Baluntas

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Beluntas
Starr 030625-0015 Pluchea indica.jpg
Daun beluntas
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
P. indica
Ngaran binomial
Pluchea indica

Baluntas nyaéta ngaran tutuwuhan anu biasa dimangpaatkeun pikeun ubar.[1] Tangkalna ajeg, jangkungna 2 m atawa leuwih.[1] Régangna loba sarta aya bulu lemesan.[1] Tumuwuh liar di taneuh nu garing atawa di pakarangan minangka pager.[1] Tangkai daunna pondok, cicingna sisilangan, wangunna lonjong, sisina regé-regé warna héjo.[1] Kembangna warna ungu.[1] Buahna siga gangsing warnana coklat.[1] Baluntas dikembangbiakkeun ku cara seték.[2] Baluntas ngandung alkaloid, flavonoida, tanin, minyak atsiri, asam chlorogenik, natrium, kalium, aluminium, kalsium, magnesium, jeung fosfor.[2] Daun baluntas biasana dimangpaatkeun pikeun ubar panas, bau awak, nyeri awak, keputihan, nyeri cangkéng, reumatik,[1][2] nyeri beuteung, ubar scabies, jeung TBC kelenjar.[2]
Salian ti éta, daun baluntas ogé miboga potensi minangka ekstrak anu boga fungsi pikeun ngawétkeun kadaharan, alatan kamampuhna pikeun ngahambat tumuwuhna baktéri-baktéri nu ngalantarankeun karacunan kadaharan sarta baktéri nu ngalantarankeun karuksakan kadaharan.[3] Lian ti éta ogé kamampuhna minangka radical scavenging activity bisa dipaké pikeun sanyawa antioksidan ogé dipaké minangka ubar radang (inflamasi) sarta ubar ngising waé alatan pangabisana pikeun menghambat tumuwuhna baktéri S. aureus sarta E. coli.[3]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h Beluntas (id) (Diakses ping 29 Oktober 2011)
  2. a b c d Beluntas (id) (Diakses ping 29 Oktober 2011)
  3. a b Beluntas (id) (Diakses ping 1 November 2011)

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]