Galengan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Galengan sawah

Galengan basa Indonesia pematang nyaéta taneuh disawah nu ngahaja dijangkungkeun saeutik paragi ngajaga cai sangkan bisa ngeueuman sawah.[1] Galengan ogé bisa jadi wates hiji sawah jeung sawah nu séjénna, naha wates dina harti harta banda atawa wates dina harti pagawéan.[1]Mangsa datang usum panén jeung ngagarap migawé sawah, galengan téh hiji-hijina jalan pikeun liliwatan boh indit anapon balik.[2] Galengan ogé mibanda kagunaan séjén tayalian ngajaga taneuh sawah jeung leutak henteu kabawa palid, balukarna tangtu sawah henteu subur deui.[1]

Mangsa ngagarap sawah pikeun dipelakan deui, galengan pang heulana dipigawé tayalian dipopokan ku leutak sangkan jangkungna henteu ngurangan sarta bisa nahan cai leuwih loba.[3] Nincak usum ngeplang sawah, nuboga atawa nu ngurus sawah getén ngurilingan sawah nempo galengan bisi aya nu totos ku keuyeup.[3] Nincak usum nyaatan galengan mimiti ngajejembrung jukut, ieu meré mangpaat pikeun nu ngarit ngadon ngala jukut parab ingon-ingon.[3] Teu saeutik galengan dimangpaatkeun pikeun pepelakan (tumpang sari), kayaning melak hiris, kacang panjang, jayanti, turi, jeung sajabana.[4]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c Kearifan Tradisional Masyarakat Pedesaan Dalam Hubungannya Dengan Pemeliharaan Lingkungan Hidup Daerah Istimewa Yogyakarta. Bandung: Direktorat Jenderal Kebudayaan. 1993. 
  2. "Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI)". KBBI. 2017-01-01. Diakses tanggal 2017-11-14. 
  3. a b c Sistem pertanian tradisional pada masyarakat Jawa: tinjauan secara arkeologis dan etnografis. Jakarta: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Direktorat Jendral Kebudayaan, Proyek Penelitian dan Pengkajian Kebudayaan Nusantara (Javanologi). 1985. 
  4. Usaha Tani Kacang Panjang. Bandung: Kanisius. ISBN 9789792107685.