Tepas/Aksara Sunda

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Aksara Sundana henteu némbongan? Klik di dieu.

ᮝᮤᮜᮥᮏᮨᮀ ᮞᮥᮙ᮪ᮕᮤᮀ ᮓᮤ ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ, ᮆᮔ᮪ᮞᮤᮊᮣᮧᮕᮦᮓᮤ ᮘᮦᮘᮞ᮪ ᮓᮤᮔ ᮘᮞ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ
ᮔᮨᮕᮤ ᮊ ᮓᮍᮨᮒ᮪ ᮄᮉ ᮌᮩᮞ᮪ ᮃᮚ 39.845 ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ ᮞᮁᮒ 21.176 ᮕᮙᮊᮦ ᮔᮥ ᮊᮓᮕ᮪ᮒᮁ



ᮞᮥᮔ᮪ᮓ · ᮘᮥᮓᮚ · ᮆᮜ᮪ᮙᮥ ᮘᮥᮙᮤ · ᮞᮏᮛᮂ · ᮠᮤᮛᮥᮕ᮪-ᮠᮥᮛᮤᮕ᮪ · ᮙᮒᮨᮙᮒᮤᮊ · ᮆᮜ᮪ᮙᮥ · ᮙᮞᮛᮊᮒ᮪ · ᮒᮦᮂᮔᮧᮜᮧᮌᮤ

ᮄᮔ᮪ᮓᮦᮊ᮪ᮞ᮪ ᮃᮘ᮪ᮏᮓ᮪ · ᮞᮓᮚ ᮊᮎ · ᮊᮒᮨᮌᮧᮛᮤ ᮞᮤᮀᮊᮨᮒ᮪ · ᮊᮎ ᮃᮑᮁ · ᮊᮎ ᮠᮩᮘᮩᮜ᮪ · ᮓᮕ᮪ᮒᮁ ᮄᮞ᮪ᮒᮤᮜᮂ
ᮝᮝᮔᮧᮠᮔ᮪ · ᮑᮤᮉᮔ᮪ ᮛᮨᮊᮨᮔᮤᮀ · ᮍᮦᮓᮤᮒ᮪ ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ · ᮞᮝᮜ · ᮕᮤᮒᮥᮜᮥᮀ

Cscr-featured.png ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ ᮕᮨᮒᮤᮍᮔ᮪
Presiden AS Ronald Reagan (kiri) jeung Sekretaris Jenderal Soviét Mikhail Gorbachev, papanggih di Jenewa dina taun 1985.

Perang Tiis (Basa Inggris: Cold War, Basa Rusia: холо́дная война́, kholodnaya voyna, 1947–1991) nyaéta sesebutan kana ayana kategangan pulitik jeung militer antara Dunya Kulon, nu dipingpin ku Amérika Sarikat jeung sekutu NATO, ngalawan Dunya Komunis, nu dipingpin ku Uni Soviét jeung sekutu nagara-nagara satelitna. Paristiwa ieu dimimitian ku kajayaan Sekutu dina ngéléhkeun Jerman Nazi dina Perang Dunya II, nu nyésakeun Amérika Sarikat jeung Uni Soviét nu jadi dua nagara adidaya di dunya ku bédana idéologi, ékonomi, jeung militer nu gedé. Uni Soviét, babarengan jeung nagara-nagara di Éropa Wétan nu dijajahna, Blok Wétan. Prosés pamulihan anggeusna perang di Éropa Kulon dipasilitasan ku program Rencana Marshall Amérika Sarikat, jeung pikeun nandingana, Uni Soviét ogé nyieun COMECON babarengan jeung sekutu Wétanna. Amérika Sarikat nyieun aliansi militer NATO dina taun 1949, sadengkeun Uni Soviét ogé nyieun Pakta Warsawa dina taun 1955. Babaraha nagara milihan pikeun milu kana salah sahiji ti dua nagara adidaya ieu,sadengkeun nu lainna milih pikeun tetep nétral ku dijieunna Gerakan Non-Blok. Lengkepna >>>

   
Commons-logo.svg ᮌᮙ᮪ᮘᮁ ᮕᮨᮒᮤᮍᮔ᮪
Londok Calumma crypticum jalu ti Madagaskar
Wikipedia-logo.png ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮓᮤᮔ ᮘᮞ ᮞᮦᮏᮦᮔ᮪

ᮄᮔ᮪ᮓᮧᮔᮦᮞᮤᮃ ᮏᮝᮤ ᮘᮑᮥᮙᮞᮔ᮪ ᮘᮥᮌᮤᮞ᮪ ᮙᮨᮜᮚᮥ ᮃᮎᮦᮂ ᮘᮔ᮪ᮏᮁ ᮒᮦᮒᮥᮔ᮪

ᮓᮕ᮪ᮒᮁ ᮜᮨᮀᮊᮨᮕ᮪ – ᮊᮧᮇᮁᮓᮤᮔᮞᮤ ᮙᮥᮜ᮪ᮒᮤᮘᮞ
Wikimedia-logo.svg ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮞᮝᮁᮌᮤ

ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮙᮍᮢᮥᮕᮊᮩᮔ᮪ ᮠᮤᮏᮤ ᮆᮔ᮪ᮞᮤᮊᮣᮧᮕᮦᮓᮤ ᮘᮦᮘᮞ᮪ ᮔᮥ ᮓᮤᮃᮞᮥᮂ ᮊᮥ ᮚᮚᮞᮔ᮪ ᮝᮤᮊᮤᮙᮦᮓᮤᮃ ᮒᮔ᮪ᮕᮘᮒᮤ ᮔᮥ ᮍᮏᮜᮔ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮞᮘᮘᮛᮠ ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮝᮤᮊᮤ ᮙᮥᮜ᮪ᮒᮤᮘᮞ ᮔᮨᮙ᮪ᮘᮢᮊ᮪:

ᮝᮤᮊᮤᮊᮙᮥᮞ᮪
ᮊᮙᮥᮞ᮪ ᮏᮩᮀ ᮒᮦᮞᮅᮛᮥᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮕᮥᮞ᮪ᮒᮊ
ᮕᮥᮞ᮪ᮒᮊ ᮏᮩᮀ ᮙᮔᮥᮃᮜ᮪ ᮘᮦᮘᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮊᮥᮇᮒ᮪
ᮊᮥᮙ᮪ᮕᮥᮜᮔ᮪ ᮎᮥᮒᮒᮔ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮞ᮪ᮕᮦᮞᮤᮆᮞ᮪
ᮓᮤᮛᮦᮊ᮪ᮒᮧᮛᮤ ᮞ᮪ᮕᮦᮞᮤᮆᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮔᮤᮅᮞ᮪
ᮞᮥᮙ᮪ᮘᮨᮁ ᮝᮁᮒ ᮘᮦᮘᮞ᮪
ᮊᮧᮙᮧᮔ᮪ᮞ᮪
ᮌᮥᮓᮀ ᮙᮦᮓᮤᮃ ᮊᮩᮁ ᮘᮜᮛᮦᮃ
ᮙᮦᮒ-ᮝᮤᮊᮤ
ᮊᮧᮇᮁᮓᮤᮔᮞᮤ ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮝᮤᮊᮤᮙᮦᮓᮤᮃ