Telurium

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Abu-abu kapérakan

Telurium nyaéta salah sahiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Te jeung nomor atom 52.[1] Telurium kapanggih ku Franz Joseph Müller von Reichenstein, saurang pajabat tambang Rumania, dina taun 1782.[2] Telurium aya dina batubara nepi ka 2 ppm.[3] Ieu meureun jadi sumber utama telurium téh, anu bisa dicokot ku tutuwuhan tina taneuh.[3] Telurium dina tutuwuhan bisa nepi kana 6 ppm, sok sanajan sawatara tutuwuhan pangan miboga leuwih ti 0,5 ppm sarta lolobanana mah miboga kurang ti 0,05 ppm.[3]

Karakteristik[édit | édit sumber]

Telurium mangrupa semimétalik, ngagurilap, kristal, bobo, unsur pérak-bodas.[3] Telurium biasana nyangkaruk minangka bubuk abu-abu kolot, miboga sifat-sifat alus tina logam jeung non-logam.[3] Telurium ngabentuk loba senyawa anu silih beungkeut jeung parasulfur ogé selenium.[3] Nalika dibeuleum, hawa di telurium ngaluarkeun seuneu biru semu hejo sarta ngawangun telurium dioksida minangka hasilna.[3] Telurium moal kapangaruhan ku cai atawa asam klorida, tapi ngahijina dina asam nitrat.[3]

Kagunaan[édit | édit sumber]

Telurium téh semikonduktor sarta sok diolahna jeung tambaga, timah, emas atawa pérak.[rujukan?] Telurium ogé dipaké pikeun kaca warna sarta keramik.[2] Telurium utamana mah dipaké minangka agén paduan.[2] Sajumlahing leutik telurium ditambahkeun kana tambaga jeung stainless steel pikeun nyieunna leuwih gampang keur mesin sarta pabrik.[2] Telurium ogé ditambahkeun pikeun ningkatkeun kakuatan sarta katahanan kana asam sulfat (H2SO4).[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)". PTable. Diakses tanggal 3/2/2016. 
  2. a b c d e "Kegunaan Unsur Telerium dan Sejarah Unsur Telerium". SMPSMA. Diakses tanggal 3/2/2016. 
  3. a b c d e f g h "Pengertian Unsur Telurium dan Efeknya". KlikSMA. Diakses tanggal 3/2/2016. 
Nulis.jpg