Rihanna

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Rihanna nalika di American Music Award Red Carpet

Robyn Rihanna Fenty leuwih dipikawanoh Rihanna (gumelar di Amérika Sarikat, 20 Pébruari 1988; umur 27 taun) nyaéta saurang panyanyi di Amérika Sarikat. [1] . Rihanna mangrupa anak kahiji ti tilu sodara. Manéhna ngabogaan dua adi lalaki ngaranna Rorrey sarta Rajad Fenty.[2]

Ngaranna kaceluk liwat sawatara single saperti "Umbrella" sarta "Pon de Replay" anu meunang peringkat kahiji di tangga lagu internasional. Single-single kasebut aya dina albeum "Music of the Sun" (2005). Albeum R 'n' B anu mengusung musik dance pop, reggae pop sarta musik karibia ieu ngahontal suksés sarta kajual kira-kira 69.000 copy di minggu kahiji.[2]

Ngaranna beuki melejit sabot Rihanna ngahontal Grammy 2008 pikeun kategori Best Rap/Sung Collaboration liwat single anu dibawakeun babarengan rapper Jay-z, "Umbrella". Komo dina taun 2010, manéhna meunnang dua panghargaan Grammy pikeun kategori Best Rap/Sung Collaboration sarta Best Rap Song liwat single anu dibawakeunana babarengan Jay-z sarta Kanye West, "Run This Town".[2]

Rihanna geus ngajual leuwih ti 20 juta album sarta 60 juta singel anu nyieun manéhna jadi salasahiji artis kalayan penjualan musik panglarisna sapanjang mangsa Nya éta artis pang ngorana sapanjang sajarah di tangga lagu Billboard anu ngahontal sapuluh singel nomer hiji dina Hot 100. Dina Maret 2010, Rihanna geus ngajual kira-kira 5,4 juta unit album sarta leuwih ti 33,7 juta singel digital di Amerika serikat. Billboarddinamai Rihanna the Digital Songs Artist dina dekade 2000-an, sarta manéhna diperingkat ke-17 minangka artis dina dékadeu 2000-an. Manéhna narima sawatara pangajén, kaasup World Music Awards 2007 best-selling Pop Female Artist sarta Female Entertainerof the Year, sarta Brit Awards2011 pikeun Best International Female Solo Artist (Panyanyi Solo awéwé Internasional pangalusna). Manéhna narima total opat pangajén Grammy Awards, opat American Music Awards, sarta dalapan belas Billboard Musicawards. Rihanna ogé dipilih minangka duta resmi nonoman sarta budaya Barbados.[3]

Dina taun 2009, Rihanna pernah jadi korban kekerasan kabogohna, Chris Brown. Komo Rihanna sempet bedo témbong di ajang Grammy Awards 2009 sarta ngabolaykeun konserna di Indonésia alatan pemukulan anu dipigawé ku Chris.[2]

Awal Karir[édit | édit sumber]

Rihanna dikenalkeun ku babaturanna jeung Evan Rodgers, saurang produser asal New York. [4] Mimitina Rihanna diajar nyanyi sacara otodidak, manéhna dipikawanoh di Barbados nalika nyanyikeun lagu Hero milik Mariah Carey dina hiji acara di sakolana. [4] Tuluy, Evan Rodgers ngawanohkeun Rihanna ka Jay-z anu nyekel kalungguhan salaku CEO di Def Jam Records. [4] Nalika Jay-z ngadéngé sora vokal Rihanna, Jay-z yakin yén Rihanna baris jadi béntang. [4] Basa harita, Rihanna boga tilu album nya éta Music Of The Sun, A Girl Like Me , jeung Good Girl Gone Bad. [4] Rihanna teu ngan ngageluti hiji widang waé, manéhna diajar di dunya seni peran. [4] Rihanna sempet akting dina film Bring It On: All Or Nothing taun 2006. [4]

Album[édit | édit sumber]

  1. Album Music of the Sun (2005)
  2. Album A Girl Like Me (2006)
  3. Album Good Girl Gone Bad (2007)
  4. Album Rated R (2009)
  5. Album Loud (2010)
  6. Tour-Rihanna: Live in Concert Tour (2006)
  7. Tour-The Good Girl Gone Bad Tour (2007)
  8. Tour-The Good Girl Gone Bad Tour (2008)
  9. Tour-The Good Girl Gone Bad Tour (2009)
  10. Tour-Last Girl on Earth Tour (2010)
  11. Tour-Loud Tour (2011)
  12. Panulis Buku Rihanna: The Last Girl on Earth (2010) [5]



Nulis.jpg



Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Rihanna (Diakses tanggal 17 November 2011)
  2. a b c d (id)[1](diakses kaping 18 november 2011)
  3. (id)[2](diakses kaping 18 november 2011)
  4. a b c d e f g Biography (Diakses tanggal 17 November 2011)
  5. Lagu (Diakses tanggal 17 November 2011)