Sukjong ti Joseon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Sukjong ti Joseon
Dipayunan ku Raja Hyeonjong
Diteraskeun ku Raja Gyeongjong
Sukjong ti Joseon
Hangul숙종
Hanja肅宗
Alih Aksara anu DisampurnakeunSukjong
McCune-ReischauerSukchong
Ngaran babar
Hangul이순
Hanja李焞
Alih Aksara anu DisampurnakeunI Sun
McCune-ReischauerI Sun

Sukjong (16611720) nyaéta raja ka-19 Dinasti Joseon, Koréa ti taun 16741720.[1]

Biografi[édit | édit sumber]

Raja Sukjong dilahirkeun tanggal 15 Agustus 1661, anak Raja Hyéonjong jeung Ratu Myéongséong di Istana Changdeok.[1] Ngaranna Yi Sun.[1] Sukjong jadi Putra Mahkota dina taun 1667, tuluy jadi raja Dinasti Joséon ka-19 ti taun 1674.[1]

Sukjong mangrupa politisi cerdas, tapi pamaréntahanna ditandai sok ayana pergantian fraksi anu ngawasa, antara Noron jeung Soron.[1]

Taun 1688, lantaran Ratu Inhyeon nolak pangangkatan status anak Jang Hui-bin, Ratu Inhyéon digulingkeun, sarta kulawarga jeung anu ngadukungna diasingkeun.[1] Ahirna Jang Hui-bin diangkat jadi ratu.[1]

Taun 1694, Ratu Inhyéon, kulawarga, sarta pendukungna dipulihkeun deui, sarta Jang Ok-jéong diturunkeun deui jadi selir hui-bin.[1]

Taun 1701, Ratu Inhyéon pupus, lantaran diguna-guna ku Jang Hui-bin.[1] Sukjong ningali ka paviliun Jang Hui-bin anu dijerona aya Jang Hui-bin, Jang Hui-jaé, sarta saurang dukun anu keur nojos-nojos bonéka Ratu Inhyéon, tuluy tanggal 10 Oktober 1701 Jang Hui-bin dititah nginum racun.[1]

Taun 1702, Sukjong ngangkat Ratu Inwon jadi ratu karajaan, tuluy Ratu Inwon ngadopsi Pangéran Yeoning.[1]

Taun 1718, Selir Choe Suk-bin pupus, di taun nu sarua Sukjong turun tahta sarta ngantepkeun anakna, calon Raja Gyeongjong ngalaksanakeun tugas raja.[1]

Taun 1720, Raja Sukjong pupus, anakna, Gyeonjong ti Joseon naék tahta.[1]

Daptar Kulawarga Sukjong [2][édit | édit sumber]

  • Bapa : Raja Hyeonjong (현종)
  • Indung : Ratu Myéongséong ti Wangsa Kim (명성왕후 김씨)
  • Selir-selir :
  1. Ratu Ingyeong ti Wangsa Gim (인경왕후 김씨, 16611680)
  2. Ratu Inhyeon ti Wangsa Yéoheung Min (인현왕후 민씨, 16671701) - teu boga anak
  3. Ratu Inwon ti Wangsa Kim Gyéongju (인원왕후 김씨, 16871757) - teu boga anak
  4. Selir Hui ti Wangsa Indong Jang (희빈 장옥정, 1659-10 Oktober, 1701)
  5. Selir Suk ti Wangsa Haéju Choe (숙빈 최씨, 1670-1718)
  6. Selir Myéong ti Wangsa Park (명빈 박씨)
  7. Selir Yéong ti Wangsa Gim (영빈 김씨)
  8. Gim Gwi-in (귀인 김씨)
  9. Yu So-ui (소의 유씨)
  10. Choe So-ui (소의 최씨)
  • Katurunan :
  1. Pangéran Yun (왕세자 1688-1724), anak hiji-hijina Selir Hui ti Wangsa Indong Jang.
  2. Pangéran Séongsu (성수왕자), (Diragukeun) anak Selir Hui ti Wangsa Indong Jang.
  3. Pangeran Yéongsu (영수왕자), (Diragukeun) anak Selir Suk ti Wangsa Choe.
  4. Pangéran Yeoning (연잉군 16941776), anak hiji-hijina Selir Suk ti Wangsa Choe.
  5. Anak anu teu diaranan (Diragukeun) anak Selir Suk ti Wangsa Choe.
  6. Pangéran Yéonryéong (연령군, 16991719), anak hiji-hijina selir Myéong di wangsa Park.
  7. Anak anu teu diaranan (Diragukeun) anak Selir Choe So-ui.
  8. Dua urang anak Ratu Ingyéong ti Wangsa Kim.

Ngaran anumerta [1][édit | édit sumber]

  • Raja Sukjong Hyéoneui Gwangyun Yeséong Yéongryéol Yumo Yéongun Hongin Jundéok Baechéon Habdo Gyehyu Dokgyung Jéongjung Hyéopgeuk Sineui Daehun Jangmun Héonmu Gyungmyung Wonhyo nu Agung Koréa
  • 숙종현의광윤예성영렬유모영운홍인준덕배천합도계휴독경정중협극신의대훈장문헌무경명원효대왕
  • 肅宗顯義光倫睿聖英烈裕謨永運洪仁峻德配天合道啓休篤慶正中協極神毅大勳章文憲武敬明原孝大王

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n Sejarah tokoh-tokoh Joseon (en) diakses tanggal 14 Maret 2016
  2. The History of Joseon (en) diakses tanggal 23 Maret 2016
Sukjong ti Joseon
Gelar: Raja Joseon
Pangawasa saméméhna:
Hyeonjong ti Joseon
Pangawasa saenggeusna:
Gyeongjong ti Joséon


Nulis.jpg