Angklung buncis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Angklung buncis mangrupa seni pintonan hiburan, anu tumuwuh di Baros (Arjasari, Bandung).[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina mulanya buncis dipaké dina acara-acara tatanén anu nyambung jeung paré. Tapi dina mangsa ayeuna, buncis dipaké minangka seni hiburan. Taun 1940-an bisa dianggap minangka lekasanana fungsi ritual buncis dina penghormatan paré, alatan saprak harita buncis robah jadi pintonan hiburan. Saluyu jeung éta, tempat-tempat penyimpanan paré ogé mimitian ngiles ti imah-imah nu nyicingan, digantian kalayan tempat-tempat karung anu leuwih praktis, sarta gampang dibawa ka mana-mana. Paré ogé ayeuna loba anu langsung dijual, henteu ditunda di lumbung. Ku kituna kasenian buncis anu tadina dipaké pikeun acara-acara ngunjal (mawa paré) henteu diperlukeun deui.[1]

Instrumen anu dipaké dina kasenian buncis nyaéta 2 angklung indung, 2 angklung ambrug, angklung panempas, 2 angklung pancer, sarta 1 angklung enclok. Saterusna 3 buah dogdog, diwangun ti 1 talingtit, panembal, sarta badublag. Dina perkembangannya saterusna ditambah kalayan terompet, kecrek, sarta goong. Angklung buncis berlaras salendro jeung lagu vokal bisa berlaras madenda atawa degung.[1]

Wewengkon anu masih ngamumulé kasenian angklung buncis antarana: angklung buncis (Parahiangan/Bandung), angklung badud (Parahiangan Wétan/Ciamis), angklung bungko (Indramayu), angklung gubrag (Bogor), Angklung Ciusul (Banten), angklung dogdog lojor (Sukabumi), angklung badeng (Malangbong, Garut) sarta angklung daéng anu idéntik jeung Angklung Nasional jeung tangga nada diatonis, anu dimekarkeun saprak taun 1938.[1]

Cara[édit | édit sumber]

Rombongan angklung anu dawam memainkan lagu “Buncis”, digigireun lagu-lagu séjénna. Angklungna aya 9 hiji, nyaéta singgul, jongjrong, ambrung, ambrung panerus, pancer, pancer panerus, engklok, roel, sarta roel panerus. Dilengkepan kalayan rombongan dogdog diwangun ku opat dogdog anu gurat tengahna béda, ti anu pangleutikna ukuranana 25 cm, beuki badag nepi ka anu ukuranana 45 cm, dingaranan tilingtit, panempas, jongjrong, sarta bangbrang atawa badugblag anu pangbadagna. Digigireun éta aya ogé paniup tarompet kendang penca.[2]

Para pamaén angklung nabeuh waditrana bari usik jeung ngigel sakapeung aya ogé anu maénkeun angklungna bari nangkarak. Sadengkeun nu maén dogdog sarta tarompet henteu kudu ngalakonan léngkah-léngkah kitu, cukup nangtung atawa ngaléngkah leutik mundur atawa maju. Maranéhanana ngawih silih gentenan bari ngabodor.[2]

Kajaba lagu “Buncis”, lagu séjén anu dawam dicoo nyaéta “Badud” sarta “Tonggeret”. Angklung buncis aya di Ciwidey, Ujungberung, Bandung. Biasana dipintonkeun dina hajatan, poé raya nasional, pesta désa kawas sabéak panén, jsb.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d "Angklung Buncis" (dalam Indonesia). Bandung: Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi Jawa Barat. 10 Januari 2010. Diakses tanggal 25 Oktober 2011. 
  2. a b c "Angklung buncis" (dalam Indonesia). Diakses tanggal 25 Oktober 2011. 


Nulis.jpg