Valéncia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Valéncia
València/Valencia
Clockwise from top, Valencia skyline, Veles e Vents building, City of Arts and Science, Turia Riverbed Gardens, Virgin Square (Turia Fountain and Cathedral), modernist buildings in Town Hall Square.
Clockwise from top, Valencia skyline, Veles e Vents building, City of Arts and Science, Turia Riverbed Gardens, Virgin Square (Turia Fountain and Cathedral), modernist buildings in Town Hall Square.
Bandéra Valéncia
Bandéra
Lambang Valéncia
Lambang
Valéncia is located in Spanyol
Valéncia
Valéncia
Lokasi Valéncia di Spanyol
Koordinat: 39°28′N 0°23′W / 39.467°N 0.383°W / 39.467; -0.383Coordinates: 39°28′N 0°23′W / 39.467°N 0.383°W / 39.467; -0.383
Nagara Bandéra Spanyol Spanyol
Komunitas Otonom Citakan:Country data Komunitas urang Valéncia
Propinsi Valéncia
Comarca Valéncia
Ngadeg 137 SM
Distrik
Pamaréntahan
 • Tipe Pamaréntahan walikota-déwan
 • Badan Ajuntament de València
 • Walikota Rita Barberá (PP)
Aréa
 • Kota 134,65 km2 (5,199 sq mi)
Luhurna Salah éksprési: operator * teu dipiharep, m (Salah éksprési: operator / teu dipiharep, ft)
Populasi (2010) INE
 • Kota 809.267
 • Dénsitas 60/km2 (160/sq mi)
 • Urban 1.561.000[1]
 • Métro 1.705.742 to 2.516.818
Demonym valenciàvalenciana (va)
valencianovalenciana (es)
Valencian (en)
Time zone CET (GMT +1)
 • Summer (DST) CEST (GMT +2) (UTC)
Postcode 46000-46080
ISO 3166-2 ES-V
Website http://www.valencia.es

Valéncia (Basa Spanyol: [baˈlenθja]), atawa Valéncia (basa Valénsia: [vaˈlensia]), nyaéta puseur dayeuh komunitas otonom Valencia sarta mangrupa dayeuh katilu panggedena di Spanyol sanggeus Madrid jeung Barcelona, kalayan sakitar 800,000 pangeusi di puseur administratifna. Wewengkon urbanna mekar kaluar tina wates dayeuh administratif kalayan populasi kurang leuwih 1.5 juta urang.[1] Valéncia téh mangrupa wewengkon métropolitan panggedéna katilu di Spanyol, kalayan populasi ti 1.7 tepi ka 2.5 yuta. Ieu dayeuh boga status kota global.[2] Palabuan Valéncia mangrupa palabuan peti kemas pangriweuhna ka-5 di Éropah sarta busiest palabuan peti kemas pangriweuhna di Laut Tengah.

Valéncia diadegkeun minangka jajahan Romawi dina taun 138 SM. Ieu dayeuh aya dina sisi walungan Turia, di béh wétanna basisir Bojong Iberia, nyanghareupan Teluk Valéncia di Laut Tengah. Puseur historisna mangrupa salah sahiji nu panggedéna di Spanyol, legana kurang leuwih 169 héktar;[3] warisan monumén-monumén kuna, pemandangan katut pintonan budaya nyababkeun Valéncia jadi tujuan pelesir pangkasohorna di Spanyol. Monumén utama di antarana Katedral Valéncial, Torres de Serranos, Torres de Quart, Llotja de la Seda (diaku minangka Loka Warisan Dunya ku UNESCO dina taun 1996), sarta Ciutat de les Arts i les Ciències (Dayeuh Seni katut Élmu Pangaweruh), hiji komplék budaya jeung arsitéktur nu dumasar kana hiburan nu dirancang ku Santiago Calatrava jeung Félix Candela.[4] Museu de Belles Arts de València nyimpen loba koléksi lukisan ti abad ka-14 tepi ka 18, kaasup karya Velázquez, El Greco, jeung Goya, kaasup ogé séri penting ukiran Piranesi.[5] Institut Valencià d'Art Modern (Institut Seni Modéren Valéncia) nyimpen koléksi permanén katut paméran seni jeung potografi kontémporér sementara.[6]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Ieu artikel ngasupkeun informasi ti artikel nu sapadan ti Wikipédia basa Catalan.
Ieu artikel ngasupkeun informasi ti artikel nu sapadan dina Wikipédia basa Spanyol.

Catetan[édit | édit sumber]

  1. a b World Urban Areas - Demographia, May 2014
  2. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama GAWC
  3. "Districte 1. Ciutat Vella" (PDF). Oficina d'Estadística. Ajuntament de València (dalam valenciano y español). 2008. Diakses tanggal 16 February 2010. 
  4. Ciudad de las Artes y las Ciencias (2011). "Sitio oficial de Ciudad de las Artes y las Ciencias". www.cac.es. Diakses tanggal 18 September 2011. 
  5. Generalitat Valenciana (ed.). "MUSEO DE BELLAS ARTES DE VALENCIA". www.museobellasartesvalencia.gva.es. Diakses tanggal 12 October 2011. 
  6. Generalitat Valenciana (ed.). "Instituto Valenciano de Arte Moderno". www.ivam.es. Diakses tanggal 12 October 2011. 

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Valencia ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity