Choe Suk-bin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Choe Suk-bin
Selir Karajaan tingkat bin (1)
Ngajabat salaku pasangan 1699 - 9 April 1718
Pasangan Raja Sukjong ti Joseon
Katurunan
Yeongjo ti Joseon
Wangsa Haéju Choe
Rama Choe Hyo-won
Ibu Nyonya Hong
Gumelar 17 Désémber 1670
Maot 9 April 1718 (yuswa 47)
Istana Ihyeon, Koréa Kidul
Makam Soryeongwon
Choe Suk-bin
Hangul숙빈 최씨
Hanja
Alih Aksara anu DisampurnakeunSukbin Choe-ssi
McCune-ReischauerSukpin Ch'oessi
Ieu mangrupa ngaran Koréa; ieu mah ngaran kulawargana téh Choe.

Selir Karajaan Suk ti wangsa Haéju Choe (숙빈 최씨 Suk-bin Choe-ssi) (gumelar 17 Désémber 1670 - 9 April 1718) nyaéta salah sahiji selir Raja Sukjong ti Joseon anu dipikawanoh.[1] Selir Suk dilahirkeun taun 1670 poé kagenep bulan lunar kasabelas dina taun kasabelas pamaréntahan Raja Hyeonjong ti Joseon.[1] Manéhna mangrupa anak ti Choe Hyo-won (16381672) jeung Nyonya Hong ti Namyang (16391673).[2] Manéhna boga lanceuk lalaki, Choe Dong-ju , anu kawin jeung Nyonya An ti Sunheung, jeung hiji lanceuk awéwé anu kawin jeung Seo Jeon.[1]

Manéhna asup istana keur yuswana 7 taun, tuluy jadi musuri (tukang nyeuseuh/budak istana).[1] Raja Sukjong ningali manéhna keur ngadoa pikeun Ratu Inhyeon anu geus digulingkeun.[3] Raja mimitina kagum, tuluy cinta ka manéhna.[1]

Tuluy manéhna diangkat jadi selir Suk-won (selir karajaan tingkat 4) taun 1693 saenggeus ngalahirkeun pangéran anu pupus ngora.[1] Taun 1694, selir Choe diangkat deui tingkatna jadi Suk-ui (selir karajaan tingkat 2) saénggeus ngalahirkeun pangéran anu engkéna bakal jadi Raja Yeongjo.[1] Tuluy taun 1699 Selir Choe diangkat peringkatna jadi bin (selir karajaan tingkat 1) anu gelarna ditambahan Suk, anu hartina murni.[1]

Taun 1703, Ratu Inwon ngadopsi Pangéran Yéoning.[4] tuluy taun 1718 Selir Suk-bin pupus di Istana Ihyeon, kabeneran ti taun nu sarua Sukjong turun tahta.[1]

Choe Suk-bin dibéré status anumerta "Nyonya Hwagyeong, Selir Karajaan Suk ti Wangsa Choe".[1]

Kulawarga [1][édit | édit sumber]

Silsilah[édit | édit sumber]

  • Uyut
    • Choe éok-ji
    • Choe Mal-jéong
  • Aki ti bapa
    • Choe Taé-il
  • Nini ti bapa
    • Nyonya pikeun ti Wangsa Pyéonggang Jang
  • Aki ti indung
    • Hong Gyé-nam
  • Nini ti indung
    • Nyonya Kim
  • Bapa
  • Indung
  • Lanceuk
    • Choe Dongju

Katurunan[édit | édit sumber]

Selir Suk jeung Raja Sukjong boga tilu urang anak:

Gambaran média[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k "The Confucian Kingship in Korea, Yŏngjo and the Politics of Sagacity " by JaHyun Kim Habous page.57
  2. After his death, Yeongjo upgraded him in status and bestowed on him the title of prime minister, an attempt of Yeongjo to upgrade his maternal family's status.
  3. The Confucian Kingship in Korea: Yŏngjo and the Politics of Sagacity By JaHyun Kim Haboush pag. 265
  4. The Confucian Kingship in Korea: Yŏngjo and the Politics of Sagacity page, 53.
  5. Lee, Ga-on (7 May 2010). "Han Hyo-joo says she "hold fast" to her role in Dong Yi". 10Asia. Diakses tanggal 2013-02-03. 
  6. Sunwoo, Carla (4 February 2013). "KARA's Han to work with Kim Tae-hee". Korea JoongAng Daily. Diakses tanggal 2013-02-03. 
Nulis.jpg