Ibu kota Jepang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mockups kompléks kaisar sacara istana (Daidairi) dina Heian-kyō

Ibu kota Jepang nu ayeuna sacara de facto nyaéta Tokyo. Di Jepang, istilah "ibu kota" (shuto) anyar dipikanyaho sanggeus Perang Dunya II réngsé. Saméméhna, Tokyo ti taun 1868 mangrupa ibukota kaisar (teito). Istilah "ibu kota" anyar loba dipikawanoh sanggeus ditetepkeun Undang-Undang Pemwangunan Ibu Kota (Shuto kensetsu-hō) dina taun 1950, nu geus teu lumaku sanggeus dikaluarkeunna Undang-undang Konsolidasi Daerah Metropilitan (Shutoken seibi-hō) taun 1959.

Nepi ka kiwari, posisi Tokyo salaku ibu kota Jepang geus miboga dasar hukum nu sah.[1] Sanajan kitu, dina prakna Tokyo dirawat salaku Ibu Kota Jepang dina panulisan hukum jeung Undang-undang.

Tokyo dirawat sacara de facto salaku ibu kota sabab nurutkeun Konstitusi Jepang, Kaisar Jepang salaku hiji "simbol nagara Jepang jeung lambang persatuan urang Jepang" sarta istana kaisar nu ayana di Tokyo. Sajaba ti éta, lembaga pamaréntahan saperti Parlemen Jepang, kantor Perdana Menteri (Kantei) jeung Mahkamah Agung Jepang nu ditetepkeun konstitusi salaku "lembaga nagara nu pangluhurna" nu aya di distrik Chiyoda, Tokyo.

Sajarah[édit | édit sumber]

 Dina sajarahna, Ibu Kota Jepang nyaéta tempat ayana istana kaisar sarta tempat cicingna Kaisar Jepang. Ti saprak jaman Kofur, kota keur padumukan masarakat diwangun kalayan karancana disabudeureun istana kaisar ku kituna pantes pikeun disebut "ibu kota".

Nepi ka jaman Nara, wangunan istana jeung imah bangsawan masih mangrupa pangwangunan hottatebashira[1] (wangunan tina tihang-tihang nu diajegkeun di luhureun taneuh nu geus digali) ngabalukarkeun wangunan teu awét. Kuil Ise nu ogé ngagunakeun konstruksi hottatebashira diwangun deui unggal 20 taun sakali.

Di jaman baheula, ibu kota jeung istana kaisar sering pisan dipindahkeun jeung diwangun di tempat nu anyar. Nurutkeun perkiraan, ieu dipigawé alatan umur wangunan nu umumna relatif pondok. Sanajan parencanaan pangwangunan nyokot tina modél tata kota di Tiongkok, rahayat loba nu nampik pikeun pindah ka lokasi padumukan di ibu kota Fujiwara-kyō, Heijō-kyō jeung Heian-kyō saperti nu geus direncanakeun. Pasalna, wewengkon nu ditetepkeun pikeun padumukan téh kaayaan taneuhna beueus ku sabab permukaan cai taneuh nu luhur,sarta wewengkon anu gampang caah ku sabab disisi walungan. Balukarna, imah nu masih dijieun kalayan konstruksi hottatebashira gampang ruksak.

Saméméh jaman Asuka, euweuh kota di Jepang nu bisa disebut "ibu kota". Numutkeun Kojiki jeung Nihon Shoki asal jaman Nara, sajaba keur aya di Shiki, Iware (ayeuna kota Sakurai, Prefektur Nara), istana kaisar diadegkeun di sababaraha tempat séjénna, di antarana di Namba, Provinsi Kawachi (Osaka). Kota-kota diperkirakeun ngilu diwangun kalayan imah kulawarga kaisar salaku puseurna.

Antara jaman Asuka jeung jaman Nara, Jepang miboga ibu kota kadua anu fungsina minangka puseur ékonomi jeung transportasi. Dina jaman Kaisar Temmu katelah ibu kota kadua di Naniwanomiya (Osaka). Sedengkeun dina jaman Kaisar Junnin katelah ibu kota kadua di Horanomiya (kota Otsu, Osaka Prefecture, 761-764), sedengkeun dina jaman Kaisar Kōken katelah ibu kota kadua di Yugenomiya (kota Yao, Osaka Prefecture, 769-770). Sanajan Horanomiya jeung Yugenomiya ngan sakeudeung, Naniwanomiya tetep salaku ibu kota kadua nepi ka ibu kota pindah ka Nagaoka-kyō.

Di kali nanboku line-cho (1336-1392, teu kaasup péacetime 1351-1352), di ibu kota Karaton Kalér nu aya di Heian-kyō sedengkeun Istana Kidul samentara éta karaton. Salila Perang di pasifik-Munggaran Jepang, Kaisar Meiji pindah Kantor puseur Kakawasaan ka kota Hiroshima. Parlemen tina Kakawasaan jaman ieu ogé di Hiroshima.

Ibu kota Jepang ti jaman ka jaman[édit | édit sumber]

Nama ibu kota Lokasi sekarang Periode Ibu kota kedua, kedudukan lain istana kaisar
Asukanomiya Desa Asuka, Prefektur Nara 592-645 Toyuranomiya, Oharidanomiya, Okamotonomiya, Itabukinomiya
Naniwanomiya Osaka 645-655 Naniwanagara no Toyosaki no miya
Asukanomiya Desa Asuka, Prefektur Nara 655-667 Kawaranomiya, Go-Okamotonomiya
Ōtsu-kyō Otsu, Prefektur Shiga 667-672 Ōminomiya
Asukanomiya Desa Asuka, Prefektur Nara 672-694 Asuka Kiyomiharanomiya
Fujiwara-kyō Kashihara 694-710
Heijō-kyō Nara, Prefektur Nara 710-740
Kuni-kyō Kizugawa, Prefektur Kyoto 740-744
Naniwa-kyō Osaka 744-744
Shigarakinomiya Shigaraki, Kōka, Prefektur Shiga 745 (bulan 1-bulan 5)
Heijō-kyō Nara, Prefektur Nara 745-784
Nagaoka-kyō Mukō, Kyoto, Nagaoka-kyō, 784-794
Heian-kyō Kyoto 794-1180
Fukuhara-kyō Kobe 1180 (bulan 6-bulan 11)
Heian-kyō Kyoto 1180-1868
Istana Selatan: Yoshino Distrik Yoshino, Prefektur Nara 1336-1348, 1373 istana sementara Anō (Gojō, Prefektur Nara)
istana sementara Amano (Kongō-ji, Kawachinagano, Prefektur Osaka)
istana sementara Sumiyoshi (distrik Sumiyoshi, Osaka)
Tokyo Tokyo Mei 1868 - sekarang

Rujukan[édit | édit sumber]

Nulis.jpg