Wawacan Batara Rama

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti Wawacan batara rama)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Wawacan Batara Rama (1935) nyaéta wawacan anggitan R.A.A Martanagara (1845-1926) dumasar kana Serat Rama dina basa Jawa[1]. Asalna tina carita India, Ramayana[1]. Aya naskah dina aksara jeung basa Sunda Buhun nu judulna Ramayana, tapi dina wangunan carita pantun, eusina nyaritakeun anak-anakna Batara Ramayana[1]. Dina wayang golek, lalakon Ramayana ge sok dipintonkeun, sanajan éléh populer ku lalakon tina Mahabrata[1]. Salian ti nyadur Serat Rama, tina basa Jawa téh R.A.A Martanagara nganggit Wawacan Angling Darma deuih tina Serat Angling Darma. Waktu jumenengna R.A.A Martanagara kungdi jadi bupati Bandung (1893-1918) sanajan saenyana anjeunna mah turunan Sumedang[1]. Salian ti éta anjeunna ge nyerat Babad Raden Adipati Aria Martanagara, Babad Sumedang, jllna[1].

Sumber[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f Ajip Rosidi.2011.Wawacan.Bandung: PT BukuUtama & LBSS
Daptar Naskah Wawaacan
Wawacan Amongsari jeung Lembusari - Wawacan Umar Maya - Wawacan Pranatana Istri ka Carogé - Wawacan Muslimin-Muslimat - Wawacan Sulanjana - Wawacan Panji Wulung - Wawacan Adat Ngurus Orok - Wawacan Angling Darma - Wawacan Indra Putra - Wawacan Aji Saka - Wawacan Damarwulan - Wawacan Gandasari - Wawacan Ratu - Wawacan Batara Rama - Wawacan Rusiah nu Kasép - Wawacan Rengganis - Wawacan Mintaraga - Wawacan Iman, Ëlmu reujeung Amal - Wawacan Purnama Alam


Nulis.jpg