Tepas/Aksara Sunda

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Aksara Sundana henteu némbongan? Klik di dieu.
ᮝᮤᮜᮥᮏᮨᮀ ᮞᮥᮙ᮪ᮕᮤᮀ ᮓᮤ ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ, ᮆᮔ᮪ᮞᮤᮊᮣᮧᮕᮦᮓᮤ ᮘᮦᮘᮞ᮪ ᮓᮤᮔ ᮘᮞ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ
ᮔᮨᮕᮤ ᮊ ᮓᮍᮨᮒ᮪ ᮄᮉ ᮌᮩᮞ᮪ ᮃᮚ 38.843 ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ ᮞᮁᮒ 17.604 ᮕᮙᮊᮦ ᮔᮥ ᮊᮓᮕ᮪ᮒᮁ



ᮞᮥᮔ᮪ᮓ · ᮘᮥᮓᮚ · ᮆᮜ᮪ᮙᮥ ᮘᮥᮙᮤ · ᮞᮏᮛᮂ · ᮠᮤᮛᮥᮕ᮪-ᮠᮥᮛᮤᮕ᮪ · ᮙᮒᮨᮙᮒᮤᮊ · ᮆᮜ᮪ᮙᮥ · ᮙᮞᮛᮊᮒ᮪ · ᮒᮦᮂᮔᮧᮜᮧᮌᮤ

ᮄᮔ᮪ᮓᮦᮊ᮪ᮞ᮪ ᮃᮘ᮪ᮏᮓ᮪ · ᮞᮓᮚ ᮊᮎ · ᮊᮒᮨᮌᮧᮛᮤ ᮞᮤᮀᮊᮨᮒ᮪ · ᮊᮎ ᮃᮑᮁ · ᮊᮎ ᮠᮩᮘᮩᮜ᮪ · ᮓᮕ᮪ᮒᮁ ᮄᮞ᮪ᮒᮤᮜᮂ
ᮝᮝᮔᮧᮠᮔ᮪ · ᮑᮤᮉᮔ᮪ ᮛᮨᮊᮨᮔᮤᮀ · ᮍᮦᮓᮤᮒ᮪ ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ · ᮞᮝᮜ · ᮕᮤᮒᮥᮜᮥᮀ

Cscr-featured.png ᮃᮁᮒᮤᮊᮨᮜ᮪ ᮕᮨᮒᮤᮍᮔ᮪
Raksukan has séké Minangkabau di taun 1900-an
Minangkabau atawa nu sok disingget Minang nyaéta kelompok etnik Nusantara nu basana Minang jeung ngajungjung ageman Minangkabau. Wewengkon ageman kabudayaanna ngawengku Sumatera Barat, sabeulah ti Riau, bagéan kalér Bengkulu, bagéan kulon Jambi, bagéan kidul Sumatera Utara, barat daya Aceh, ogé Negeri Sembilan di Malaysia. Dina paguneman masarakat, urang Minang sok disebut orang Padang, nempo ka ngaran puseur dayeuh Sumatera Barat nya éta dayeuh Padang. Namung masarakat ieu biasana bakal nyebut kelompokna ku sebutan urang awak (maksudna sarua jeung urang Minang éta sorangan).

Nurutkeun A.A. Navis, Minangkabau leuwih ka kultur etnis ti salasahiji rungkun Malayu nu mekar jeung badag sabab sistim monarki, sarta ngagem sistim adat anu khas, anu dicirikeun ku sistim kakulawargaan ngaliwatan jalur awéwé atawa matrilineal, sanajan budayana ogé kacida kuat diwarnaan ku ageman agama Islam, sedengkeun Thomas Stamford Raffles,

Salengkepna...

   
Commons-logo.svg ᮌᮙ᮪ᮘᮁ ᮕᮨᮒᮤᮍᮔ᮪
Suzzanna Martha Frederika van Osch.
Suzzanna dipotrét di Studio Poto Tati taun 1963.
Sumber: Wikimedia Commons | Gambar petingan lianna...
Wikipedia-logo.png ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮓᮤᮔ ᮘᮞ ᮞᮦᮏᮦᮔ᮪

ᮄᮔ᮪ᮓᮧᮔᮦᮞᮤᮃ ᮏᮝᮤ ᮘᮑᮥᮙᮞᮔ᮪ ᮘᮥᮌᮤᮞ᮪ ᮙᮨᮜᮚᮥ ᮃᮎᮦᮂ ᮘᮔ᮪ᮏᮁ ᮒᮦᮒᮥᮔ᮪

ᮓᮕ᮪ᮒᮁ ᮜᮨᮀᮊᮨᮕ᮪ – ᮊᮧᮇᮁᮓᮤᮔᮞᮤ ᮙᮥᮜ᮪ᮒᮤᮘᮞ
Wikimedia-logo.svg ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮞᮝᮁᮌᮤ

ᮝᮤᮊᮤᮕᮦᮓᮤᮃ ᮙᮍᮢᮥᮕᮊᮩᮔ᮪ ᮠᮤᮏᮤ ᮆᮔ᮪ᮞᮤᮊᮣᮧᮕᮦᮓᮤ ᮘᮦᮘᮞ᮪ ᮔᮥ ᮓᮤᮃᮞᮥᮂ ᮊᮥ ᮚᮚᮞᮔ᮪ ᮝᮤᮊᮤᮙᮦᮓᮤᮃ ᮒᮔ᮪ᮕᮘᮒᮤ ᮔᮥ ᮍᮏᮜᮔ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮞᮘᮘᮛᮠ ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮝᮤᮊᮤ ᮙᮥᮜ᮪ᮒᮤᮘᮞ ᮔᮨᮙ᮪ᮘᮢᮊ᮪:

ᮝᮤᮊᮤᮊᮙᮥᮞ᮪
ᮊᮙᮥᮞ᮪ ᮏᮩᮀ ᮒᮦᮞᮅᮛᮥᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮕᮥᮞ᮪ᮒᮊ
ᮕᮥᮞ᮪ᮒᮊ ᮏᮩᮀ ᮙᮔᮥᮃᮜ᮪ ᮘᮦᮘᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮊᮥᮇᮒ᮪
ᮊᮥᮙ᮪ᮕᮥᮜᮔ᮪ ᮎᮥᮒᮒᮔ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮞ᮪ᮕᮦᮞᮤᮆᮞ᮪
ᮓᮤᮛᮦᮊ᮪ᮒᮧᮛᮤ ᮞ᮪ᮕᮦᮞᮤᮆᮞ᮪
ᮝᮤᮊᮤᮔᮤᮅᮞ᮪
ᮞᮥᮙ᮪ᮘᮨᮁ ᮝᮁᮒ ᮘᮦᮘᮞ᮪
ᮊᮧᮙᮧᮔ᮪ᮞ᮪
ᮌᮥᮓᮀ ᮙᮦᮓᮤᮃ ᮊᮩᮁ ᮘᮜᮛᮦᮃ
ᮙᮦᮒ-ᮝᮤᮊᮤ
ᮊᮧᮇᮁᮓᮤᮔᮞᮤ ᮕᮢᮧᮚᮦᮊ᮪ ᮝᮤᮊᮤᮙᮦᮓᮤᮃ