Pabaru

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Pabaru (atawa Taun Anyar, Taun Baru; Basa Indonésia: Tahun Baru) nyaeta hiji kariaan di mana nalika dipungkasna hiji taun sarta dimimitiannana taun satuluyna. Budaya nu ngitung dumasar kalénder taunan kabehannana miboga kariaan Taun Anyar. Di Indonesia, taun anyar tumiba tanggal 1 Januari ku sabab Indonesia gadopsi kalénder Gregorian, kawas kalolobaan nagara Kulon.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Taun Baru munggaran dikariaankeun tanggal 1 Januari 45 SM.[1] Teu lila sanggeus Julius Caesar diangkat jadi kaisar Roma, anjeunna mutuskeun pikeun ngaganti paenanggalan tradisional Romawi nu geus diciptakeun ti abad ka-7 SM mula. Dina raraga ngarancang kalender anyar ieu, Julius Caesar dibantuan ku Sosigenes, ahli astronomi ti Iskandariyah, nu ngusulkeun sangkan pananggalan anyar dijieun dumasar kana révolusi sarangéngé, sakumaha nu dilakukeun ku urang Mesir. Sataun dina pananggalan anyar ieu diitung lobana 365 saparapat poe sarta Caesar nambahkeun 67 poe dina taun 45 SM sahingga taun 46 SM dimimitian ti 1 Januari. Caesar oge marentahkeun supaya unggal opat taun, sapoe ditambahkan kana bulan Pébruari, nu sacara tioritis bisa ngaleungitkeun ayana panyimpangan dina kalender anyar ieu. Teu lila samemeh Caesar diala pati taun 44 SM, anjeunna ngarobah ngaran bulan Quintilis make ngaranna, nyaeta Julius atawa Juli. Satuluyna, ngaran bulan Sextilis diganti ku ngaran nu ngagantina nyaeta Kaisar Agustinus, jadi wae bulan Agustus.

Rupa-rupa pabaru di sakuliah dunya[édit | sunting sumber]

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. http://www.irib.com/worldservice/MelayuRadio/kal_sejarah/index_kal_sejarah.htm


Nuvola apps clock.png