunnan 185 2 183
Shanxi 198 0 198 Liaoning 149 2 147
Guangxi 254 2 252 Xinjiang 76 3 73
Guizhou 147 2 145 Ningxia 75 0 75
Gansu 139 2 137 Macau 45 0 45
Qinghai 18 0 18 Tibet 1 0 1

Dampak[édit | édit sumber]

Sumebarna virus ka nagara séjén[édit | édit sumber]

Virus korona anu mimitina ngan aya di Kota Wuhan, tuluy nyebar ka wewengkon séjén di Tiongkok, malahan nepi ka nagara luar, ku sabab cara sumebarna anu gancang pisan.[13][14][15] Jepang ngonfirmasi kasus munggaran di tanggal 10 Januari 2020, sedengkeun Thailand ngonfirmasi di tanggal 13 Januari. Koréa Kidul jeung Taiwan ngonfirmasi kasus berturut-turut di tanggal 20 jeung 22 Januari. Per tanggal 24 Januari 2020, kacatet geus aya dalapan nagara anu ngonfirmasi kasus positip virus korona, nyaéta Tiongkok, Thailand, Jepang, Koréa Kidul, Viétnam, Taiwan, Amérika Sarikat, jeung Singapura.[16] Saenggeus kitu, virus tuluy sumebar ka nagara-nagara lian. Per tanggal 1 Juni 2020, geus aya 216 nagara anu ngonfirmasi kasus positip virus korona.[17]

Ékonomi[édit | édit sumber]

Ku sabab ayana ieu sasalad, ékonomi Tiongkok kontraksi nepi ka 6,8 persén[18] sarta angka ékspor di Tiongkok nurun 17,2 persén.[19][20][21] Penyusutan ékonomi Tiongkok di kuartal kahiji 2020 ieu mangrupa pengusutan munggaran ti taun 1992.[18] Ieu ku sabab Pamaréntah Tiongkok anu ngalumakukeun kawijakan lockdown salila tilu bulan ti Januari, sarta ékonomi nagara lain anu sarua nurun ku sabab ieu pandémi.[21]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. 新型肺炎疫情地圖 實時更新 [New pneumonia epidemic map updated in real time]. 163.com news (dalam Chinese). 2020-06-01. Diarsipkan dari versi asli tanggal 30 January 2020. Diakses tanggal 2 February 2020. 
  2. "2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) Situation Summary". Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 30 January 2020. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2020-06-01. Diakses tanggal 30 January 2020. 
  3. Fadli, dr Rizal. "Timeline Virus Corona, Dari Desember 2019 Hingga Kini". halodoc (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-31. 
  4. "Timeline: How the new coronavirus spread". www.aljazeera.com. Diakses tanggal 2020-05-31. 
  5. "截至1月27日24时新型冠状病毒肺炎疫情最新情况". nhc.gov.cn. Diakses tanggal 2021-01-28. 
  6. a b c d e f g h i Media, Kompas Cyber. "Timeline Wabah Virus Corona, Terdeteksi pada Desember 2019 hingga Jadi Pandemi Global". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-01. 
  7. "China Rilis Timeline Resmi Penyebaran Virus Corona". internasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-01. 
  8. Taylor, Derrick Bryson (2020-05-26). "How the Coronavirus Pandemic Unfolded: a Timeline" (dalam bahasa en-US). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/article/coronavirus-timeline.html. Diakses pada 2020-06-01 
  9. a b "WHO Timeline - COVID-19". www.who.int. Diakses tanggal 2020-06-01. 
  10. Welle (DW), Deutsche. "Timeline Penyebaran Virus Corona di Dunia". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-01. 
  11. Taylor, Derrick Bryson (2020-05-26). "How the Coronavirus Pandemic Unfolded: a Timeline" (dalam bahasa en-US). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/article/coronavirus-timeline.html. Diakses pada 2020-06-01 
  12. a b "Greater China: coronavirus statistics by region". Statista. Diakses tanggal 2020-06-01. 
  13. Times, I. D. N.; Febrian, Denny Adhietya. "Asal Mula dan Penyebaran Virus Corona dari Wuhan ke Seluruh Dunia". IDN Times (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-01. 
  14. Media, Kompas Cyber. "Studi: Corona Menyebar ke Berbagai Wilayah Lebih Cepat dari Dugaan". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-01. 
  15. "Virus Corona Menyebar dengan Sangat Cepat, Kenapa Bisa Begitu? - Semua Halaman - Kids". kids.grid.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-01. 
  16. Saputra, Eka Yudha. "8 Negara yang Mengkonfirmasi Kasus Virus Corona". Tempo. Diakses tanggal 2020-06-02. 
  17. "UPDATE TERBARU 1 Juni Jumlah Pasien Virus Corona Dunia, Brasil, USA, Inggris dan Indonesia". Tribun Jogja (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-02. 
  18. a b "Virus corona hantam China, ekonomi menyusut untuk pertama kali dalam beberapa dekade terakhir" (dalam bahasa id). BBC News Indonesia. 2020-04-18. https://www.bbc.com/indonesia/indonesia-52322753. Diakses pada 2020-06-02 
  19. Media, Kompas Cyber. "Dampak Virus Corona, Ekspor China Anjlok 17,2 Persen". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-02. 
  20. "Ekspor China Anjlok Imbas Virus Corona". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-02. 
  21. a b "Bencana Besar Dampak Corona, Ekonomi China Tenggelam". SINDOnews.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-02. 

Catetan[édit | édit sumber]

  1. Wewengkon Taiwan kiwari diparéntah ku Républik Tiongkok, tapi diklém ku Républik Rahayat Tiongkok. Tingali ogé Pandémi koronavirus 2019 di Taiwan.