Wawacan Mintaraga

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Wawacan mintaraga)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cutatan tina Wawacan Mintaraga anggitan M.A Salmun (1903-1972) anu dumasar kana carita Arjuna Wiwaha dina basa kawi dadamelan Mpu Kanwa. Salmun nganggit Arjuna Wiwaha jadi Mintaraga dumasar kana terjemahan Walanda anu dipidamel ku Dr. R.M. Ng. Purbatjaraka. Judul "Arjuna Wiwaha" hartina "Arjuna Nikah", nyaéta nikah jeung widadari supraba jeung baturna genepan minangka buruhna duméh geus bisa maténi Prabu Nitikawaca nu ngajorag kahiangan kadéwatan. Saméméhna Arjuna nu keur tatapa di gunung Indrakila digoda ku widadari tujuhan , tapi ku sabab dina tapana Arjuna geus mepet sakabéh indra nu tujuh, widadari anu tujuhan henteu bisa kukumaha. Arjuna nu panteng tatapa istuning geus "mati raga" , nepi ka di kalangan padalangan wayang golék Sunda mah lalakon ieu téh disebut lalakon "Mintaraga"[1].

sumber[édit | édit sumber]

  1. Ajip Rosidi. 2011. Wawacan. Bandung: PT Kiblat Buku Utama & LBSS


Nulis.jpg



Katerangan nu leuwih lengkep bisa ditingal dina artikel utama ngeunaan Wawacan Mintaraga.


Daptar Naskah Wawaacan
Wawacan Amongsari jeung Lembusari - Wawacan Umar Maya - Wawacan Pranatana Istri ka Carogé - Wawacan Muslimin-Muslimat - Wawacan Sulanjana - Wawacan Panji Wulung - Wawacan Adat Ngurus Orok - Wawacan Angling Darma - Wawacan Indra Putra - Wawacan Aji Saka - Wawacan Damarwulan - Wawacan Gandasari - Wawacan Ratu - Wawacan Batara Rama - Wawacan Rusiah nu Kasép - Wawacan Rengganis - Wawacan Mintaraga - Wawacan Iman, Ëlmu reujeung Amal - Wawacan Purnama Alam