Arsénal F.C.

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Arsenal vs Sunderland

Arsénal F.C. (lengkepna: Arsénal Football Club)[1] nyaéta hiji kleub sépak bola profésional Inggris anu basisna di daérah London Kalér, London[2]. Arsénal miboga jujuluk The Gunners[1], sarta miboga warna kostum beureum bodas[1]. Arsénal bisa disebut kleub paling suksés di sépak bola Inggris, sabab geus meunangkeun 13 gelar di Liga Utama Inggris (10 di na mangsa Divisi Munggaran jeung 3 dina mangsa Liga Premier) sarta 11 gelar di Piala FA[1]. Bakat-bakat punjul anu pernah nguatan Arsénal sababaraha taun ka tukang di antarana Thierry Henry anu satuluyna jadi panyetak gul panglobana sapanjang mangsa, Patrick Vieira, jeung Robert Pires sarta sawatara anggota skuad anu leuwih ngora siga Theo Walcott jeung Jack Wilshere[1]. Arsénal miboga stadiun sorangan nyaéta Emirates Stadium, nu ngadeg di London, stadiun ieu ngawadahan 60.355 urang[1]. Arsénal dipimilik ku Arsenal Holdings plc[2], ari anu jadi pupuhuna nyaéta Sir John "Chips" Keswick, sarta di manajeran ku Arsène Wenger.[2]

Sajarah[édit | édit sumber]

Arsénal dibéré jujuluk The Gunners lantaran diadegkeun ku sakelompok tukang nyieun mariam di Arsénal mangrupa daérah Woolwich, bagian tenggara kota London taun 1886 ku ngaran Dial Square, tuluy gancang ngaganti ngaranna jadi Royal Arsénal[1]. Taun 1891 ngaran diganti deui jadi Woolwich Arsénal sarta pindah profesional tur kleub ngagabung jeung divisi 2 nepi ka dua taun satuluyna sarta dipromosikeun ka papan luhur dina taun 1904[2]. Sabot pindah lokasi té ngaran hareup kleubna, nyaéta Woolwich-na téa dihapus antukna ngan ngaran Arsénal-na wungkul[2]. Herbert Chapman asup dina taun 1925 ngalatih antara taun 1925-1935[1]. Ti dinya Arsénal ngajawaraan sawatara kompetisi doméstik Inggris (Piala FA, titél Liga Utama, jeung Charity Shield) sakaligus ngadominasina jeung ngajadikeun Arsénal minangka kakuatan pangdominanna di Inggris mangsa harita[2]. Warisan Chapman salah sahijina ngawanohkeun métode palatihan anyar jeung formasi 3-4-3 atawa formasi WM[1].

Datangna palatih Arsène Wenger ka Arsénal dina taun 1996 ngahasil ngajadikeun kleub ieu jaya deui[2]. Harita, Arsénal meunangkeun gelar Liga Utama Inggris jeung Piala FA dina usum 1997-98[2]. Di lingkup Éropah, Arsénal jadi runner-up di ajang Piala UEFA taun 2000 sanggeus éléh ngalawan Galatasaray liwat adu pinalti 4-1[2]. Sanggeus ngajawaraan Piala FA, salila salapan taun Arsénal teu meunangkeun gelar, najan pernah asup final dina sawatara ajang. Dina usum 2005-06, Arsénal jadi finalis Liga Champions sanggeus diéléhkeun FC Barcelona 2-1 di Stade de France, Paris[2]. Arsénal ogé jadi finalis dina taun 2007 jeung 2011 di Piala Liga Inggris, masing-masing éléh 2–1 ti Chelsea sarta éléh ku skor nu sarupa ti Birmingham City[2]. Taun 2014, Arsénal meunangkeun gelar munggaranna sanggeus salapan taun kaliwat ajang Piala FA ku ngéléhkeun Hull City 3-2 liwat papanjangan waktu[2].

Préstasi[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Amazine Kleub Bola Inggris: Profil, Trofi, Fakta & Sejarah Arsenal Diaksés 1 Juni 2015
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Liputan 6 Profil Arsenal: Momen Kebangkitan 'The Gunners' Diaksés 1 Juni 2015