Ésénangka

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ésénangka
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Génus: Lophozosterops
Spésiés: javanicus

Ésénangka (lophozosterops javanicus); kacamata opior; Opior Jawa, nyaéta manuk nu asalna tina kulawarga zosteropidae, hirup tur nyebar di daérah kapuloan Indonesia jeung Pilipina.[2] Manuk ésénangka ieu aya dua rupa taya lian : L.J javanica (Jawa Tengah) jeung LJ frontalis (Jawa Barat).[3]Kaasup dina salah sahiji sasatoan liar nu hirupna dina panalingaan tur ditangtayungan ku dinas kehutanan Propinsi Jawa Barat.[4]

Panjang awakna ngan saukur 11-13 cm, beuratna 12-30 gr.[2] Ieu spesies ngan hirup di pulo Jawa jeung Bali. [5] Hirupna di leuweung nu luhur, ngumpul jeung manuk séjén mangsa nyiar hakaneun.[5] Sok kapanggih uclag-aclok dina pucuk tatangkalan, kahakananna sabangsaning sisikian nu leutik, simeut, rametuk, jeung sajabana.[5] Ciri mandiri, kelir bulu dina tonggongna héjo, bulu hariguna héjo ngan leuwih ngora jeung bengras, hihideung matana coklat, pamatuk jeung cékérna hideung, bulu dina palebah beuheungna hawuk, bulu dina palebah matana buleud bodas kawas kaca panon.[3]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. {{{assessors}}} (2012). "Lophozosterops javanicus". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Diakses tanggal 16 July 2012. 
  2. a b van Balen, Bas (2008). "Family Zosteropidae (White-eyes)". Di Josep, del Hoyo; Andrew, Elliott; David, Christie. Handbook of the Birds of the World. Volume 13, Penduline-tits to Shrikes. Barcelona: Lynx Edicions. p. 480. ISBN 978-84-96553-45-3. 
  3. a b Yuwono. Pleci: Menguak Rahasia Para Plecimania Mencetak Pleci Jago "Ngalas Ngerol". p. 35. ISBN 9789790064829. 
  4. "SATWA LIAR YANG DILINDUNGI DI JAWA BARAT - 2". dishut. 2008-01-13. 
  5. a b c Atlas flora dan fauna Indonesia. ISBN 9789796953738. 
Nulis.jpg