Pangéa Ultima

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pangéa Ultima anu ngabentuk kira-kira 250 juta taun ka hareup.

Asalna hipotésis ku Christopher Scotese, Pangéa Ultima (ogé katelah Pangéa Proxima atawa Pangéa ll) mangrupa superbuana kapayunan, anu séjénna nyaéta Novopangéa jeung Amasia, anu mibanda ngaranna ku sabab kasaruaan ka anu atasan, Pangéa. Luyu jeung siklus superbuana, superbuana hareup bisa ngabentuk dina sakitar 250 juta taun, nanging, ku sabab konsép aslina dumasar kana itungan saméméha ngeunaan gerakan lémpéng téktonik, kitu ogé henteu mampuh pikeun ngarobah parobahan géologi leuwih 50 juta taun ka hareup, teu mungkin Pangéa Ultima, sakumaha urang nyaho, ngawujud.[1]

Formasi[édit | édit sumber]

Numutkeun hipotésis Pangéa Ultima, Samudra Atlantik jeung Hindia bakal terus-terusan leuwih lega nepi ka zona subduksi énggal miluan buana-buana ngahiji, ngabentuk Pangéa hareup. Kalobaan buana jeung Mikrobuana diprédiksi tabrakan jeung Érasia, sapertis anu diperyogikeun nalika lolobana buana tabrakan ka Lauréntia. Kira-kira 50 juta taun ti ayeuna, Amérika Kalér diprédiksi pikeun mindahkeun rada barat jeung Éurasia bakal mindahkeun ka wétan, jeung sigana nuju kidul, ngagentosan Inggris Raya ngadeukeutan Pole Kalér jeung Sibéria kidul ka arah kidul, lapstrap subtropis.

Afrika diprédiksi tabrakan jeung Éropa jeung Arab, nutup Laut tengah. Jarak gunung panjang bakal ngalegaan tina Ibéria, ngaleuwihan Éropa Kidul (Bentang Gunung Tengah), ngaleuwihan Mideast jeung ka Asia. Sababaraha ogé diprédiksi boga puncak anu leuwih luhur ti Gunung Everést. Sarua ogé, Australia diprédiksi pantai di sisi panto Asia Kidul Wétan jeung zona subduksi anyar diprédiksi maké ngepung Australia jeung ngalegaan barat ngaleuwihan Samudra Hindia Tengah. Samentawis, California Kidul Wétan jeung Baja California diprediksi geus naekkeun tabrakan jeung Alaska jeung gunung-gunung anu nnyar kabentuk antarana.

150 juta taun ka hareup[édit | édit sumber]

Sakitar 150 juta taun ti ayeuna, samudra Atlantik diprédiksi pikeun ngeureunkeun jeung ngawutan ngaleutikeun ku sabab sababaraha Laut Samentawis Atlantik pertengahan bakal subduksi. Dina skénario ieu, lamping samudra tengah antara Amérika Kidul jeung Afrika sigana bakal ngaragi heula; Samudra Atlantik diprédiksi sempit salaku hasil tina subduksi handapeun Amérika. Samudra Hindia ogé diprédiksi jadi leuwih leutik alatan nyusahkeun kaléreun kerak samudra kalér kana lombang Hindia Tengah. Amerika Kalér jeung Kidul bisa kadorong deui ka kidul wétan, jeung Afrika Kidul amoir pencét khatulistiwa jeung geus nepi ka Hémisfér kalér. Australia bisa gabung deui Antartika, nyumponan kutub kidul. Nalika bagéan ahir Lamping Atlantik nyeubarkeun rimb anu nga bawah handapeun Amérika, Samudra Atlantik diprédiksi bakal nutup gancang, kalawan ngabentuk Pangéa anu énggal.

250 juta taun ka hareup[édit | édit sumber]

Dina 250 juta taun ka hareup, Samudra Atlantik jeung Hindia diprédiksi geus ditutup. Amérika Kalér diprédiksi geus tabrakan jeung Afrika, tapi jadi dina posisi anu leuwih santai ti batan di mana éta hanyut. Amérika Kidul diprédiksi dibungkus ku tungtung kidul Afrika, jeung Patagonia aya hubungan jeung Indonésia, ngaleungitkeun sésa-sésa Samudra Hindia (anu disebut Samudra Indo-Atlantik). Antartika bakal terus sekali deui di kutub kidul jeung Pasifik kantos leuwih lega, ngalingkup satengah Bumi.

Iklim[édit | édit sumber]

Nalika Panonpoé terus beuki panas ti batan 1 miliar taun ka hareup ku sabab kakurangan lumositas, kitu ogé, Bumi 250 juta taun payun, ieu jadi pikasieuneun. Dina gaya anu sarua jeung Pangéa 250 juta taun ka tukang, gurun masif bakal mimiti kabentuk, saperti moister ti laut moal bisa ngahontal dataran Superbuana, jeung paningkatan kagiatan gunung bitu dina 100 juta taun satuluyna (deui spékulasi), pangaruh rumah kaca bakal terus ningali hawa naékna hawa rata-rata. Numutkeun kana sababaraha perkiraan, hawa anu ngajolak tina gurun Pangéa Ultima kisaran, rata-rata 40 °C (104 °F) nepi ka 70 °C (154 °C).

Kontrovérsi[édit | édit sumber]

Teu aya perdebatan anu henteu terbatas ngeunaan tilu superbuana (Pangéa Ultima, Amasia, atawa Novopangéa) anu bakal kabentuk. Masing-masing aya kalemahan. Amasia nyatakeun yén Antartika bakal tetep, anu henteu saperti nganggap yén lémpéng téktonik angger tetep. Novopangéa yén Antartika bakal mungkas di mana Samudra Pasifik sakali, anu urang teu boga bukti pikeun salah sahiji. kalawan Pangéa Ultima, Antartika mangrupa masalah, kitu dwui ku lantaran teu aya bukti pikeun kamasarna ka basisir wétan Amérika Kidul; tapi kalemahan pangpentingna dina Pangéa Ultima bakal dina dinten sanésna jadi hipotesis cau nyaéta Atlantik nutup. Henteu ngan ukur sakedap akal ningali kaayaan ayeuna, tapi superbuana anu katelah 90° jauh ti silih (leuwih lengkep ihwal tulisan Amasia) jadi panginten superbuana satuluyna pikeun ngawangun dina posisi anu sama jeung Pangéa.

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Pangaea Ultima". Speculative Evolution Wiki. Diakses tanggal 2019-11-16. 

Tempo ogé[édit | édit sumber]