Ratu Jeongsun ti Joseon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Ratu Jéongsun)
Jump to navigation Jump to search
Ratu Jeongsun
Ratu Joseon
Ratu Joseon
Dipayunan ku Ratu Jeongseong
Diteraskeun ku Ratu Hyoui
Pasangan Raja Yeongjo ti Joseon
Wangsa Gyeongju Kim
Rama Kim Han-gu
Ibu Nyonya Won
Gumelar 10 Nopémber 1745
Yeoju, Provinsi Gyeonggi, Koréa
Maot 12 Januari 1805
Istana Changdeok, Koréa

Ratu Jéongsun ti wangsa Kim Gyéongju (정순왕후 김씨, 10 Nopémber 1745 - 12 Januari 1805) nyaéta pamajikan Raja Yeongjo (17241776) sarta pamangku tahta karajaan Joséon ti taun 1800 - 1805 pikeun buyut téréna anu leutik kénéh, Sunjo ti Joseon (17901834, nu mangku kalungguhan taun 18001834).[1] Manéhna asalna ti Wangsa Kim Gyéongju.[1]

Biografi[édit | édit sumber]

Manéhna asalna ti wilayah Yeoju, Propinsi Gyeonggi pamaréntahan Raja Yeongjo, calon Ratu Jéongsun nyaéta anak Kim Han-gu (김한구) jeung Nyonya Won (부부인 원씨).[1] Sanggeus Ratu Jeongseong pupus taun 1757, manéhna jadi ratu taun 1759.[2]

Kulawargana ngalaman sababaraha masalah beurat nu mawa balukar ka manéhna.[2] Manéhna jadi pupuhu fraksi No Ron, sakolompok pasukan pribadi anu nentang kulawarga karajaan.[2] Ratu mikahayang kakawasaan, ratu hayang nelasan Raja Jeongjo.[2] Tapi ahirna ratu ditinggalkeun ku sakabéh pendukungna sarta kapaksa jadi bagian anu leutik di istana.[1]

Lantaran buyut téréna yuswana 11 taun kénéh dina taun 1800, Ratu Jéongsun tumindak salaku pamangku tahta karajaan.[1] Ratu boga tanggung jawab lantaran Penganiayaan Katolik taun 1801.[1] Jéongsun maréntah nepi ka pupusna tanggal 12 Januari 1805.[1]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g Sejarah tokoh-tokoh Joseon (en) diaksés tanggal 14 Maret 2016
  2. a b c d Sejarah Ratu-ratu dan selir-selir kerajaan Joseon (en) diakses tanggal 14 Maret 2016
Nulis.jpg



Ratu Jeongsun ti Joseon
Gelar: Ratu Joseon
Pangawasa saméméhna:
Ratu Jeongseong
Pangawasa saenggeusna:
Ratu Hyoui