Campedak

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cempedak
Berthe Hoola van Nooten38.jpg
Cempedak
pelat botani menurut van Nooten
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
A. integer
Ngaran binomial
Artocarpus integer
(Thunb.) Merr.
Sinonim

A. integrifolia L.f. (1781) [nom. illeg.]
A. champeden (Lour.) Stokes (1812)

Campedak

Campedak nyaéta tutuwuhan buah kulawarga Moraceae .[1] Wangun buah, rasa katut seungitna saperti nangka, sanajan aromana osok nyegak jiga buah kadu.[1]

Penyebaran[édit | édit sumber]

Tutuwuhan ieu asalna ti Asia Tenggara, sarta sumebar ti wewengkon Tenasserim di Burma, Semenanjung Malaya, kaasup Thailand, jeung bagian Nusantara: Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, Maluku jeung Papua.[rujukan?] Loba ogé kapanggih di Jawa barat.[1] Dipikawanoh sacara luas minangka nangka atawa campedak, buah ieu ogé mibanda sababaraha ngaran lokal saperti bangkong (campedak leuweung, bentuk liar di Malaysia), baroh (Kep. Lingga jeung Johor), nangka beurit (Sunda), nongko Cino (Jawa), Cubadak hutan (Minangkabau) tiwadak (Banjar) jeung sajabana.[2]

Ekologi[édit | édit sumber]

Sacara alami, campedak liar mindeng kapanggih dina leuweng hujan dataran rendah, boh leuweung primér jeung sekundér.[rujukan?] Ngembang ka jangkungna kira-kira 1000 m di luhur permukaan laut, tangkal buah ieu sok resepeun daérah-daérah nu boga usum halodo nu teu teges, lahan nu permukaan cai taneuhna déét, jeung komo tahan sasakali kakeueum banjir.[1]

Cempedak biasana dipelak di pakarangan, kebon campuran, nepi ka wanatani kompleks, nu mindeng ngaliar jadi leuweung sekunder.[rujukan?] Cempedak ogé bisa dikawinkeun sacara alami jeung nangka.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Jansen, P.C.M. 1997. Artocarpus integer (Thunb.) Merr. dalam Verheij, E.W.M. dan R.E. Coronel (eds.). Sumber Daya Nabati Asia Tenggara 2: Buah-buahan yang dapat dimakan. PROSEA – Gramedia. Jakarta. ISBN 979-511-672-2.
  2. Biji bangkong menyelerakan