Abdul Aziz bin Saud

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Abdul Aziz bin Saud
عبد العزيز آل سعود
عبد العزيز آل سعود
Raja Saudi Arabia
Raja Najd jeung Hijaz
Ibn Saud.jpg
Raja Saudi Arabia
Ngajabat 14 Agustus 1932 – 9 Nopémber 1953
22 Séptémber 1932
Dipayunan ku Anjeunna salaku Raja Najd jeung Hijaz
Diteraskeun ku Saud
Raja Najd jeung Hijaz
Memerintah 8 Januari 1926 – 23 Séptémber 1932
Diteraskeun ku Anjeunna salaku Raja Saudi Arabia
Katurunan
Pangéran Turki ti Najd
Raja Saud
Raja Faisal
Pangéran Muhammad
Raja Khalid
Pangéran Nasser
Pangéran Saad
Raja Fahd
Pangéran Mansur
Pangéran Bandar
Pangéran Musa'id
Raja Abdullah
Pangéran Mishaal
Pangéran Sultan
Pangéran Abdul Muhsin
Pangéran Majid
Pangéran Abdul Rahman
Pangéran Mutaib
Pangéran Talal
Pangéran Badr
Pangéran Nawwaf
Pangéran Nayef
Pangéran Turki Sang Sudairi
Pangéran Fawwaz
Pangéran Abdul illah
Putra Makuta Salman
Pangéran Ahmed
Pangéran Mamduh
Pangéran Abdul Majeed
Pangéran Sattam
Pangéran Hazlul
Pangéran Mashhur
Pangéran Muqrin
Pangéran Hamud
Putri Al Bandari
Putri Sultana
Putri Luluwah
Putri Huzza
Putri Haya
Putri Sita
Nami lengkap
Abdul-Aziz bin Abdurrahman bin Faisal bin Turki bin Abdullah bin Muhammad bin Saud
Wangsa Wangsa Saud
Rama Abdurrahman bin Faisal
Gumelar 20 Nopémber 1876
Riyadh, Nagara Saudi Kadua
Maot 9 Nopémber 1953 (76 taun)
Saudi Arabia
Ageman Islam

Raja Abdulaziz ti Saudi Arabia (1876[1] – 9 Nopémber 1953) (Basa Arab: عبد العزيز آل سعود‘Abd al-‘Azīz Āl Su‘ūd) nyaéta Raja Saudi Arabia kahiji, Nagara Saudi Katilu.[2] Dimimitian ku parebutan deui kota Riyadh dina 1902, anjeunna ngatur kakawasaanna kana Najd dina 1922, teras ngawasaan Hijaz dina 1925. Sanggeus ngawasaan méh sadaua wewengkon Arabia Tengah, anjeunna ngahijikeunnana kana Karajaan Saudi Arabia dina 1932. Salaku Raja, anjeunna ngaluluguan kana pamanggihan minyak bumi di Saudi Arabia dina 1938 sarta awal ti pamangpaatan minyak skala gedé sanggeus Perang Dunya II.

Catetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Iraha gumelarna anjeunna jadi sumber perdebatan. Umumna ditarima taun 1876, sanajan sababaraha sumber nyebutkeun taun 1880. Dumasar kana buku panulis Britania Robert Lacey, The Kingdom, sajarahwan utama Saudi manggih catetan nu nunjukkeun Abdul-Aziz dina 1891 nyalametan datangna delegasi séké. Sajarahwan éta mibanda alesan yén saurang budak nu umurna 9 atanapi 10 (taun lahir 1880) aturanna mah masih ngora pisan dibéré ijin nyalametan kadatangan kawas delegasi, samentawis saurang rumaja 14 atanapi 15 taun (lahir 1876) leuwih mungkin diijinkeun. Nalika Lacey ngawawancara salasahiji putrana Abdul-Aziz[nu mana?] saméméh nulis bukuna, putrana ngémutan deui yén ramana mindeng seuri kana catetan nu nunjukkeun warsih gumelarna 1880. Réspon Abdul-Aziz kana catetan sapertos kitu dilaporkeun kieu "Urang nelen 4 taun hirup urang."[kaca dibutuhkeun]
  2. Current Biography 1943, pp330–34

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Abdul Aziz bin Saud
Wangsa Saud
Born: 1876 Died: 1953
Gelar jabatan
Saméméhna
Pangawasa kahiji
Émir Riyadh
1902–1921
Sanggeusna
Anjeunna sorangan salkau Sultan Najd
Saméméhna
Anjuenna salaku Émir Riyadh
Sultan Najd
1921–1926
Sanggeusna
Anjeunna Salaku Raja Najd
Saméméhna
Anjeunna salaku Sultan Najd
Raja Najd
1926–1932
Sanggeusna
Anjeunna salaku Raja Saudi Arabia
Saméméhna
Ali bin Hussein
Raja Hijaz
1926–1932
Saméméhna
Anjeunna salaku Raja Hijaz jeung Raja Najd
Raja Saudi Arabia
1932–1953
Sanggeusna
Saud
Saméméhna
Abdurrahman bin Faisal As-Saud
Pamingpin Wangsa Saud
1901–1953

Citakan:SaudiKings

Citakan:Arab-Israeli Conflict

Persondata
NAME Abdul Aziz bin Saud
ALTERNATIVE NAMES
SHORT DESCRIPTION
DATE OF BIRTH 15 Januari 1876
PLACE OF BIRTH Riyadh
DATE OF DEATH 9 Nopémber 1953
PLACE OF DEATH Saudi Arabia
Replace this image male.svg