Superbenua

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pangaea, salah sahiji Superbuana anu aya ti 300 juta tahun ka tukang jeung ngabeulah 200 juta tahun ka tukang.

Superbenua atawa Superbuana mangrupa lahan buana tunggal anu dijieun tina sakabéh atawa léfter buana dina waktu éta. Sigana Siklus Superbenua anu dibentuk jeung dipisahkeun unggal 400 atawa 500 juta taun, didorong ku Lémpeng Téktonik. Élmuwan nyebutkeun yén sahenteuna aya tujuh siklus Superbenua di Bumi. Anu pangkasohorna, nyaéta Pangaea anu kawentar, ngawangun kira-kira 300 juta taun ka tukang sarta ngarobah kira-kira 100 juta taun ka hareup. Dina sababaraha ratus juta taun, sakabéh buana bakal ngahiji pikeun ngabentuk sakali deui Superbuana anyar.[1]

Sajarah Superbuana[édit | édit sumber]

Ngaran di handap ieu ngawangun deui superbuana kuna, maké definisi umum, kalawan perkiraan waktu jutaan taun ka tukang (Jp)

Nama Superbenua Jaman (Jp) Periodé/Béntang Éra
Vaalbara 3,636–2,803 Éoarkéan-Mésoarkéan
Ur 2,803–2,408 Mésoarkéan-Sidérian
Kenorland 2,720–2,114 Néoarkéan-Rhyacian
Arktika 2,114–1,995 Rhyacian-Orosirian
Atlantika 1,991-1,124 Orosirian-Sténian
Columbia (Nuna) 1,820–1,350 Orosirian-Éktasian
Rodinia 1,130–750 Sténian-Tonian
Pannotia 633-573 Édiakaran
Gondwanaland 596-578 Édiakaran
Laurasia jeung Gondwana 472-451 Ordovisium
Pangaea 336-173 Carboniferous-Jurassik
Superbuana ka hareup
Afro-Érasia ~24 Juta taun acan dipikanyaho
Afro-Éraustralasia ~59 Juta taun acan dipikanyaho
balik deui ka Afro-Éraustralasia ~122 Juta taun acan dipikanyaho
Amasia (buana) ~100 Juta taun acan dipikanyaho
Terra Orientalis ~170 Juta taun acan dipikanyaho
Pangaéa Proxima ~250 Juta taun acan dipikanyaho
Pangéa Proxima pisah ~500 juta taun acan dipikanyaho

Sajarah[édit | édit sumber]

Ilaharna, paléogéografer ngagunakeun istilah superbuana pikeun ngarujuk ka hiji daratan anu diwangun ku sadaya buana modéren. Anu terkenal anu pangheulana nyaéta Vaalbara. Éta diwangun ti proto-buana na nyaéta punjul ku 3,1 miliar taun ka tukang (3,1 Mt). Vaalbara peupeus ~ 2,8 Mt. Kenorland anu dibentuk ~ 2,7 Mt teras ngarobih sakali-lila saatos 2,5 Mt kana kapal-kapal proto-buana anu disebut Lauréntia, Baltica, Australia, sareng Kalaharia. Superbuana Columbia, ngawujud sareng ngarobih salami périodeu 1,8 ka 1,5 miliar taun ( 1,8 - 1,5 ) ka tukang.

Superbuana, Rodinia, peupeus 1,1 miliar taun ka tukang. Salah sahiji sempalan kasebut nyeurtakeun bagian-bagian ageung buana anu ayeuna perenahna di belahan kidul. Lémpéng Téktonik dibawa serpihan Rodinia balik dina konfigurasi anu béda salami éra Paléozoikum ahir, ngabentuk superbuana, Pangéa. Pangéra salajengna nyerang kana superbuana kalér sareng kidul, Laurasia sareng Gondwana.

Panaliti modéren ngusulkeun yén superbuana ngabentuk dina siklus, ngahiji sareng ngiringan deui, ngaliwatan lémpéng téktonik, kirang langkung sakitar unggal 250 juta taun.

Géologi[édit | édit sumber]

Superbuana meungpeuk aliran panas tina pedalaman Marcapada, sahingga nyababkeun asténosfir langkung panas. Antukna, litosfer bakal mimiti kubah ka luhur sareng rengat, magma teras bakal naék, sareng popotongan bakal ditolak. Kiwari aya masalah sababaraha perdebatan ngeunaan kumaha pembaharuan superbuana, naha téknik lémpéng téktonik ngajadikeun aranjeunna gabung drui saatos nguriling pangeusina, atanapi upami aranjeunna mindahkeun-misah teras balik deui.

Di daérah pangajaran séjén sapertos sajarah sareng géografi, massa darat dihubungkeun sareng ishmus ogé dianggap superbuana atanapi ngan buana, sapertos Amérika. Sababaraha sejarawan nyauran Bumi gabungan Afrika sareng Éurasia anu unggul Afrika-Éurasia.[2]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "What is a supercontinent?". Earth Observatory of Singapore. Diakses tanggal 2019-11-09. 
  2. "Supercontinent". Paleontology Wiki. Diakses tanggal 2019-11-27. 

Tingali ogé[édit | édit sumber]