Tepas/Aksara Sunda

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Aksara Sundana henteu némbongan? Klik di dieu.
ᮝᮤᮜᮥᮏᮨᮀ ᮞᮥᮙ᮪ᮕᮤᮀ ᮓᮤ ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ, ᮆᮔ᮪ᮞᮤᮊᮣᮧᮕᮦᮓᮤ ᮘᮦᮘᮞ᮪ ᮓᮤᮔ ᮘᮞ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ
ᮔᮨᮕᮤ ᮊ ᮓᮍᮨᮒ᮪ ᮄᮉ ᮌᮩᮞ᮪ ᮃᮚ 39.581 ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ ᮞᮁᮒ 19.833 ᮕᮙᮊᮦ ᮔᮥ ᮊᮓᮕ᮪ᮒᮁ



ᮞᮥᮔ᮪ᮓ · ᮘᮥᮓᮚ · ᮆᮜ᮪ᮙᮥ ᮘᮥᮙᮤ · ᮞᮏᮛᮂ · ᮠᮤᮛᮥᮕ᮪-ᮠᮥᮛᮤᮕ᮪ · ᮙᮒᮨᮙᮒᮤᮊ · ᮆᮜ᮪ᮙᮥ · ᮙᮞᮛᮊᮒ᮪ · ᮒᮦᮂᮔᮧᮜᮧᮌᮤ

ᮄᮔ᮪ᮓᮦᮊ᮪ᮞ᮪ ᮃᮘ᮪ᮏᮓ᮪ · ᮞᮓᮚ ᮊᮎ · ᮊᮒᮨᮌᮧᮛᮤ ᮞᮤᮀᮊᮨᮒ᮪ · ᮊᮎ ᮃᮑᮁ · ᮊᮎ ᮠᮩᮘᮩᮜ᮪ · ᮓᮕ᮪ᮒᮁ ᮄᮞ᮪ᮒᮤᮜᮂ
ᮝᮝᮔᮧᮠᮔ᮪ · ᮑᮤᮉᮔ᮪ ᮛᮨᮊᮨᮔᮤᮀ · ᮍᮦᮓᮤᮒ᮪ ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ · ᮞᮝᮜ · ᮕᮤᮒᮥᮜᮥᮀ

Cscr-featured.png ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ ᮕᮨᮒᮤᮍᮔ᮪
Sunda-Galuh.gif

Karajaan Sunda (669-1579 M), numutkeun naskah Wangsakerta ngarupakeun karajaan nu ngadeg ngaganti Tarumanagara nu kabagi dua jeung 'kembaranana', Galuh. Karajaan Sunda diadegkeun ku Tarusbawa taun 591 Caka Sunda (669 M).

Saméméh ngadeg salaku karajaan mandiri, Sunda téh mangrupa bawahan Tarumanagara. Raja Tarumanagara nu panungtung, Sri Maharaja Linggawarman Atmahariwangsa Panunggalan Tirthabumi (maréntah ukur tilu taun, 666-669 M), kawin ka Déwi Ganggasari ti Indraprahasta. Ti Ganggasari, anjeunna gaduh dua putra, duanana awéwé. Déwi Manasih, cikalna, kawin ka Tarusbawa ti Sunda, sedengkeun nu kadua, Sobakancana, kawin ka Dapuntahyang Sri Jayanasa, nu salajengna ngadegkeun karajaan Sriwijaya. Nalika Linggawarman pupus, kakawasaan Tarumanagara ragrag ka minantuna, Tarusbawa. Hal ieu ngabalukarkeun pangawasa Galuh, Wretikandayun (612-702) baruntak, ngaleupaskeun diri ti Tarumanagara, sarta ngadegkeun Galuh nu mandiri. Ti pihak Tarumanagara sorangan, Tarusbawa ogé teu hayang neruskeun karajaan Tarumanagara. Tarusbawa lajeng mindahkeun kakawasaanana ka Sunda, sedengkeun Tarumanagara dirobah jadi bawahanana. Salengkepna...

   
Commons-logo.svg ᮌᮙ᮪ᮘᮁ ᮕᮨᮒᮤᮍᮔ᮪
Orang utan Kalimantan (jalu)
Pongo pygmaeus wurmbii jalu, sub-spésiés orang utan kalimantan nu awakna leuwih gedé ti nu séjénna. Orang utan boh nu di Kalimantan atawa nu di Sumatra sarua kaancam lastari, pangpangna ku beuki heureut leuweung tempat hirupna.
Sumber: Wikimedia Commons | Gambar petingan lianna...
Wikipedia-logo.png ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮓᮤᮔ ᮘᮞ ᮞᮦᮏᮦᮔ᮪

ᮄᮔ᮪ᮓᮧᮔᮦᮞᮤᮃ ᮏᮝᮤ ᮘᮑᮥᮙᮞᮔ᮪ ᮘᮥᮌᮤᮞ᮪ ᮙᮨᮜᮚᮥ ᮃᮎᮦᮂ ᮘᮔ᮪ᮏᮁ ᮒᮦᮒᮥᮔ᮪

ᮓᮕ᮪ᮒᮁ ᮜᮨᮀᮊᮨᮕ᮪ – ᮊᮧᮇᮁᮓᮤᮔᮞᮤ ᮙᮥᮜ᮪ᮒᮤᮘᮞ
Wikimedia-logo.svg ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮞᮝᮁᮌᮤ

ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮙᮍᮢᮥᮕᮊᮩᮔ᮪ ᮠᮤᮏᮤ ᮆᮔ᮪ᮞᮤᮊᮣᮧᮕᮦᮓᮤ ᮘᮦᮘᮞ᮪ ᮔᮥ ᮓᮤᮃᮞᮥᮂ ᮊᮥ ᮚᮚᮞᮔ᮪ ᮝᮤᮊᮤᮙᮦᮓᮤᮃ ᮒᮔ᮪ᮕᮘᮒᮤ ᮔᮥ ᮍᮏᮜᮔ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮞᮘᮘᮛᮠ ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮝᮤᮊᮤ ᮙᮥᮜ᮪ᮒᮤᮘᮞ ᮔᮨᮙ᮪ᮘᮢᮊ᮪:

ᮝᮤᮊᮤᮊᮙᮥᮞ᮪
ᮊᮙᮥᮞ᮪ ᮏᮩᮀ ᮒᮦᮞᮅᮛᮥᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮕᮥᮞ᮪ᮒᮊ
ᮕᮥᮞ᮪ᮒᮊ ᮏᮩᮀ ᮙᮔᮥᮃᮜ᮪ ᮘᮦᮘᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮊᮥᮇᮒ᮪
ᮊᮥᮙ᮪ᮕᮥᮜᮔ᮪ ᮎᮥᮒᮒᮔ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮞ᮪ᮕᮦᮞᮤᮆᮞ᮪
ᮓᮤᮛᮦᮊ᮪ᮒᮧᮛᮤ ᮞ᮪ᮕᮦᮞᮤᮆᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮔᮤᮅᮞ᮪
ᮞᮥᮙ᮪ᮘᮨᮁ ᮝᮁᮒ ᮘᮦᮘᮞ᮪
ᮊᮧᮙᮧᮔ᮪ᮞ᮪
ᮌᮥᮓᮀ ᮙᮦᮓᮤᮃ ᮊᮩᮁ ᮘᮜᮛᮦᮃ
ᮙᮦᮒ-ᮝᮤᮊᮤ
ᮊᮧᮇᮁᮓᮤᮔᮞᮤ ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮝᮤᮊᮤᮙᮦᮓᮤᮃ