Bangbung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Asiatic rhinoceros beetle
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Arthropoda
Kelas: Insékta
Order: Coleoptera
Kulawarga: Scarabaeidae
Subfamily: Dynastinae
Génus: Oryctes
Spésiés: O. rhinoceros
Ngaran binomial
Oryctes rhinoceros
(Linnaeus, 1758)
Sinonim [1]

Scarabaeus rhinoceros Linnaeus, 1758

Bangbung nyaéta salah sahiji jinis kumbang nu dicirikeun ku ayana tanduk dina sirahna[2]. Tanduk ieu katingal jelas dina bangbung jalu[2]. dipakébonan kalapa, insekta ieu dipikanyaho salaku hama, lantaran osok nyerep cairan jeung ngagulung jaringan daun ngora.

Bangbung kolot gedéna bisa nepika 5 cm[2]. Warna awakna coklat kolot nepika hideung. Larva bangbung warnana bodas kotor mibanda sirah coklat semu beureum[2]. Lila pupana dibéakeun dina cacaka nu dijieun tina taneuh, cabang atawa dangdaunnan[2].

Bangbung mangrupa kumbang pangrusak tutuwuhan, biasa napel dina pucuk daun, nyerep cairan tutuwuhan, ngaruksak jarigan daun nu masih kénéh ngora, jeung ngahakan jeroan batang nu buruk[3].

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. Lars Wallin (February 14, 2001). "Catalogue of type specimens. 4. Linnaean specimens" (PDF). Uppsala University. Diakses tanggal August 28, 2010. 
  2. a b c d e (id) Pengertian Kumbang Tanduk (diakses 9 Juli 2015)
  3. (id) Pengertian Kumbang Tanduk (diaskes 9 Juli 2015)