Galatik

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Galatik
Buberel Lonchura oryzivora 3.jpg
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
L. oryzivora
Ngaran binomial
Lonchura oryzivora
Sinonim

Padda oryzivora

Galatik (Padda oryzivora) nyaéta manuk leutik hirup éndemik di Indonesia hususna pulo Jawa jeung Bali.[2][3] Galatik katelah ogé : Java Finch, Java Rice Finch, Java Sparrow, manuk galatik kawilang leutik, panjang awakna tina pamatuk nepi ka buntut kurang leuwih 5-6 inchi, gerakanna tanginas uclag-aclog tara aya kacapé.[4] Loba anu ngahaja ngingu ieu manuk ku lantaran henteu mikabutuh kandang anu gedé (méakkeun tempat), gampil maraban, tur henteu gampang kaserang panyakit.[4] Sanajan galatik manuk leutik, tapi upama dipiara kalawan tulatén mah ieu manuk bisa hirup 10 taun malahan leuwih.[4] Kiwari ieu manuk geus arang langka katempo hirup liar ku lantaran loba ditaréwakan pikeun dijual.[3]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

  • Manuk galatik bulu awakna hawuk (abu-abu), dina sirahna hideung, pipina bodas.[4]
  • Pamatukna oranyeu semu beureum, sukuna oranyeu béngras, palebah matana dikurilingan ku bulu oranyeu ipis.[4]
  • Kahakanannana sisikian, kacang jeung sayuran.[4]
  • Galatik mah manuk borangan, mangsa miara ieu manuk kudu aya baturna naha sajodo atawa leuwih.[4] Lamun henteu kitu manuk galatik moal betah, gampang nguyung anu antukna paéh.[4]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. {{{assessors}}} (2012). "Padda oryzivora". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Diakses tanggal 26 November 2013. 
  2. Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 192. ISBN - Check |isbn= value (bantuan). Diakses tanggal 15 Desember 2019. 
  3. a b J. Whitten, Roehayat Emon Soeriaatmadja (2013). Ecology of Java & Bali. Jakarta: Tuttle Publishing. ISBN 9781462905041. 
  4. a b c d e f g h "Java Finches as Pets". thespruce. 2007-03-28. Diakses tanggal 2017-07-06. 
Nulis.jpg