Hanjeli

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Hanjeli
Coix lacryma-jobi1.jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
C. lacryma-jobi
Ngaran binomial
Coix lacryma-jobi
L.
Sinonim

Coix agrestis Lour.
Coix arundinacea Lam.
Coix exaltata Jacq.
Coix lacryma L.

Hanjeli (Coix lacryma-jobi), disebut ogé hanjéré nyaéta hiji tutuwuhan tropis ti kulawarga Poaceae (kulawarga jukut) pituin Asia Wétan jeung Tenggara.[1] Di Tatar Sunda sisi wetan (wewengkon Cirebon jeung Jawa Tengah bagian kulon nu basa ibuna basa Sunda) aya nu nyebut kanjeli.[1] Mun dipelak di tempat séjén, hanjeli jadi tutuwuhan taunan.[1] 'Cangkang' siki hanjeli nu kelirna bodas hérang teuas pisan, antukna sok diuntuykeun jadi geulang, kongkorong, atawa tasbéh.[1]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Di sababaraha nagara Asia, hanjeli dijual pikeun dipasak.[1] Di Sunda sikina sok dibubur, di Koréa tipung sikina ditinyuh jadi yulmu cha (율무차, 'entéh hanjeli'), di Cina dibubur amis, yì mí shǔi (薏米水).[1] Di Koréa jeung Cina, hanjeli ogé dipeuyeum pikeun diala arakna, sedengkeun di Jepang mah dijieun cuka [1].

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f Dalimartha, Setiawan. Atlas tumbuhan obat Indonesia: menguak kekayaan tumbuhan obat Indonesia, Volume 5. Jakarta1999: Niaga Swadaya. ISBN 9789791480185. Diakses tanggal 23 Nopember 2019. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]