Zirkonium

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Zirkonium

Zirkonium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Zr jeung nomor atom 40.[1] Zirkonium mangrupa logam kuat, bisa ditampol, liat, sarta warnana pérak kulawu.[2]

Sifat kimia jeung fisikana mirip jeung titanium.[2] Zirkonium tahan pisan kana panas jeung tihiangan.[2] Zirkonium leuwih hampang tinimbang waja sarta heurasna mah mirip jeung tambaga.[2] Nalika dina bentuk bubuk, ieu logam bisa sacara spontan hurung di udara, komona mah dina suhu luhur.[2] Zirkonium bubuk warnana hideung sarta dianggap bahaya ku sabab gampang kaduruk.[2] Zirkonium lain mangrupa unsur langka, tapi ku sabab mineralna anu pangumumna, zirkon, tahan pisan kana palapukan, sumebaran ieu unsur jadi kawates.[2] Zirkonium dua kali leuwih ngaleuya tinimbang tambaga jeung séng, sarta 10 kali leuwih ngaleuya tinimbang timbal.[2] Bijih utama zirkonium nyaéta zirkon (ZrSiO4) anu ditambang di Australia, Amérika Sarikat, jeung Sri Lanka, sarta baddeleyite (zirkonium oksida ZrO2) anu ditambang di Brasil.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)". PTable. Diakses tanggal 3/14/2016. 
  2. a b c d e f g h i "Zirkonium (Zr): Fakta, Sifat, Kegunaan & Efek Kesehatannya". Amazine. Diakses tanggal 3/14/2016. 
Nulis.jpg