Yeongjo ti Joseon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Yeongjo ti Joseon
Raja Yeongjo
Raja Yeongjo
Pangangkatan 16 Agustus 1724
Memerintah 16 Agustus 172422 April 1776
Dipayunan ku Gyeongjong ti Joseon
Diteraskeun ku Jeongjo ti Joséon
Pasangan Ratu Jeongseong
Ratu Jeongsun
Katurunan
Putra Mahkota Hyojang
Putra Mahkota Sado
Putri Hwasun
Putri Hwapyeong
Putri Hwahyeop
Putri Hwawan
Putri Hwagil
Putri Hwayu
Putri Hwaryeong
Wangsa Wangsa Yi
Rama Sukjong ti Joseon
Ibu Choe Suk-bin
Gumelar 31 Oktober 1694
Istana Changdeok, Koréa
Maot 22 April 1776
Makam Wonneung, Guri, Gyeonggi
Yeongjo ti Joseon
Hangul영조
Hanja英祖
Alih Aksara anu DisampurnakeunYeongjo
McCune-ReischauerYǒngjo
Pen name
Hangul양성헌
Hanja養性軒
Alih Aksara anu DisampurnakeunYangseongheon
McCune-ReischauerYangsŏnghŏn
Ngaran babar
Hangul이금
Hanja李昑
Alih Aksara anu DisampurnakeunI Geum
McCune-ReischauerYi Kŭm
Courtesy name
Hangul광숙
Hanja光叔
Alih Aksara anu DisampurnakeunGwangsuk
McCune-ReischauerKwangsuk

Raja Yéongjo (lahir 31 Oktober 1694 - 22 April 1776, sarta maréntah ti tanggal 16 Oktober 1724 - 22 April 1776) nyaéta raja ka-21 Dinasti Joseon.[1] Maréntah salila 52 taun, di jaman ieu ajaran Konfusianisme berkembang.[2] Manéhna nyaéta anak Raja Sukjong jeung Choe Suk-bin.[1] Taun 1724, saenggeus Raja Gyeongjong pupus, Pangéran Yéoning diangkat jadi Raja Yéongjo, lantaran Raja Gyéongjong teu boga katurunan.[2]

Taun 1702, keur yuswana 8 taun, Pangéran Yéoning kawin jeung nyonya Séo anu engké bakal jadi Ratu Jeongseong.[1] Tuluy, Ratu Inwon ngadopsi Pangérang Yéoning sarta mikanyaah minangka ka anak sorangan.[1]

Dina hiji waktu, fraksi Soron ngarencanakeun pikeun nelasan Pangéran Yéoning, tapi Pangéran Yéoning nyumput dina rok Ratu Inwon sangkan teu kapanggih.[1][3] Ahirna Pangéran Yéoning salamet.[1]

Tuluy taun 1718, saenggeus ibuna, Choe Suk-bin pupus, Raja Sukjong turun tahta sarta ngantepkeun lanceuk Pangéran Yéoning, Raja Gyeongjong ngajalankeun tugas salaku raja.[2]

Taun 1719, anakna, Putra Mahkota Hyojang lahir ti selir Jéong wangsa Lee.[1]

Taun 1720, saacan Raja Sukjong pupus, manéhna nyieun wasiat, anu eusina nyaéta, manéhna hayang dimakamkeun disisieun Ratu Inhyéon, sarta ngangkat Pangéran Yéoning jadi pewaris tahta lanceuk téréna, Putra Mahkota Yun.[2] Saenggeus kitu, lanceuk téréna Putra Mahkota Yun (Raja Gyeongjong) diangkat jadi raja anu ka-20.[2]

Taun 1724, lanceuk anu mikanyaah manéhna, Raja Gyéongjong pupus.[2] Saenggeus kitu, Pangéran Yéoning diangkat jadi Raja Yéongjo, raja anu ka-21.[2] Ratu Inwon anu tadina jadi ibu suri (대비 daebi) di masa pamaréntahan Raja Gyéongjong, jadi ibu suri nu agung (대왕대비 daewangdaebi) di masa pamaréntahan Raja Yéongjo, tuluy Ratu Seonui, pamajikan raja Gyéongjong jadi ibu suri nepi ka pupusna taun 1730.[2]

Taun 1728, Putra Mahkota Hyojang pupus, tuluy taun 1735, saurang anak lalaki lahir ti Selir Yéong wangsa Lee, anu engkéna bakal jadi Putra Mahkota Sado (1735 - 1762).[2]

Taun 1757, di taun anu sarua, Ratu Inwon jeung Ratu Jeongseong pupus.[2] Ku lantaran kitu, Putra Mahkota Sado ngaderita panyakit méntal.[2] Tuluy taun 1759, Raja Yéongjo ngangkat Ratu Jeongsun (1745-1905) jadi ratu.[2]

Taun 1762, ku lantaran Putra Mahkota Sado sok nelasan batur, Raja Yéongjo ngahukum Putra Mahkota Sado cicing dina tempat panyimpenan paré dina poé pangpanasna bulan éta.[1] Putra Mahkota Sado pupus dalapan poé saenggeusna.[1]

Taun 1776, Raja Yéongjo pupus, incuna ti Putra Mahkota Sado, Yi San jadi Raja Jeongjo saenggeusna.[2]

Kulawarga [2][édit | édit sumber]

  1. Ratu Jeongseong ti wangsa Dalséong Séo (정성왕후 서씨, 1692–1757)[4][5]
  2. Ratu Jeongsun ti wangsa Gyéongju Kim (정순왕후 김씨, 1745–1805)[6]
  3. Selir Jéong ti Wangsa Lee (정빈 이씨)
  4. Selir Yéong ti Wangsa Lee (영빈 이씨, 1696-23 Agustus 1764)[7][8]
  5. Jo Gwi-in (귀인 조씨)
  6. Moon Suk-ui (숙의 문씨)[9]
  • Katurunan :
  1. Putra Mahkota Hyojang (효장세자, 1719–1728), ti selir Jéong wangsa Lee[10].
  2. Putra Mahkota Sado (사도세자, 1735–1762), ti sir Yéong wangsa Lee[11].
  3. Anak awéwé ti selir Jéong wangsa Lee[12].
  4. Putri Hwasoon (화순옹주) — ti selir Jéong wangsa Lee
  5. Putri Hwapyéong (화평옹주) — ti selir Yéong wangsa Lee
  6. Putri Hwahyéop (화협옹주, 1733–1752) – ti selir Yéong wangsa Lee
  7. Putri Hwawan (화완옹주) — ti selir Yéong wangsa Lee
  8. Putri Hwayoo (화유옹주) — ti selir Jo Gwi-in.
  9. Putri Hwaryéong (화령옹주) — ti selir Moon Suk-ui
  10. Putri Hwagil (화길옹주) — ti selir Moon Suk-ui

Ngaran Lengkep Anumertana [1][édit | édit sumber]

  • Raja Yéongjo Jangsun Jihaeng Sundéok Yéongmo Uiryéol Jang-ui Hong-yun Gwang-in Donhui Chechéon Géon-geuk Séonggong Sinhwa Daeséong Gwang-un Gaetae Giyéong Yomyéong Sunchéol Géon-géon Gonyéong Baemyéong Sutong Gyéongnyéok Honghyu Junghwa Yungdo Sukjang Changhun Jéongmun Séonmu Huigyéong Hyéonhyo nu Agung Koréa
  • 영조장순지행순덕영모의렬장의홍윤광인돈희체천건극성공신화대성광운개태기영요명순철건건곤영배명수통경력홍휴중화융도숙장창훈정문선무희경현효대왕
  • 英祖莊順至行純德英謨毅烈章義洪倫光仁敦禧體天建極聖功神化大成廣運開泰基永堯明舜哲乾健坤寧配命垂統景曆洪休中和隆道肅莊彰勳正文宣武熙敬顯孝大王

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j Sejarah tokoh-tokoh Korea (en) diakses tanggal 23 Maret 2016
  2. a b c d e f g h i j k l m n Sejarah Korea dari masa ke masa (en) diakses tanggal 23 Maret 2016
  3. Dipikawanoh ogé minangka Peristiwa perburuan rubah putih
  4. Daughter of Seo Jong-je (서종제) and Lady Lee.
  5. She was given the tile "Princess Consort" (군부인) before she was given the title "Queen".
  6. Daughter of Kim Han-gu (김한구) and Lady Won.
  7. Daughter of Lee Yoo-beon (이유번) and Lady Kim.
  8. Also known as Lady Seonhui.
  9. Afterwards was known as "Deposed Moon Suk-ui" (폐숙의 문씨).
  10. He is given the title "Jinjong" (진종)
  11. He is given the posthumous title "Jangjo" (장조).
  12. Died at childbirth.


Nulis.jpg



Yeongjo ti Joseon
Gelar: Raja Joseon
Pangawasa saméméhna:
Gyeongjong ti Joseon
Pangawasa saenggeusna:
Jeongjo ti Joseon