Lompat ke isi

Kabupatén Lampung Kalér

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Kabupatén Lampung Kalér

Lambang Kabupatén Lampung Kalér

Tugu Payan Mas

Peta lokasi Kabupatén Lampung Kalér
Motto Ragem tunas lampung
Citakan:Lang icon Masarakat Lampung anu narimaan karagaman
Propinsi Lampung
Ibukota Kotabumi
Lega Wilayah 2725,63
Kordinat 4°49′45″S 104°53′15″E / 4.829209°S 104.887440°E / -4.829209; 104.887440
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
636908
234 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
23
232/15
Dasar hukum UU No. 4 Drt taun 1965 juncto UU No. 28 taun 1959
Tanggal 15 Juni 1946 [1]
Bupati H. Budi Utomo, S.E, M.M
Wakil Bupati Ardian Saputra Abung, S.H
Kode aréa 0724
DAU Rp 994.740.080.000,- (2020)

Ramatloka: lampungutarakab.go.id

Lampung Kalér nyaéta salah sahiji kabupatén di Propinsi Lampung, Indonésia. Kungsi jadi kabupatén nu panglegana di Provinsi Lampung nu ngawengku Kabupatén Lampung Kalér, Kabupatén Way Kanan, Kabupatén Lampung Kulon (nu mekar jadi Kabupatén Pesisir Kulon), jeung Kabupatén Tulang Bawang.

Sajarah[édit | édit sumber]

Na mangsa awal-awal kamerdikaan, dumasar kana UU RI Nomer 1 Taun 1945, Lampung Kalér aya dina wilayah administratif di Karesidénan Lampung nu kabagi kana sababaraha, kacamatan jeung marga. Pamaréntahan marga dipupus ku Peraturan Résidén 3 Désémber 1952 Nomer 153/1952 diganti ku “Negeri” nu dibarengan hak otonomi sagemblengna nu ambahanana aya di handap kacamatan. Sabab sababaraha kacamatan dimekarkeun, jadi weh hiji “Negeri” aya dina sababaraha kacamatan, antukna dina pancén pamarentahan sok pareng pagedrug. Ahirna mah status pamaréntahan negeri jeung kawadanaan gé dipupus ku UU RI Nomer 18 Taun 1965.

Dumasar kana UU RI Nomer 4 (Darurat) Taun 1965, ogé UU RI Nomer 28 1965, ngeunaan Pembentukan Daérah Otonom Kabupatén-kabupatén dalam Lingkungan Sumatra Kidul, mangka wedal Kabupatén Lampung Kalér di handap Provinsi Sumatra Kidul. Dumasar kana UU RI Nomer 14 Taun 1964 nu ngistrénkeun Provinsi Lampung, otomatis Kabupatén Lampung Kalér asup ka Provinsi Lampung.

Référénsi[édit | édit sumber]

  1. "Salinan arsip". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2014-08-30. Diakses tanggal 2015-04-13.  Archived 2014-08-30 di Wayback Machine