Jeujeur

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Jeujeur paranti nguseup
1 = Jeujeur
2 = Tali/kenur
3 = Kukumbul
4 = Babandul/timah
5 = Useup

Jeujeur nyaéta gagang tali useup anu dijieun tina tangkal awi atawa tangkal waregu beunang ngaraut.[1][2][3]

Awi pikeun bahan jeujeur kudu leuleus liat sangkan kuat melenting di mana disanggut lauk, jeujeur ilaharna dijieun tina bahan awi tali[4] , baheula mah cenah aya hiji kapercayaan bahan jeujeur anu hadé turbangénan téh dijieunna tina awi urut ngagotong pasaran.[5]

Kiwari jeujeur geus leuwih maju dijieun tina bahan-bahan leuwih hadé saperti fiberglass, karbon, grafit, boron atawa kevlar anu leuwih hadé, leuleus liat, hampang tur kuat.[6]

Kagunaan Jeujeur[édit | édit sumber]

Jeujeur téh pakakas paranti nguseup anu mibanda kagunaan pikeun ngalungkeun useup sangkan leuwih jauh katengah cai, sagigireun ti éta jeujeur anu leuleus liat mibanda kagunaan pikeun nataran lauk atawa naon waé anu pareng nyanggut sangkan bisa diperuhkeun bari henteu megatkeun tali sumawona motongkeun useupna.[6] Mingkin leuleus jeujeur mingkin karasa tempona disanggut lauk, ukuran kaleuleusan hiji jeujeur bisana dibédakeun ku taper, Taper fast ieu maksudna melenodna jeujeur umpama dipelentingkeun aya dibagéan tungtung jeujeur , Taper medium umpama dipelentingkeun jeujeur melenod timimiti tengah tengah jeujeur nepi ka palebah tungtung jeujeur, Taper slow jeujeur anukieu mah umpama dipelentingkeun melenodna téh timimiti puhu atawa deukeut kana panyepengan jeujeur.[6]

Bagéan-bagéan jeujeur[édit | édit sumber]

Jeujeur anu hadé kudu mibanda bagéan-bagéan anu aya patula patali jeung kagunaanna saperti :

  1. Tangkal/awak jeujeur (rod tipe)[6]
  2. Gagang panyepengan jeujeur (rod butt)[6]
  3. Golongan kenur : paranti ngarapihkeun kenur biasana naplok ditalikeun dina jeujeur (reel)[6]
  4. Mamarit : kawat anu dielukeun jadi buleud dibeungket kana jeujeur paranti nahan kenur dina jeujeur.[6]

Rupa-rupa jeujeur[édit | édit sumber]

Jeujeur anu loba dijual dipasar biasana dibédakeun kana tulu rupa[6]:

  1. Jeujeur anténa (telescopic), jeujeur anu mibanda sababaraha sambungan anu bisa dipanjang pondokeun ku jalan ditarik jeung dilelepkeun deui kawas anténa.[6]
  2. Jeujeur henteu disambungan (one piece)/casting, jeujeur anu hadé mémang anu henteu mibanda sambungan, tapi ari panjangna nepi ka dua meteran tangtuna hésé umpama henteu disambung mah[7]
  3. Jeujeur sambungan biasana mibanda dua nepi ka tilu sambungan jeujeur anu kieu biasana leuwih leuleus ti batan jeujeur anténa[6].
Jeujeur Awi

Bahan-bahan pikeun jeujeur[édit | édit sumber]

Awi ganani[édit | édit sumber]

Jeujeur tina awi ganani biasana dipaké pikeun nguseup dibalong leutik atawa susukan leutik, mibanda tekstur anu alus kulantaran bukuna parondok, jeujeur ieu henteu maké reel tapi cukup maké golong kenur anu ditalikeun kana jeujeur, loba dipaké didaérah Yogyakarta [6].

Fiberglass[édit | édit sumber]

Jeujeur tina fiberglass watekna leuleus timimiti puhu nepi ka tungtung, di mana dipileykeun puhu jeung tungtungna bisa tepung/paantel, kalawan henteu potong hargana kagolongkeun murah ilaharna dipaké ngusep disolokan atawa balong anu henteu gedé ukurana.[6] Témpona disanggut ku lauk jeujeur fiberglass katémbong melenod kawas anubeurateun, ku kituna jeujeur tina bahan fiberglass mah kurang sugema di mana dipaké nataran/meruhkeun lauk badag tur motah.[8]

Karbon[édit | édit sumber]

Jeujeur tina karbonmah rada heuras ngan leuwih énténg.[6] Hargana leuwih mahal tibatan Fiberglass.[6] Henteu kawas fiberglass jeujeur karbon mah umpama dipileykeun pisan bisa ngabeletok potong sagigireun tiéta jeujeur karbon kagolongkeun semi konduktor hartina bisa nyetrum umpama keuna kana listrik kulantaran kitu kudu jadi perhatian di mana nguseup diluar mangsa usum hujan bari dordar gelap sabab bisa ngabalukarkeun resiko kacéntar gelap.[8]

Medium Mix Karbon jeung Fiberglass[édit | édit sumber]

Jeujeur tina bahan ieu leuwih hampang jeung kuat, ngan hanjakal rada mahal hargana.[6] ieu jeujeur dipaké kunu resep nguseup tikalangan menengah ka luhur.[8]

High Carbon Composite[édit | édit sumber]

Jeujeur bahan campuran tina bahan High Carbon jeung Fiberglass ngahasilkeun jeujeur utamana karasa leuwih hampang jeung kuat, hanjakal hargana jeung miarana mahal mémang jeujeur tina bahan iéu dipaké ku tukang nguseup profesional.[8]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. (id)"Isi dan kelengkapan rumah tangga tradisional menurut tujuan, fungsi dan kegunaan daerah Jawa Barat". Ena Sutarna, Sugiyarto Dakung. Diakses tanggal 2017-04-26. 
  2. "Mustika Basa Kls 5 Smt 1". Grasindo. Diakses tanggal 2017-04-26. 
  3. (id)"Kamus Genggam Bahasa Sunda". Lulu Luthfiyani. Diakses tanggal 2017-04-26. 
  4. (id)"Peralatan hiburan dan kesenian tradisional daerah Jawa Barat". Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Kebudayaan Daerah. Diakses tanggal 2017-04-26. 
  5. (id)"Upacara kematian tradisional Jawa Barat". Euis Karwati Barkah, Muh. Zein Nasinudin, Tjetjep S. Ranuatmadja. Diakses tanggal 2017-04-26. 
  6. a b c d e f g h i j k l m n o (id)"Petunjuk Praktis Memancing Ikan Air Tawar". Khairuman, AMd & Khairul Amri,MSi. Diakses tanggal 2017-04-26. 
  7. (id)"MANCING : Bukan Sekedar Hobi". AR Timurawan. Diakses tanggal 2017-04-28. 
  8. a b c d (id)"Jenis Bahan dan Komposit Joran Pancing". Diakses tanggal 2017-04-28.  Text "publisherhttp://gomancing.com" ignored (bantuan)
Nulis.jpg