Tepas/Aksara Sunda

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Aksara Sundana henteu némbongan? Klik di dieu.
ᮝᮤᮜᮥᮏᮨᮀ ᮞᮥᮙ᮪ᮕᮤᮀ ᮓᮤ ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ, ᮆᮔ᮪ᮞᮤᮊᮣᮧᮕᮦᮓᮤ ᮘᮦᮘᮞ᮪ ᮓᮤᮔ ᮘᮞ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ
ᮔᮨᮕᮤ ᮊ ᮓᮍᮨᮒ᮪ ᮄᮉ ᮌᮩᮞ᮪ ᮃᮚ 19.369 ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ ᮞᮁᮒ 16.510 ᮕᮙᮊᮦ ᮔᮥ ᮊᮓᮕ᮪ᮒᮁ



ᮞᮥᮔ᮪ᮓ · ᮘᮥᮓᮚ · ᮆᮜ᮪ᮙᮥ ᮘᮥᮙᮤ · ᮞᮏᮛᮂ · ᮠᮤᮛᮥᮕ᮪-ᮠᮥᮛᮤᮕ᮪ · ᮙᮒᮨᮙᮒᮤᮊ · ᮆᮜ᮪ᮙᮥ · ᮙᮞᮛᮊᮒ᮪ · ᮒᮦᮂᮔᮧᮜᮧᮌᮤ

ᮄᮔ᮪ᮓᮦᮊ᮪ᮞ᮪ ᮃᮘ᮪ᮏᮓ᮪ · ᮞᮓᮚ ᮊᮎ · ᮊᮒᮨᮌᮧᮛᮤ ᮞᮤᮀᮊᮨᮒ᮪ · ᮊᮎ ᮃᮑᮁ · ᮊᮎ ᮠᮩᮘᮩᮜ᮪ · ᮓᮕ᮪ᮒᮁ ᮄᮞ᮪ᮒᮤᮜᮂ
ᮝᮝᮔᮧᮠᮔ᮪ · ᮑᮤᮉᮔ᮪ ᮛᮨᮊᮨᮔᮤᮀ · ᮍᮦᮓᮤᮒ᮪ ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ · ᮞᮝᮜ · ᮕᮤᮒᮥᮜᮥᮀ

Cscr-featured.png ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ ᮕᮨᮒᮤᮍᮔ᮪
Urangsunda.png

Urang Sunda mangrupakeun salah sahiji séké sélér nu ngeusi utamana bagian kulon pulo Jawa, populasi kadua panglobana di Indonésia. Luyu jeung sajarahna, urang Sunda lolobana sumebar di lemah caina nu kiwari sacara administratif sumebar di propinsi Jawa Kulon, Banten, Jawa Tengah, DKI Jakarta, jeung Lampung kidul. Lian ti éta, program transmigrasi ti Tatar Sunda ka sababaraha wewengkon di Kalimantan jeung Sulawesi ogé ngahasilkeun kantong-kantong masarakat Sunda, katambah ku pribadi-pribadi nu sumebar di sakuliah dunya, nu utamana kadorong ku motif ékonomi.

Umumna mah urang Sunda maké basa Sunda (aya sababaraha basa wewengkon, nu masing-masing boga ciri) dina paguneman sapopoé, ngan ka dieunakeun, basa Sunda téh beuki kadéséh ku basa gaul lianna, utamana ku basa Indonésia salaku basa nasional di Indonésia. Di wewengkon wates atawa nu sacara tradisional loba sélér séjén (Jawa), ilahar ogé dipaké basa campuran (Jawa Réang, Jawa Sérang), gumantung jeung saha ngobrolna. Kadéséhna basa Sunda ku basa Indonésia dipangaruhan ku sababaraha hal, di antarana kusabab basa Sunda teu kungsi dipakéna sacara formal, ayana béda basa wewengkon nu kadang dianggap nyusahkeun (sieun salah), sarta lobana sélér séjén nu datang ka Tatar Sunda. Lengkepna >>>

Saméméhna: Bujangga Manik · Getih · Glukosa · lianna...

   
Commons-logo.svg ᮌᮙ᮪ᮘᮁ ᮕᮨᮒᮤᮍᮔ᮪
Walungan Yuba Kidul, Kota Névada, keur ca'ah
Ca'ah handapeun rawayan Old Route 49 anu meuntas Walungan Yuba Kidul di Kota Névada, Kalifornia, dilalajoan ku wisatawan lokal jeung régional, 9 Januari 2017.
Sumber: Wikimedia Commons | Gambar petingan lianna...
Wikipedia-logo.png ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮓᮤᮔ ᮘᮞ ᮞᮦᮏᮦᮔ᮪

ᮄᮔ᮪ᮓᮧᮔᮦᮞᮤᮃ ᮏᮝᮤ ᮘᮑᮥᮙᮞᮔ᮪ ᮘᮥᮌᮤᮞ᮪ ᮙᮨᮜᮚᮥ ᮃᮎᮦᮂ ᮘᮔ᮪ᮏᮁ ᮒᮦᮒᮥᮔ᮪

ᮓᮕ᮪ᮒᮁ ᮜᮨᮀᮊᮨᮕ᮪ – ᮊᮧᮇᮁᮓᮤᮔᮞᮤ ᮙᮥᮜ᮪ᮒᮤᮘᮞ
Wikimedia-logo.svg ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮞᮝᮁᮌᮤ

ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮙᮍᮢᮥᮕᮊᮩᮔ᮪ ᮠᮤᮏᮤ ᮆᮔ᮪ᮞᮤᮊᮣᮧᮕᮦᮓᮤ ᮘᮦᮘᮞ᮪ ᮔᮥ ᮓᮤᮃᮞᮥᮂ ᮊᮥ ᮚᮚᮞᮔ᮪ ᮝᮤᮊᮤᮙᮦᮓᮤᮃ ᮒᮔ᮪ᮕᮘᮒᮤ ᮔᮥ ᮍᮏᮜᮔ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮞᮘᮘᮛᮠ ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮝᮤᮊᮤ ᮙᮥᮜ᮪ᮒᮤᮘᮞ ᮔᮨᮙ᮪ᮘᮢᮊ᮪:

ᮝᮤᮊᮤᮊᮙᮥᮞ᮪
ᮊᮙᮥᮞ᮪ ᮏᮩᮀ ᮒᮦᮞᮅᮛᮥᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮕᮥᮞ᮪ᮒᮊ
ᮕᮥᮞ᮪ᮒᮊ ᮏᮩᮀ ᮙᮔᮥᮃᮜ᮪ ᮘᮦᮘᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮊᮥᮇᮒ᮪
ᮊᮥᮙ᮪ᮕᮥᮜᮔ᮪ ᮎᮥᮒᮒᮔ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮞ᮪ᮕᮦᮞᮤᮆᮞ᮪
ᮓᮤᮛᮦᮊ᮪ᮒᮧᮛᮤ ᮞ᮪ᮕᮦᮞᮤᮆᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮔᮤᮅᮞ᮪
ᮞᮥᮙ᮪ᮘᮨᮁ ᮝᮁᮒ ᮘᮦᮘᮞ᮪
ᮊᮧᮙᮧᮔ᮪ᮞ᮪
ᮌᮥᮓᮀ ᮙᮦᮓᮤᮃ ᮊᮩᮁ ᮘᮜᮛᮦᮃ
ᮙᮦᮒ-ᮝᮤᮊᮤ
ᮊᮧᮇᮁᮓᮤᮔᮞᮤ ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮝᮤᮊᮤᮙᮦᮓᮤᮃ