Rafflesia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Rafflesia mangrupa genus di kembangan tutuwuhan parasit. ٤فد Ieu kembang kapanggih di leuweung tropis Indonesia ku pituduh ti Dr. Joseph Arnold dina 1818, sarta dingaranan Thomas Stamford Raffles. Kembang nu kapanggih ngawengku kira-kira 27 spésiés (kaasup opat incompletely sakumaha dipikawanoh ku Meijer 1997), kabéh kapanggih dina Asia Tenggara , dina Semenanjung Malaya , Kalimantan , Sumatra , jeung Filipina . tutuwuhan ieu euweuh gawe, daun atawa akar leres. Rafflesia anu endoparasit on vines tina genus Tetrastigma (kulawarga Vitacéae ), nyebarkeun haustoriumnya akar sarupa dina jaringan vines. Hijina bagian tina tutuwuhan Rafflesia anu bisa ditempo di luar pabrik host nyaéta kembang -crowned lima. Dina sababaraha spésiés, kayaning Rafflesia arnoldii , ongkos dipikaresep diaméterna bisa jadi leuwih ti 100   cm, jeung timbangan nepi ka 10   kg. Malah spésiésna pangleutikna, nu manillana Rafflesia, diaméter kembang 20   cm. Kembang kasampak jeung bau kawas daging rotting, naha nu mangrupa Ieu kembang disebut "layon kembang" atawa "Daging kembang". Bau kembang éta teu ngeunah metot serangga kayaning flies na kumbang dung, nu mawa sari ti kembang jalu pikeun kembang betina. Saeutik geus dipikawanoh ngeunaan sumebarna siki. Sanajan kitu, bajing jeung mamalia leuweung lianna tétéla ngahakan bungbuahan jeung nyebarkeun sikina. Rafflesia nyaéta kaayaan resmi kembang Indonesia , kitu ogé propinsi Surat Thani , Thailand .

Ngaran "layon kembang" dilarapkeun pikeun Rafflesia nya sabab ngalieurkeun ku Ngaran umum ieu ogé dipaké pikeun nujul ka Amorphophallus titanum (raksasa suweg / rod krebuit) tina kulawarga Araceae . Leuwih ti éta, ku sabab Amorphophallus boga inflorescence lempeng di dunya, éta kadangkala salah dianggap salaku kembang pangbadagna di dunya. Duanana Rafflesia na Amorphophallus nu kembangan, tapi loba dasi kulawarga maranéhanana. Arnoldii Rafflesia boga kembang tunggal pangbadagna di dunya sadaya kembangan, sahanteuna lamun jalma nangtoskeun tina beurat. Amorphophallus titanum boga inflorescence lempeng pangbadagna, bari korma Talipot (Corypha umbraculifera) boga inflorescence lempeng pangbadagna, nu diwangun ku rébuan kembang; tutuwuhan monokarpik Ieu, nu hartina masing-masing paeh individu sanggeus kembangan.

Keithii Rafflesia kembang, diaméter rata-rata 80 cm
Rafflesia zollingeriana Kds kapanggih dina Blok krecek, Taman Nasional Manajemén Bagéan (SPTN) Region II Ambulu, Meru Taman Nasional Betiri
Kembang R. kerrii
Tilu Rafflesia pricei tumuwuh deukeut deukeut Gunung Kinabalu , Sabah , Malaysia
Hiji hipotésis anyar nu Rafflesiaceae diturunkeun tina Euphorbiaceae. Rafflesiaceae beureum, hideung Euphorbiaceae (redrawn ti Sadikin et al., 2007).
spésiés
  • Rafflesia arnoldii
  • Rafflesia azlanii
  • Rafflesia baletei
  • Rafflesia banahawensis
  • Rafflesia Bengkuluensis
  • Rafflesia cantleyi
  • Rafflesia Gadutensis
  • Rafflesia hasseltii
  • Rafflesia keithii
  • Rafflesia kerrii
  • Rafflesia Leonardi
  • Rafflesia lobata
  • Rafflesia manillana
  • Rafflesia micropylora
  • Rafflesia Mira
  • Rafflesia panchoana
  • Rafflesia Patma
  • Rafflesia pricei
  • Rafflesia rochussenii
  • Rafflesia schadenbergiana
  • Rafflesia speciosa
  • Rafflesia tengku-adlinii
  • Rafflesia master-mudae
  • Rafflesia verrucosa
Spésiés nu teu diverifikasi
  • Rafflesia borneensis
  • Rafflesia ciliate
  • Rafflesia Titan
  • Rafflesia witkampii

sequencing komparatif of DNA mitokondria (mtDNA) Rafflesia kalawan angiosperms séjén mtDNA nunjukkeun yén parasit ieu ngalobaan tina tutuwuhan fotosintétik tina urutan malpighiales .[1] Ulikan sejen dina taun anu sarua dikonfirmasi hasilna ieu ngagunakeun mtDNA jeung urutan DNA nuklir, sarta némbongkeun yén tilu grup lianna tradisional digolongkeun dina Rafflesiacéae séjén nu teu patali.[2] Hiji studi panganyarna kapanggih Rafflesia jeung baraya na ngapung di kulawarga Euphorbiaceae , héran alatan anggota kulawarga umumna boga pisan saeutik dipikaresep.[3] Numutkeun analisis maranéhanana, laju évolusi ukuranana kembang téh leuwih atawa kirang konstan sakuliah kulawarga iwal di asal Rafflesiacéae , di mana suku geus gancang robah jadi badag saméméh ngarobah dina laju laun of change.

spésiés Filipina[édit | édit sumber]

ku sabab 2002 aya loba aktivitas ku élmuwan Filipina nu geus kapanggih jeung ngaranna sababaraha spésiés anyar Rafflesia. Sateuacan waktos aya dua spésiés dipikawanoh: R. manillana jeung R. schadenbergiana , spésiésna dimungkinkeun panungtungan ditempo dina 1882 di Gunung Ceremé di propinsi Davao di Pulo Mindanao , acan Ieu kembang dianggap punah. handap mangrupa runtuyan kagiatan ieu:

  • 2002. Hiji pegunungandi Rafflesia kapanggih dina propinsi antik béda ti Rafflesia anu geus disebutkeun saméméhna. Ieu kembang ngaranna speciosa Rafflesia ku Barcelona na Fernando (Kew Bulletin, 57: 647-651, 2002).
  • 2005. Sejen Rafflesia kapanggih di Filipina ku Drs. Fernando na Ong di gunung Candalaga jauh, Maragusan , propinsi Compostela Valley dina Mindanao . Ieu kembang ngaranna Rafflesia Mira ku Fernando na Ong (2005. Asia Kahirupan Élmu 14: 263-270). Grup sejen (Madulid dkk, 2005 Acta Manilana 53:. 1-6) pikeun nyebarkeun ngaran séjén ( R. magnifica ) engké, éta janten nami R. Mira tata ngaran sah. R. Mira (diaméter 45-60   cm), kasarna ukuran sarua salaku R. speciosa (45-56   cm) tina propinsi antik , tapi leuwih badag batan R. manillana of Luzon (diaméter 14-20   cm).[4]
  • 2005. Salila ekspedisi ka gunung jeung gunung Igtuog Sakpaw dina rentang gunung Tengah Panay dina April 2005, Renee Galang kapanggih hiji Rafflesia saméméhna undescribed. Ieu dingaranan R. lobata ku Galang na Madulid (2006, Folia Malaysiana 7: 1-8).
  • 2006. Danny Balete kumpulkeun Rafflesia anu teu terdeskripsi 1991 di Bicol Region Luzon kidul. kempelan ieu teu dipikawanoh salaku spésiés anyar dugi karya widang salajengna negeskeun yén ieu téh taxon béda ti R. manillana . Sababaraha populasi anu ogé ditempo dina propinsi Camarines Sur ( Gunung Isarog sarta Gunung Iriga )] deukeut Buhi na Iriga Kota . Ieu dingaranan R. baletei ku Barcelona, Cajano, sarta Hadsall (2006. Kew Bulletin 61: 231-237). R. R. irigaense ngaran atawa irigaenses sah tur tingal taxon sarua.
  • 2007. 1994 Pascal ngaluarkeun rediscover kuncup R. schadenbergiana dina Selatan Cotabato. kertas na ngalaporkeun hasilna ieu geus anyar geus diterbitkeun. Leuwih ti éta, Dr. Nagen Barcelona dilaporkeun kapanggihna Populasi séjén ieu satwa langka di Bukidnon (flora malesiana Bulletin, dikintunkeun; tingali ogé parasit Plant Connection).[5]
  • 2007. Gunung Banahaw di Pulo Luzon , mountaineer Minat jeung grup agama sigana, dugi kali panganyarna, anyplace nu teu mungkin pikeun manggihan spésiés anyar Rafflesia. Tapi éta. Ironisna, dua tulak geus diterbitkeun Rafflesia ieu ngaranna salaku spésiés anyar. Tétéla kahiji ku Madulid et al. (2006, Filipina Élmuwan 43: 43-51 - tapi mung aya Juli 2007) jeung nu kadua ku Barcelona et al. (2007, Bluméa 52: 345-350). Ku kituna, ngaran nu bener nyaéta R. banahawensis , moal R. Banahaw.
  • 2007. Karya widang na herbarium sejenna ngeunaan Rafflesia mimitina katelah R. manillana of Mount Makiling meunang pedaran ngeunaan spésiés anyar, R. panchoana ku DA Madulid sareng kolega Anjeun (2007, Acta Manilana 55: 43-47 - tapi sadia ngan dina 2008) ,
  • 2008. Dina Kinapawan situs jauh di kota basisir tina Lal-lo di Cagayan Valley , anu Rafflesia jadi ahli botani dipikawanoh Filipina. Gawe sareng staf CAVAPPED, CI, sarta DENR, nagen Barcelona didatangan situs jeung ngumpulkeun jenis ieu tina Rafflesia. R. Leonardi sarupa R. manillana (tina Samar na Luzon ) jeung R. lobata of Panay ti lebar aperture diafragma jeung kembang nu tuwuh dina akar jeung bagian hawa tina Vine kana. Sanajan kitu, Ieu kembang béda ku sabab Ieu kembang badag (nepi ka 34   cm), anu piringan sentral ampir lembut atawa prosés shrinkage ditandaan, sarta henteuna patches bodas di tube kembang. Nunjukkeun yén ieu téh spésiés anyar jeung ngaran keur ngahargaan ka Léonardo Co anu mangrupa ahli dina flora Cagayan (2008. Bluméa 53: 223-228). Ieu kembang mangrupa 5 Rafflesia kapanggih di pulo of Luzon sarta 9 tina Filipina. artikel populer ngajéntrékeun penemuan anu bisa kapanggih dina rujukan di handap ieu.[6][7]

Rujukan[édit | édit sumber]