Hanjeli

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hanjeli
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Order: Poales
Kulawarga: Poaceae
Génus: Coix
Spésiés: C. lacryma-jobi
Ngaran binomial
Coix lacryma-jobi
L.
Sinonim

Coix agrestis Lour.
Coix arundinacea Lam.
Coix exaltata Jacq.
Coix lacryma L.

Hanjeli (Coix lacryma-jobi), disebut ogé hanjéré nyaéta hiji tutuwuhan tropis ti kulawarga Poaceae (kulawarga jukut) pituin Asia Wétan jeung Tenggara.[rujukan?] Di Tatar Sunda sisi wetan (wewengkon Cirebon jeung Jawa Tengah bagian kulon nu basa ibuna basa Sunda) aya nu nyebut kanjeli.[rujukan?] Mun dipelak di tempat séjén, hanjeli jadi tutuwuhan taunan.[rujukan?] 'Cangkang' siki hanjeli nu kelirna bodas hérang teuas pisan, sahingga sok diuntuykeun jadi geulang, kongkorong, atawa tasbéh. [rujukan?]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Di sababaraha nagara Asia, hanjeli dijual pikeun dipasak.[rujukan?] Di Sunda sikina sok dibubur, di Koréa tipung sikina ditinyuh jadi yulmu cha (율무차, 'entéh hanjeli'), di Cina dibubur amis, yì mí shǔi (薏米水).[rujukan?] Di Koréa jeung Cina, hanjeli ogé dipeuyeum pikeun diala arakna, sedengkeun di Jepang mah dijieun cuka[1].

Rujukan[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]