Capcay

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Capcay nyaéta salah sahiji kadaharan has Tionghoa atawa Cina.[1] Capcay téh hartina campuran sayuran, nu eusina mangrupa-rupa jenis sayuran.[2] Capcay téh aya 2 jenis, aya capcay kuah jeung capcay goréng.[1] Biasana eusina téh maké bahan palengkep kayaing baso, baso ikan, potongan udang, cumi-cumi, jsb. [1]

Kiwari capcay henteu ukur didahar ku warga katurunan Cina (Tionghoa), tapi geus dipikawanoh ku lolobana urang Indonésia.[1]

Jenis capcay[édit | édit sumber]

Capcay goréng[édit | édit sumber]

Cara masak capcay goréng sabenarnya teu jauh béda jeung capcay kuah.[1] Bahan nu dipaké saperti sayur-sayuran kayaning wortel, buncis, sosin, kembang kol, pécay, daging hayam, baso, udang, jsb.[1] Tuluy ditambahan bungbu-bungbu séjén saperti bawang bodas, bawang bureum, bawang bombay, bawang daun, tomat, cabé beureum, jahé, pedes, gula bodas, kaldu bubuk jeung tipung maizena.[1]

Bungbu-bungbu éta tuluy digoréng, dicaian saeutik. Geus kitu karék abuskeun sayur-sayuran jeung bahan palengkep séjénna. Pasak nepi ka asak.[1]

Capcay kuah[édit | édit sumber]

Bahan-bahan pikeun nyieun capcay kuah sarua jeung capcay goréng.[1] Bedana, cai nu dipaké leuwih loba tibatan capcay goréng.[1] Cara ngasakanna ogé sarua, bédana pas keur ngasakan, sayuran jeung bahan palengkep diabuskeun saeutik-saeutik, tuluy antepkeun nepi kuahna kentel. [1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Cap Cay sabenarnya disebut “Cah Chai” atau Za Cai  杂菜 dina lafal Mandarin, sadengkeun sapuluh sayuran dina basa Mandarin disebut “Se Chai” atau Shi Cai  十菜 .[2] Tapi kusabab katurunan Tiong Hoa di Indonesia lolobana ti Propinsi Hokkian atau suku Minnan jeung Kabupaten Tio (Tio Ciu), atawa sahenteuna kadua dialék éta leuwih ilahar di masyarakat utamana Hokkian.[2] Dina dialék Hokkian “杂” nu hartina campuran dibaca Cap kitu ogé jeung “十” nu hartina sapuluh di baca maké lafaz nu sarua jadi disangkana miboga harti nu sarua padahal mah béda.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k "Capcay Kuah dan Goreng, Apa Bedanya?". Sahabat Nestlé. https://www.sahabatnestle.co.id/content/view/capcay-kuah-dan-goreng-apa-bedanya.html. Diakses pada 2017-10-19 
  2. a b c d Kho, S. "Cap Cay Artinya Bukan Sepuluh Sayuran" (dalam bahasa en-gb). http://web.budaya-tionghoa.net/index.php/item/1850-cap-cay-artinya-bukan-sepuluh-sayuran. Diakses pada 2017-10-19