Wawacan Rengganis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Wawacan Rengganis nyaéta wawacan saduran R.H. Abdoelsalam tina basa Jawa, mangrupa salah sahiji vérsi tina siklus carita Amir Hamzah, anu dina basa Jawa disebut Serat Ménak da tokoh utamana Amir Hamzah apan ménak Arab. Lalakon Amir Hamzah nu lianna dina basa Sunda antarana Wawacan Sayidina Amir Hamzah karya R. Séorataneja, Wawacan Ayaban, Wawacan Aspahan jeung Surandil, Wawacan Umar Maya, Layang Carios Kangjeng Baginda Hamzah Putra Sultan Arab, jllna. Lalakon Ménak Amir Hamzah ogé jadi lalakon wayang golék Cepak, nu sok disebut Wayang Ménak[1].

Dina dasarna caritana ngagambarkeun kahébatan raja jeung prajurit Arab anu ngagem agama Islam ngéléhkeun raja-raja jeung prajurit kapir nu sanggeus taluk jaradi muslim. Ménak Amir Hamzah diperangan terus ku mitohana, Raja Nurséwan, anu ari geus éléh sok minangsraya ka raja-raja kapir lianna pikeun merangan minantuna tapi salilana éléh, sabab Ménak Amir Hamzah dibantuan ku kapilanceukna, Umarmaya nu digjaya ku lantaran boga kantong sakti[1].

Sumber[édit | édit sumber]

  1. a b Ajip Rosidi. 2011. Wawacan. Bandung: PT Kiblat Buku Utama & LBSS


Daptar Naskah Wawaacan
Wawacan Amongsari jeung Lembusari - Wawacan Umar Maya - Wawacan Pranatana Istri ka Carogé - Wawacan Muslimin-Muslimat - Wawacan Sulanjana - Wawacan Panji Wulung - Wawacan Adat Ngurus Orok - Wawacan Angling Darma - Wawacan Indra Putra - Wawacan Aji Saka - Wawacan Damarwulan - Wawacan Gandasari - Wawacan Ratu - Wawacan Batara Rama - Wawacan Rusiah nu Kasép - Wawacan Rengganis - Wawacan Mintaraga - Wawacan Iman, Ëlmu reujeung Amal - Wawacan Purnama Alam
Nulis.jpg